Türk Dil Kurumu “Dara” ile ilgili şu bilgileri veriyor: 1. isim Kabıyla birlikte tartılan bir nesnenin kabının ağırlığı. 2. isim Terazide dengeyi sağlamak için hafif gelen kefeye ağırlık olarak konulan taş, demir, çivi vb., abra. 3. isim İçinde yük taşınan aracın boş durumdaki ağırlığı.
Yeni doğacak bebeğine Dara ismini vermeyi düşüneneler bu isim hakkında da araştırmalar yapıyor. Bu noktadaki en önemli kriter ise Dara isminin taşıdığı anlam oluyor. Türk Dil Kurumu'na göre Dara isminin anlamı şöyle; Hükümdar.
Dara terimi tartılmak istenen maddeyi taşıyan ya da birlikte tutan cismin kütlesidir.
Erkek çocuklar için değerlendirilen dara ismi, Farsça kökenli bir isimdir. Aynı zamanda Türkçede yerleşik olarak kullanılan ve sevilen isimler içerisinde geldiğini söylemek mümkün.
Türkiye'de Dara ismini kullanan 5.687 kişi bulunmaktadır. İstanbul'da Dara ismini kullanan 1.779 kişi bulunmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Alevî ve Bektaşîler'de âyîn-i Cem'in icra edildiği meydanın ortasındaki özel yere dâr denir.
Darasını almak da dara ile ilgili kullanılan bir tabirdir. Darasını almak için tartılacak olan kabın ağırlığını belli etmek için kabı tartmak demektir. Yani bir kabın içinde bir ürün tartılacaksa o kabın ağırlığı alındığı zaman darası alınmış olur.
Dara ismi de kulağa hoş gelen bir yapıya sahip oluşu ve anlam bakımından oldukça beğenilmesiyle dikkat çekiyor.
Dora ismi, esas olarak Yunanca kökenlidir ve antik Yunan'da Dorian kavimine veya onların bölgesine atfen kullanılan bir isimdir.
Türkçe karşılığı olarak verilmiş anlamı üzerinden kız ya da erkek çocukları için bu adı verebilirsiniz. Ancak daha çok kız çocuklarına verilen ve hoş telaffuzu ile beğeni toplayan isimlerden biri olarak öne çıkıyor. Deren ismi aynı zamanda ekini biçip toplayan anlamına da gelmektedir.
baklavacı önce kutuyu tartmalı, daha sonra baklavayı kutuya koymalı ve hesaplarken daranın ağırlığını fiyattan düşmeli. dara alınmazsa kutuya da baklavanın kilo fiyatı üzerinden para ödersiniz. dara kelimesi italyancadan geliyormuş. tatlıbak isimli firmanın yapmadığı eylem. italyanca'da, tara kelimesinden alıntılanmış.
داره Arapça ve farsça anlamları
(رِ یا رَ) (اِ.) وظیفه ، راتبه .
Mardin'in 30 km güneydoğusunda, Nisibis'in (Nusaybin) 20 kilometre batısında, Suriye sınırına yaklaşık 10 kilometre mesafede yer alan Dara Antik Kenti, coğrafi olarak Mezopotamya Ovası'nın bitip Tur Abidin Dağları'nın başladığı yerde konumlamaktadır.
Dara düşmek deyiminin anlamı parasal olarak bir sıkıntıya girmek ya da sıkıntılı, tehlikeli bir durum ile karşı karşıya gelmek demektir.
Yapılan incelemeler sonucunda Dora isminin Kur'an-ı Kerim'de geçmediği belirlenmiştir. Arapça kökenli olmayan bir sözcük olan Dora adı Türkçeden türeyen bir isimdir ve dolayısıyla da Kur'an'da geçme ihtimali bulunmamaktadır.
Dide ismi Kuran-ı Kerim'de geçiyor mu? Hayır, Dide ismi Kuran-I Kerim'de geçmiyor.
Lena ismi Alina ve Helena isimlerinin sonundan gelmektedir. İbranice'de Magdalalı Kadın, Arapçada bizim için, bizden biri ve insan anlamlarına geliyor. Yunanca'da ise günışığı ya da ayışığı anlamına gelir. Lena şu şekillerde telaffuz edilir; Lii-na, Liyna, Lena ya da Ley-na.
Aden ismi son dönemlerde kız çocukları 👩 için çok tercih edilen isimlerden biridir. Arapça kökenli bir isimdir.
- Savaşçı, mücadeleci. - Arkadaş, dost. - Tecrübeli, deneyimli kimsedir. Arven isminin anlamı bu şekilde olup, bir kız ismidir ve kökeni, İngilizce ve Fransızcaya dayanır.
Dora isminin anlamı zirve ya da doruk olarak bilinmektedir. Dora isminin cinsiyeti kadın, rengi ise pembedir. Aynı zamanda Dora isminin kökeni de Türkçedir.
türkçede "zirve, doruk" anlamına gelen bir isim.. ayrıca yunancadaki "dorotheos" (tanrının hediyesi) kelimesinin kısaltmasıdır.. bu kelimenin "hediye" kısmını oluşturur, zira yunancada "doron" hediye, "theos" ise tanrı anlamına gelir..
Türkiye'de Dora ismini kullanan 1.215 kişi bulunmaktadır. İstanbul'da Dora ismini kullanan 391 kişi bulunmaktadır. Ankara'da Dora ismini kullanan 202 kişi bulunmaktadır. İzmir'de Dora ismini kullanan 208 kişi bulunmaktadır.
Brüt Kütle; net kütle ile daranın toplamına denir. Dara, bir nesnenin tartılacağı kap ağırlığıdır.
Tartım yapılırken kullanılacak objenin (kağıt, ependorf, beher vb.) TARE düğmesine basılarak darası alınır. Tartımı yapılacak madde spatül yardımı ile teraziye konulur. Ölçüm yapılır.
[1] Bir sıkıntıdan, bir tehlikeden güçlükle kurtularak bir yere sığınmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri