Pirinç eşyaların asıl rengi altına benzer bir sarı olması ile bilinmektedir. Çinko oranı fazla olan pirinç ise beyaz rengine dönüşmektedir. Metal gibi bir yapıya sahip olması ve kolay şekil alabilir olması da yine bu alaşımın özelliklerindendir.
Pirinç, bakıra çinko katılarak elde edilen sarı renkteki alaşımların genel ismi. Pirinçte bulunabilen diğer bazı elementler, kalay, kurşun, nikel, mangan, demir, alüminyum, arsenik, antimon ve fosfordur. Mangan ihtiva eden bazı pirinçlere tunç da denilmektedir. Aslında tunç (veya bronz) bakır-kalay alaşımıdır.
Bakır alaşımı olan pirinç pahalı bir metaldir, yumuşak dokusuyla işlemesi kolaydır. Sanayide, hırdavat ürünlerinde, takı mücevheratta ve dekor ürünlerinde kullanımı yaygındır. Bununla birlikte kararmaya eğilimlidir. Oksijenle temas ettiği süre boyunca oksitlenerek zaman içinde parlak yüzeyini kaybeder.
Materyale damlatılan asit yeşil rengi alırsa elinizdeki nesne altın kaplama baz metal, altın rengine dönüşürse altın kaplama pirinç alaşım, süt rengine dönüşürse altın kaplama gümüştür. Nitrik asit materyal ile tepkimeye girmiyor ve rengi değişmiyorsa test edilen materyal gerçek altındır.
Pirinç; bakır veya çinkodan daha fazla dövülebilir özelliktedir. Çelik kadar sert değildir ve korozyona dayanıklıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Geri dönüşümü kolay olmasından dolayı bugün neredeyse yüzde 90 oranında kullanılmış pirinç alaşımlı malzemeler geri dönüştürülebilmektedir. Pirinç alaşımı ferromanyetik olmadığı için güçlü bir mıknatıs yoluyla pirinçten hurda demir ve nikel kolaylıkla ayırt edilebilmektedir.
Pirinçten daha pahalı bir seçenek olsa da çelik çok dayanıklı ve esnek bir metaldir. Pirinç bir bakır alaşımı iken, paslanmaz çelik krom ve nikel ile karıştırılmış bir demir alaşımıdır.
Bu yöntemde büyük bir sürahi içerisine su koyup altını içine atabilir ve altının batıp batmadığını gözlemleyebilirsiniz. Altının üzerine birkaç damla sirke damlatın. Eğer altının rengi değişiyorsa sahtedir. Çünkü gerçek altında renk değişikliği meydana gelmez.
Altının üzerinde bir damga bulunmuyorsa, altının sahte olduğunu anlaşılır. Günümüze kadar gelen yöntemlerden biri de, altını ısırmaktır. Altın ısırıldığı zaman altın üzerinde herhangi bir iz oluşuyorsa, altın gerçektir. Her ne kadar çok önerilmese de, mıknatıs testi yapılabilir.
Limon suyu, sirke, tuz, un, domates ketçabı, hamur veya sos gibi maddeler pirinç parlatmak için etkili olabilir. Bu maddelerden birini veya birkaçını karıştırarak bir macun oluşturun ve pirinç yüzeyine sürün. Bir süre beklettikten sonra yumuşak bir bez veya diş fırçası ile ovalayın ve ılık su ile durulayın.
Estetik Tercih: Eğer sıcak ve doğal bir görünüm arıyorsanız, tercihiniz pirinç olabilir. Daha modern ve parlak bir görünüm istiyorsanız, krom kaplama daha uygun olabilir. Dayanıklılık: Krom kaplama genellikle dayanıklıdır, bu nedenle yoğun kullanım alanları için daha uygundur.
Saf durumdayken kırmızı olan pirincin rengi çinkonun katılmasıyla pembeye , çinko oranı% 30 ile %40'a çıkınca da sarıya döner.
Pirinç metali zamanla havada ya da suda bulunan oksijen ataomu ile tepkimeye girerek korozyona uğrar yani oksitlenme meydana gelir. Yaşanan bu olay sonucunda da pirinç metali zamanla kararabilir. Hoş olmayan küflenme gibi renk değişimleri yaşanabilir.
Pirinçler iyi bir ısı ve elektrik iletkenliğine sahiptir. Yüksek ısı ve elektrik iletkenliği, yine çok iyi olan korozyon dayanımı ile birleşince ev ve endüstride kullanılan elektrik gereçlerinin yapımında pirinçleri seçilebilecek ideal bir malzeme yapar.
Beta-caroten kabak, papaya ve havuç gibi bitkilerde bulunup onlara sarı rengini verirken insan vücudunda A vitaminin üretiminde kullanılır. Karakteristik olarak bu genetik değişiklik pirince altın sarısı bir renk verir.
60/40 Pirinci (Muntz Metal; %60 Cu, %40 Zn) Kullanım yeri: Kaplamalar, somun ve civatalar, süslemeler, kondansatör malzemesi, vana yapımı gibi sıcak dövme işlerinde kullanılır.
Sarı hurdalarındaki bakır oranı renginin kırmızıya yakınlığıyla anlaşılır. Ne kadar kırmızı ise fiyatı o kadar yükselir. Sarı hurdaların en çok bilineni sarı pirinç hurdasıdır. Sarı pirinç çok dayanıklı bir bileşiktir.
Altının doğada bulunan saf hali; sarı renktir. Bu yüzden bu renge kavuşmak için hiçbir karışıma gerek olmaz. Altın ile yapılan takılar, doğalında sarı renkli olurlar.
Ürün parçasını küçük bir paslanmaz çelik kaba koyunuz. Ürünün üstüne bir damla nitrik asit damlatıp asitte bir tepkime gerçekleşip gerçekleşmediğine bakınız. Asit yeşile döndüyse bu nesne ya bir baz metaldir ya da altın kaplamadır.
Mıknatıs altını çekmez, çünkü altın soy metaldir. Yeryüzünde az bulunan soy metaller aşınmaya dirençlidir. Mıknatıs; Manyetik alan üretebilme özelliği bulunan bir metaldir. Dolayısıyla altını çekmemektedir.
Görsel İnceleme: Çelik, genellikle parlak ve sert bir yüzeye sahiptir ve genellikle gümüş grisi bir renge sahiptir. Ancak, yüzey kaplamaları veya paslanma nedeniyle bu görünüm değişebilir. Sertlik Testi: Çelik genellikle diğer metallerden daha serttir. Bu özelliği test etmek için bir sertlik testi uygulanabilir.
Alüminyum, yumuşak ve hafif bir metal olup mat gümüşümsü renktedir. Bu renk, havaya maruz kaldığında üzerinde oluşan ince oksit tabakasından ileri gelir. Alüminyum, zehirleyici ve manyetik değildir.
Krom musluklar pirinç musluklara göre çok daha fazla dayanıklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri