20. yüzyılda Türk müziğinin vazgeçilmez enstrümanlarından biri haline gelen ud ile kanunun uyumu dinleyenleri büyüler. Darbuka, Orta Doğu ve Balkanlar'da kullanılan vurmalı bir çalgıdır. Darbuka, düm ve tek olmak üzere sadece iki ses verir ve elle çalınır.
Yöre halk müziğinde kullanılan çalgılar; davul, zurna, sipsi, saz, ud, cümbüş, keman, darbuka, dümbek, tek, kaşık, boğaz, kabak kemane, zil, ruzba, çifte, klarnet, gırnata, gayda, kemence, bağlama, cura, cura bağlama.
Türklerin milli çalgısı olan kopuz, gerek İslamiyet öncesi gerekse de İslamiyet'in kabulünden sonraki dönemde manzum halk edebiyatı verimlerinin teşekkülünde oldukça önemli işlevlere sahip olmuştur.
Bağlama, saz, divan sazı, meydan sazı, tanbura, cura, çöğür, oniki telli, üçtelli, bozuk, bulgarı, ırızva, kopuz vb. Ortalama tekne boyu 22-24 cm arasındadır. Ortalama tekne boyu 38-40 cm'dir.
Türk müziğinde enstrümanların önemi
Türk müziğindeki başlıca çalgılar; ud, kanun, keman, ney, tanbur, lavta, klasik kemençe, rebab, santur, kudüm, def ve zildir.
İlgili 34 soru bulundu
Bunlara örnek olarak başlıca şu çalgılar sayılabilir; Çeng, Tanbur, Kanun, Santur, Kös, Kudüm, Çöğür, Daire, Cura, Zurna, Iklığ, Balaban, Nefir, Kaval (Üngör, 2004: 41).
Çok geniş bir çalgı çeşitliliğine sahip olan toplulukta; bağlama, dombra, tar, kemar ne, keman, akordeon, klarnet, kaval, zurna, ud, kanun, at başlı bir viyolonsel, kıl kopuz çalgıları yer almaktadır. Görüldüğü üzere bazıları Türk Dünyası çalgısı, bazıları ise batı dünyasına aittir.
Ülkemizde türk halk müziği ve türk sanat müziği türlerinde aktif olarak kullanılan darbuka farklı bölgelerde dümbek, dümbelek, deplek, deblek, dönbek, tömbek, darbeki, debulak isimleri ile de kullanılmaktadır.
Türk Sanat Müziği Türleri; Şarkı, Aranağme, Gazel, Taksim, Peşrev, Medhal, Saz Eseri, Semai, Beste, Kar, Kar-ı Natık ve Fasıldır. Eğlence Müziği olan türler ise; Sirto, Longa, Çiftetelli, Mandra, Kanto, Tavşanca ve Köçekçedir.
Türk halk müziği ya da kısaca Türkü, Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen Türkçe yöresel etnik müziklerin tümü. Yapısal olarak folklorun bir parçası olan Türk halk müziği (kısaca THM), sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır.
Kopuz, en eski Türk halk çalgısı olarak bilinmektedir. Ancak kopuz adıyla anılan farklı çalgılara rastlanmaktadır. Şu anda hâlâ Anadolu, Kafkasya ve Orta Asya'da kullanılmaktadır. Şamanlar törenlerde kopuzu kullanırlardı.
KONDA'nın 2018 yılında yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de en çok dinlenilen müzik türü %41 ile "türkü/halk müziği"dir. İkinci sırada "Türkçe pop", ardından "Türk sanat müziği" gelmektedir.
50.000 ile 60.000 yaşları arasında bir mağara ayı uyluk kemiği olan "Divje Babe Flüt"ünün dünyanın en eski müzik aleti olduğu ve Neandertaller tarafından üretildiği öne sürülmüştür.
#uzaktanmüzik #oktayesgin Geleneksel Türk Müziği (Halk Müziği ve Sanat Müziği) çalgılarının neler olduğu ve 36 enstrümana ait ses örneklendirmeleri bu 5 dk. 'lık videoda yer alıyor.
Türk halk müziği çalgıları, geçmişten günümüze Türk halk müziğinde kullanılan enstrümanlardır. Bu çalgılar telli, nefesli ve vurmalı olmak üzere üç ana başlıkta incelenmektedir.
Türk halk müziği
Uzun havalar Anadolu'nun değişik bölgelerinde bozlak, türkmani, maya, hoyrat, divan, ağıt gibi adlarla anılır. Bunlar genellikle Karacaoğlan, Ruhsati, Sümmani ve daha birçok tanınmış halk ozanının deyişleri üzerine yakılmıştır.
Türklerin İslam kültür dairesi içerisine girmesiyle birlikte müzik kültürlerindeki en temel değişim müzik sisteminde olmuştur. Pentatonik ve Heptatonik ses sistemlerinin ardından makamsal müziğin Ön Asya'daki ve Anadolu'daki izleriyle tanışan Türkler bu alanda çok ileri giderek şaheserler yaratmışlardır.
Mısırlı Ahmet (d. 1963, Ankara, Türkiye), tam adıyla Ahmet Yıldırım, Türk müzisyendir. Darbuka ve diğer vurmalı çalgılar üzerine virtüözlüğüyle tanınmaktadır.
XX. yüzyıl başlarında Fasıl programlarıyla Türk Musikîsine giren darbuka, son yıllarda saz eserlerinde Şarkı ve Türkü formundaki eserlerde kullanılmış ve değişmeyen bir vurmalı saz haline gelmiştir. Mısırlı Ahmet'in günümüz darbuka icra tekniğini bulmasıyla darbukanın popüleritesi artmıştır.
Türk coğrafyasında son derece yaygın olmasının en önemli nedeni Türklerin ilk çalgılarından biri olması ile ilişkilidir. Davul, Türklerin en eski devletlerinden biri olan Hunlardan bugüne Türk kültür tarihinde önemli bir yer edinmiş, isim değişiklikleriyle ve şekil değişiklikleriyle günümüze kadar ulaşmıştır.
Bu enstrümanlar, kanun, keman, kemence, klarnet lavta, ney, rebab, santur, tanbur, ud, viyola,viyolonsel ve vurmalı çalgılar' dır.
Günümüzdeki anlamda keman ilk olarak 14. yüzyılda Kuzey İtalya'da ortaya çıktı. Bu dönemden sonra keman Avrupa'da yayıldı. İlk keman yapımcılarının Rebec, Rönesans da Fer tarafından Orta Çağ'da İtalya'da Lira da Braci, Fransa'da Viel adlarıyla kullanılan yaylı çalgıları kemanın atası sayılır.
Kanunun aslen bir Türk olan, zamanın büyük filozofu ve müzik bilgini olarak tanınan Farâbî (870-950) tarafından icâd edildiği rivayet edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri