Dardanel Ton'ları diğer tüm ton balıklarından ayıran “tazelik” farkı tam bu sırada sağlanır. Dardanel Ton balıklarında civa riski bulunmaz.
Dardanel ton balıklarında ağır metal/cıva riski bulunmaz. Tertemiz okyanuslarda doğal avcılık ile yakalanan balıklar ülkeye giriş yaparken ağır metal (cıva, kurşun, kadmiyum) analizlerine tabii tutulur.
Köpek balığı, balina, iri uskumru, kılıç balığı, ton balığı (iri ton balığı) gibi balıklar yüksek oranda civa içerirler ve çok sık tüketmek risklidir. Konserve ton balıkları, ton balığının büyüklüğüne ve türüne göre civa riski taşıyabilmektedir.
Civa yüksek toksik özelliği olan bir me- tal olup, sinir sistemi, böbrek ve embriyonun zarar görmesine neden olmaktadır. Bu metal balık doku ve derisinde düzgün bir şekilde da- ğıldığı gibi, pişirme ve yağda kızartma sonucu buharlaşma yoluyla da azalmamaktadır.
İçerdiği cıva nedeniyle hakkında bazı söylentiler olan konserve ton balığı, tüketim sınırı aşılmadıkça, oldukça sağlıklıdır. Çoğu balık türünde cıva bulunduğu unutulmamalıdır. Onun dışında 100 gramında 20-24 gram protein bulunan konserve ton balığı aynı zamanda A, B, D vitaminleri, kalsiyum ve potasyum içermektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Dünya Sağlık Örgütü'nün de bağışıklığı güçlendirecek besinler arasında sıraladığı konserve ton balığı, düşük kalorisinin aksine yüksek Omega-3, protein ve mineralleriyle karşımıza çıkıyor. Ton balığı, aynı zamanda selenyum, D ve B vitamini kompleksi gibi değerli vitamin ve minerallerin temini açısından önemli bir gıda.
Konserve ton balığı işleme sırasında pişirilirken, taze ton balığı genellikle az pişmiş veya çiğ olarak servis edilir. Yani evet, konserve ton balıkları pişmiştir.
0,027 ppm ile 0,26 ppm arasında değişmekle beraber ton balığındaki ortalama cıva miktarı 0,135 - 0,145 ppm arasındadır. Bu seviye Amerikan Gıda ve İlaç Dairesinin (FDA) cıva standartlarının (1,0 ppm) çok altında bir seviyedir.
Cıva çok küçük miktarlarda bile etkili olabilen bir sinir sistemi toksinidir. Merkez sinir sistemini ve böbrek sistemini doğrudan etkiler. Gelişim bozukluklarına, hareket ve beyin işlevi bozukluklarına neden olur. Kolayca buharlaşarak, renksiz bir buhar halinde havaya karışması onu gizli bir toksin durumuna getirir.
Barbunya, dil balığı gibi dip balıklarının; sardalya, hamsi gibi orta su balıklarına göre daha fazla metal içerdiğini tüm analizlerde görüyoruz. Avcı balıklar da örneğin lüfer gibi balıklar, beslendiği balık grubuna göre daha fazla metal içeriyor.
Uzmanlar, konserve ton balıklarının haftada bir defadan fazla tüketilmemesi gerektiğini belirtiyor.
Tavsiye edilen günlük miktar yaklaşık 80 -130 gramdır. Uzmanların önerisine göre haftada en az 3 gün ton balığı tüketmek yararlı olacaktır.
Dardanel, 1984 yılında Niyazi Önen tarafından Türkiye'nin ilk konserve ton balığı üreticisi kuruldu. Şirket, adını Çanakkale Boğazı'nın antik dönemdeki ismi olan Dardanelya'dan almaktadır. Şirket, 1994 yılından bu yana Borsa İstanbul'da işlem görmektedir.
0,027 ppm ile 0,26 ppm arasında değişmekle beraber ton balığındaki ortalama cıva miktarı 0,135 - 0,145 ppm arasındadır. [1] Bu seviye Amerikan Gıda ve İlaç Dairesinin (FDA) cıva standartlarının (1,0 ppm) çok altında bir seviyedir.
Dardanel ton balığı hangi balıktır? Marketten aldığımız konserve ton balıkları, taze ton balıklarından ya da diğer ismiyle orkinos balığından yapılırlar.
Orkinos, Ton balığı olarak da bilinir, uskumrugiller (Scombridae) familyasından Thunnus, Euthynnus ve Katsuwonus cinslerini oluşturan boyu 4,3 metre, ağırlığı 800 kilograma ulaşabilen göçmen balık türlerine verilen ad.
Elementel civa kolaylikla deriden emilebilir. Civaya korunmasiz dokunmak ciddi zehirlenmelere yol açabilir (14). Elementel civanin parlak, kursuni görünümü çocuklar için oldukça çekicidir (15). Yüksek düzeylerde civa sinir sistemi, cilt, solunum sistemi, kardiyovasküler sistemde bulgulara neden olabilir.
Civanın aerosol (kırık bir termometreyi vakumlama) veya buhar (civa ısıtma) yoluyla solunması pnömoniye, akut kalp dışı akciğer ödemine ve nörolojik hasara neden olabilir. İnorganik civa tuzlarının yutulması hemoraji, gastroenterit, akut böbrek yetmezliği ve şoka yol açar. 30-50 mg / kg'da potansiyel olarak ölümcüldür.
Cıvanın, özellikle hafıza ve konsantrasyon sorunları yarattığı, duygusal dengesizlik ve bozukluklara neden olabileceği biliniyor. Akut cıva zehirlenmelerinde vücutta ödem, şişkinlik, sıvı kaybı, vücut kıllarında dökülme, reflekslerde artma görülebilir.
Dil balığı, barbun, tekir, palamut, uskumru gibi orta boylu balıklarda cıva düşüktür. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi haftada iki öğün düşük miktarca cıva içeren balık tüketiminin sağlık için risk oluşturmadığını bildirmiştir” dedi.
Civa ile kirlemiş sularda bulunan balıklar civayı insan vücuduna taşır. özellikle uskumru, tuna balığı, kılıç balığı, köpek balığında daha yüksek oranda bulunur. Balık tüketimi fazla olan annelerin saçlarında birikir. Civanın hedefind e beyin vardır.
Ton balığı markası denince akla ilk olarak Dardanel, Superfresh, Pınar, Tat, Sasu, Fide, Babaton, Beşler ve Bizim Vatan gibi isimler gelir. Tüm bu markaların ürünlerini Trendyol'da bulabilir, müşterilerin yorum ve değerlendirme puanlarına göz atarak denemediğiniz lezzetler hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Ton balığı konserve edilmeden önce genellikle pişirme işleminden geçer. Bu yüzden konserve ton balığının pişirilmesine gerek yoktur. Ton balığının en yaygın tüketimi sandviç yapımında kullanmaktır.
Ton Balığı: Diyet Öğünlerin Protein Deposu
Tuna balığı olarak da bilinen ton balığı genel olarak konservelenmiş olarak kullanılır. Marketlerde, balıkçılarda dilimlenmiş halde satışa sunulan ton balığı güveç, buğulama, fırında ve ızgarada pişirilebilir. Konserve halinde tüketimi daha yaygındır.
Konserve ton balığı zaten pişirilmiş bir yiyecek olduğundan onu hafifçe ısıttığınızdan emin olmanız gerekir. Dikkat etmediğiniz takdirde ton balığının mükemmel dokusunu ve lezzetini bozma riski kaçınılmaz olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri