Kılçıksız, pişirme derdi olmadan, pratik şekilde kullanabileceğiniz bu içi lezzet dolu paketler açılmadığı sürece oldukça uzun süre tazeliğini ve lezzetini korur. %100 doğal Somon balığı içeriği çok az zeytin yağı ile harmanlanmıştır.
Rafine zeytinyağı eklenerek hazırlanan Dardanel Somon, Norveç'ten geliyor ve modern bir paketleme ile hazırlanıyor. Salata, makarna ve sandviçler için ideal olan bu ürün, %100 doğal ve katkısız olarak tüketiciye sunuluyor. İçerdiği yüksek protein, selenyum ve Omega-3 ile de sağlıklı bir lezzet alternatifi sunuyor.
Doğal Omega 3 ve D vitamini kaynağı Somon Dilim, tertemiz denizlerden sofranıza geliyor. FIRINDA: 180-200 derecede 30dk. Buzdolabında (-18°C) muhafaza ediniz.
Hem lezzeti hem de fiyatı ile fark atıyor. Türk somonu Norveç somonuna göre yağı daha az, kılçık ve kemik yok. Marmarisliler ilk başta alıcı olmadı ama denedikçe talep daha çok arttı. Türk somonun az yağlı olması, kılçık ve bulunmaması nedeniyle aileler çocukları için tercih ediyor" dedi.
Sağlık Riski Oluşturabilir
Bunlardan bazıları balığın bulunduğu ortamda doğal olarak meydana gelirken diğerleri yanlış kullanımın sonucu olabilir. Somonu 65°C iç sıcaklığa kadar pişirmek bakteri ve parazitleri öldürür, ancak balığı çiğ yerseniz enfeksiyona yakalanma riskiyle karşı karşıya kalırsınız.
İlgili 30 soru bulundu
Somonu, pişirilmiş (buğulama), çiğ, tütsülenmiş veya marine edilmiş olarak tüketmek mümkün…
Balığın dışı pişirme yöntemine bağlı olarak opak beyaz, bej veya kahverengi olsa da ortası hafif yarı saydam pembe olmalıdır. Somonun ortası opaksa, muhtemelen fazla pişmiş demektir. Merkez tamamen yarı saydamsa, muhtemelen daha fazla pişirmesi gerekir.
Malzemelerimizin üzerine tuz, karabiber ve 3 yemek kaşığı sıvı yağ koyulur. Hazırlanan tepsi, 200 derecelik fırında 45 dk pişirilir.
Taze somon daha hafif bir kokuya sahiptir. Yüzey: Somonun bozulduğu üzerindeki beyaz ve saydam deriden anlaşılabilir. Çiğ somonun yüzeyinde mat bir tabaka oluşmaya başladıysa, bu onun bozulduğunu gösterir. Yapısı: Çiğ somon bozulmuşsa elinize aldığınızda parçalanmaya başlar.
Somonlar yıkanır, süzgece alınır. Fırın tepsisine pişirme kağıdı serilerek, somonlar dizilir ve tuz atılır.
Bir kap içerisinde bal, sarımsak, limon suyu, dereotu, tuz ve karabiberi karıştırın ve balığın üzerinde gezdirin. Bir kapta kabakları zeytinyağı, tuz ve karabiber ile harmanlayıp soğan ve domateslerle birlikte balığın kenarlarına dizin. Önceden ısıttığınız fırında 180 derecede 15-18 dk kadar pişirin. Afiyet olsun.
Konserve ton balığını taze hali ile tüketmek daha doğrudur çünkü pek çok konserve balığı konserve edilmeden önce pişirme işleminden geçmektedir. Yani bu, kutudan çıkardığınız gibi doğrudan tüketebileceğiniz anlamına gelir.
Dardanel Somon Füme, sofralarında hijyenik koşullarda üretilmiş, lezzetli balıklar tüketmek isteyen aileler için uygun balık çeşitlerinden biridir. Fümelenmiş incecik somon dilimlerini salatalarınıza, makarna ve sandviçlerinize, hatta el yapımı pizzalarınıza katabilirsiniz.
Kılçıksız, pişirme derdi olmadan, pratik şekilde kullanabileceğiniz bu içi lezzet dolu paketler açılmadığı sürece oldukça uzun süre tazeliğini ve lezzetini korur.
Sardalya, hamsi, istavrit, gibi balıklar en düşük cıva içeren balıklardır. Bunları mevsiminde gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Somon ve dil ebat olarak daha büyük olmakla beraber cıva içerikleri azdır. Ahtapot, kalamar, karides gibi deniz ürünleri de düşük miktarda cıva içerir.
Dardanel ton balıklarında ağır metal/cıva riski bulunmaz. Tertemiz okyanuslarda doğal avcılık ile yakalanan balıklar ülkeye giriş yaparken ağır metal (cıva, kurşun, kadmiyum) analizlerine tabii tutulur.
Günümüzde Norveç somonu, yağlı vahşi balıklardan daha az kirletici ve ağır metal barındırır.
Norveç somonu tüketmek ile diğer balık türlerini tüketmek arasında sağlık açısından bir fark yoktur. Yanlış: Dünya Sağlık Örgütü ve Norveç Sağlık Kurumu'nun tavsiyelerine göre, haftada iki ila üç öğün balık tüketmeliyiz ve bunların en az yarısı, Norveç somonu gibi omega-3 yağ asitleri açısından zengin türler olmalıdır.
Yüzey Balıkları (Deniz balıkları): Bu balıklar genelde sürüler halinde, denizlerde açık su bölgesinde yaşarlar. Hamsi, istavrit, uskumru, kefal, kılıç, lüfer, somon, palamut, sardalya gibi. Dip balıkları: Bu balıklar deniz zemininde yaşarlar.
Eğer fırın kullanıyorsanız somonu yağsız ve kokusuz şekilde pişirip afiyetle tüketebilirsiniz. Şayet fırın imkanı yoksa yapışmaz geniş bir tavada kısık ateşte somonu pişirebilirsiniz. Kendinden yağlı bir balık olduğu için çok yağda kızartılması önerilmez.
norveç somonuna göre en büyük fark yarı yarıya yağ oranı ama bunu çok da büyütmeye gerek yok. üretildiği suyun sıcaklık uygunluğuna göre karadeniz'de yetiştirilen somonları daha lezzetli buluyorum. kayseri'de üretilenleri de fena değil, norveç'ten karadeniz'e inmişken oradan da kayseri'ye inmeye gerek yok.
Somon hemen hemen tüm sebzelerle, pilavlarla, kuskusla, makarnayla ve karbonhidrat merkezli gıdalarla uyum içerisindedir. Ancak tatlı ve yağlı bir balık olduğundan, sirke ve turunçgiller gibi asitli lezzetlerle birleştirmenin harika bir uyum meydana getireceğini de göz ardı etmemek gerekir.
Somonu tavada pişirecekseniz ise yapışmaması için teflon veya seramik tava kullanmanızı öneririz. Balığın her bir yüzünü 3-4 dk pişirmeniz yeterli olacaktır. Balığın yağını salmaya başlaması pişmeye başladığının bir göstergesidir. Piştiğini ise renginin kahverengine dönmesinden anlayabilirsiniz.
Gerçek bir Omega 3 kaynağı olan somon aslında çiğ tüketildiğinde vücut için çok daha yararlı. Yağda kızartıldığında ise bütün besin değerlerini kaybeden somonun en güzel pişirme yöntemi "En papillote" yani kağıtta pişirme yöntemidir.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Sostan çıkardığınız somonları yağlı kağıdın üzerine yerleştirin. Fırını 200 dereceye ayarlayın. Kontrollü olarak 15-20 dakika boyunca pişirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri