Poğaçalar, börekler, yöresel lezzetler, kısırlar, salatalar... Diş buğdayı menüsünü tamamen kendi zevklerine göre hazırlayabilirsin. Sana fikir vermesi için tatlısıyla, tuzlusuyla, salatasıyla örnek bir diş buğdayı menüsü hazırladık.
Kız veya erkek bebekler için konsepte uygun şık sunumlu diş buğdayı pastaları; börek, poğaça, salata, dolma ve sarmalar; kuru yemiş veya şekerlemelerle ikram edilen diş hediği; tatlı kurabiyeler, meyve suları, şerbet ve atıştırmalıklar sizleri bekliyor!
Buğday tanelerinin nohut ile birlikte haşlanması ile hazırlanan yiyeceğe “hedik”; çocuğun ilk çıkan dişinin kutlanması, dişlerinin daha sağlam ve rızkının bol olmasını sağlamak amacıyla hediğin çerezle karıştırılarak komşu ve akrabalara dağıtılması etrafında oluşan uygulamalara diş buğdayı geleneği denir.
Diş buğdayı geleneğinde bazı yörelerde bebeğin önüne bir örtü serilerek bu örtünün üzerine; kaşık – çatal, defter, top, tarak, makas, kitap, oyuncak, müzik aleti, fotoğraf makinesi gibi nesneler koyulur. Bebek bu nesnelerden hangisini seçerse ileride meslek seçimini bu obje doğrultusunda yapacağı düşünülür.
Serpilmiş olan buğdaylar toplanarak evin çatısına atılır. (dişleri ağrısız ve güzel çıksın diye) Bazı yerlerde İlk dişi çıkınca Dişi sağlam olsun diye buğday ipe dizilir duvara asılır. Çıkan dişi ilk gören kişi bebeğe hediye alır. Hediyenin en makbulü altındır.
İlgili 15 soru bulundu
Diş perisi batı kültüründe erken çocukluk döneminde fantastik bir figürdür. Folklora göre eğer bir çocuk bebek dişini kaybederse onu yastığının altına koyar, çocuk uyuduğunda diş perisi gelir ve dişi bir hediye veya para ile değiştirir.
Bebek beyaz bir örtünün üzerine oturtulur, başından aşağı pişirilmiş, soğutulmuş buğday nazikçe dökülür. Başında kalan dişler bir ipe dizilir. Dişlerinin de inci gibi sıra sıra ve acısız çıkması dilenir, Bebeğin önüne farklı meslek gruplarını ifade eden kitap, makas, şırınga, kalem gibi malzemeler konur.
Kauçuk emzik / emzik. Özellikle kauçuk yazdım çünkü diş kaşımaya iyi geliyor. Eğer emzik kullanan bir bebekse hangi markayı kullandığını öğrenip ona hediye bir emzik alabilirsiniz kutusu ve zinciri ile beraber. Çünkü emzik sık sık yenilenmesi gereken bir üründür.
Sert ve dayanıklı bir buğday türü olan hedik, ham bir buğdaydır. Büyük tencerelerde haşlanarak yenecek kıvama getirilir ve diş buğdayı partisi, bu gelenek etrafında şekillenir. Bu geleneksel kutlamanın bebeğin ağrısız bir diş çıkarma süreci geçirmesini ve ömür boyu sağlıklı dişlere sahip olmasını sağladığına inanılır.
Kuru fasulye, nohut ve buğdayı ayrı ayrı kaplarda bol ılık suyla bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün bu malzemeleri süzüp bir tencereye aktarın. Üzerine en az 10 su bardağı su ekleyip orta ısılı ateşte, arada sırada karıştırarak, buğday iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
Diş buğdayı, bebeğin ilk dişi çıktığında yapılan eski bir Türk geleneğidir. Anadolu'nun her yöresinde kendine has yapılan diş buğdayı genellikle aile arasında olur. Bunun yanında dişi ilk gören kişinin bebeği baştan ayağa donatması da geleneğin diğer bir unsurudur.
Makas ve tarak, meslek erbabı olmayı; ayna süse meraklı olmayı; para ticareti ve zenginliği, kalem okur-yazar olacağı; ekmek ailesi için bereketli olacağı, hayatı boyunca bolluk içinde yaşayacağı gibi anlamlar taşır.
ayında ilk dişini çıkarırken bazı bebeklerde diş çıkarma ayı 1-1.5 yaşa kadar uzayabilir. Bu açıdan her bebeğin diş buğdayı partisi dişini çıkartmasına göre değişir. Nihayet bebeğiniz ilk dişi çıktığına göre artık geleneksel diş buğdayı töreninin yapılma vakti gelmiştir.
– Meslek seçimi: Diş buğdayı töreni sırasında yere bir örtü serilir ve üzerine çeşitli meslekleri temsil eden eşyalar konur. Bebek yere oturtulur. Bebek hangi eşyaya uzanırsa onunla ilgili bir meslek seçeceği ya da geleceğinin belli bir biçimde şekilleneceği söylenir.
Yani bir kase buğday için üç kase su ve nohutun pişme hakkı olan iki kase suyu da ekleyelim ve düdüklünün ağzını kapatıp saate bakıp kısık ateşte tam 45 dk pişirelim.
Bitlis Doğumla İlgili Gelenek ve İnanışlar / Diş Hediği - Bitlis. Açıklama: Çocuk diş çıkarmaya başlayınca yapılan törendir.
Oda sıcaklığındaki yumurtalarla şeker krema kıvamına gelene kadar 5-6 dk. çırpılır. Daha sonra elenmiş un, vanilya ve kabartma tozu eklenir hafifte karıştırılır. Yağlanmış fırın tepsisine dökülür ve tepsi bir kaç kere zemine vurularak kabarcıkları çıkarılır. 180 derecede pişirilir.
Yarma aşı, toyga çorbası, keşkek, yarma çorbası ve yarma pilavı bu tariflerden sadece birkaçı! Ayrıca yarma ile sarmalar da sarılır. İnce bulgurla yapılan top köftelerin, içli köftelerin harcına yarma eklenir. Çok besleyici ve doyurucu bir besin ve yoğurtlu, yeşillikli salatalara da haşlanmış halde çok yakışır.
Birincil dişler veya süt dişleri, doğumda çene yapısı içerisinde var olan ve genellikle 6. ay ile 1. yaş aralığında çıkmaya başlayan dişlerdir.
Geleneklerin çoğu belli inançlar ve temenniler üzerine kurulmuştur. Diş buğdayı küçük bebeklerin ilk dişi çıktığında yapılan bir kutlamadır. Bu geleneksel kutlamanın sebebi ise; bebeğin acısız, sancısız bir diş çıkarma süreci geçirmesini ve ömür boyu sağlıklı dişlere sahip olmasını sağladığına olan inanıştır.
En ilginç süt dişi geleneklerden biri Aborjinlere ait. Aileler, çocukların düşen dişlerini pandanus adı verilen bir bitkinin içine yerleştirmelerine yardım ederler. Bu bitki büyürken çocukların dişilerinin de büyüyüp güçleneceğine inanılır. Çocuklar düşen süt dişlerini geriye doğru çatıdan atarlar.
Temiz ve soğuk bir bezle bebeğinizin diş etlerine masaj yapmak o bölgenin rahatlamasına yardımcı olabilir. Ayrıca bu süreçte parmağa takılan bebek diş fırçalarından da yardım alabilirsiniz. Diş çıkaran bebekler için jel kullanımı ise diğer maddelerde de geçerli olduğu gibi kesinlikle doktora danışarak yapılmalı.
Dişlik de denilen diş kaşıyıcı, bebeklerde ilk dişler çıkmaya başladığında, yaklaşık 3-7 ay arasında kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri