Datça-Dadya Efsaneye göre Datça Yarımadası'nda bir krallık varmış, barış içinde yaşanılan bu ülkede kralın biri kız, diğeri erkek olmak üzere iki çocuğu varmış. Kralın kızının adı Bedya, oğlunun adı Dadya imiş.
Dadya Datça Somata – Acı Bademli Kış Çayı
Son Osmanlı padişahlarından Sultan Reşat döneminde Datça adı Reşadiye olmuş, Cumhuriyet'le beraber ise tekrar Datça'ya dönüştürülmüştür. 1928 yılında ilçe olan Datça'nın ilk merkezi Reşadiye Mahallesi olmuş, 1947'de ise bugünkü yeri olan İskele Mahallesi'ne taşınmıştır.
Datça Bademi
Türkiye'nin en güzel ve lezzetli bademi Datça'da yetişir. Nurlu,, Ak, Kababağ, Dedebağ, Sıra ve Dişli gibi çeşitleri olan Datça Bademi'nin en kalitelisi Nurlu, en kolay yeneni ise kabuğu ince, dişle kırılabileni Dişli bademdir.
DATÇA'DA İKLİM
Kuzeyden esen serin yaz meltemleri bunaltıcı sıcağı ve nemi yok eder.
İlgili 36 soru bulundu
Datça'nın ender kumluk ve sığ plajlarından. Hal böyle olunca da çocuklu ailelerin tercihi. Denizi ise dalgasız ve Datça'nın geneline oranla ılık.
Yapılan araştırmaların da net bir biçimde gösterdiği üzere ülkemizde nem oranının en yüksek olduğu bölge Karadeniz bölgesidir. Bu bölgede de en yüksek nem görülen kent yüzde yetmiş nem oranı ile Rize kentidir.
Datça yarımadada bilinen ilk yerleşim Karia'lılar ile yaklaşık 4000 yıl öncesinde başlar. Aradan geçen yüzyıllar boyunca Mikenler, Dorlar, Persler, Büyük İskender, Rodoslular, Romalılar, Bizanslılar ve son olarakta Osmalılar tarafından yaşam alanı olarak kullanıldı.
Datça denilince akla ilk gelen tarihi yer olan Knidos muhteşem bir coğrafya üzerine kurulmuş bir antik kent. Knidos Antik Kenti Ege ile Akdeniz'in buluştuğu noktada yer alıyor. Bu güzel antik kente geldiğinizde Tiyatro, Apollon Tapınağı ve Sunağı, Güneş Saati, Agora ve Odeon kalıntılarını ziyaret edin.
Datça'da arabasız bir tatil düşünülemez bile. Ya da çok eliniz kolunuz bağlanır ve bir sürü şeyi göremeden dönersiniz. Datça'da Knidos Antik Kenti ve Knidos Feneri, Palamutbükü, Mesudiye Köyü gibi görülecek harika noktalar ve denize girilecek koylar var.
Muz ve narenciyenin yanı sıra badem, zeytin ve dağ çileği gibi ürünlerin bolca yetiştiği Datça'da bu kez tropikal bölgelerin meyvesi olan papaya yetiştiriciliğine başlandı. 2 yıldır sürdürülen çalışmalar olumlu sonuç verdi.
Datça kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Yine de Datça'nın en keyifli mevsimi, “sarıca yaz” dedikleri sonbahar.
Elaki ( Elee ) Reşadiye'nin eski adı 1950 li yıllara kadar bu adla bilinirdi. Balıkaşıran: Datça sınırlarının başladığı bölge, datça Merkezine 45 km uzaklıkta. Bu bölge Datça Yarımadasının en dar kısmıdır, burada yarımadanın genişliği 1000 m ye düşer.
B-252 – DAFAMEE – Dadya Parfüm.
B 233. Zencefil ve egzotik maninkanın enfes notaları B 233'le ortaya çıkar, duyuları uyandırır ve baştan çıkarır.
Karakulak (Caracal caracal)
Her iki tarafta gözden burna kadar uzanan siyah çizgiler ve göz etrafındaki kirli beyaz bölge karakteristik özelliklerindendir. Bilimsel ismi Caracal caracal türkçe kökenlidir ve “karakulak”tan türetilmiştir. Datça Yarımadası'nın özellikle Doğu'sunda yayılış gösterirler.
Acelen varsa ne işin var Datça da! - Can Yücel'in Evi, Datça Resmi - Tripadvisor.
Eski Datça olarak adlandırılan bölgede yer alan Can Yücel'in evi, mütevazı bir hayat süren ünlü şairin vefatı ardından müzeye dönüştürülmüştür. İçerisinde hali hazırda kullandığı her şeyle birlikte bir yarım kalmış şarabı ve bardağı, resimleri, kendi el yazısıyla yazmış olduğu şiirleri bulunuyordu.
Eserleri. Can Yücel'in Eski Datça'daki evinin bahçesinde, üzerinde imzasının bulunduğu taş.
Arabanız yoksa Palamutbükü'ne minibüslerle ulaşabilirsiniz. Pırıl pırıl parlayan plajları, koyları , yeşilin bir çok tonunu göreceğiniz zeytin, badem ve çam ağaçları ile bir doğa harikası. Burası antik çağda limanı ve verimli arazileri ile Knidos'un önemli bir yerleşim yeriydi.
Göller Yöresinde yer alan Isparta, nemin en az görüldüğü ilimizdir. Nemin azı da fazlası da insan sağlığı için zararlıdır. Nem az olan yerlerde nemi yükselten ev tipi cihazlara ihtiyaç bulunur.
Doğu Anadolu'da Malatya ve Van'da düşük neme sahip olan illerdir. Nemin az olması bu yörede yaşayanların çok daha rahat hissetmelerine yol açar. En fazla nemin olduğu bölgemiz ise yağışların fazla olduğu Karadeniz Bölgesi'dir. Rize, en fazla neme sahip olan ilimizdir.
Dünyanın en fazla yağmur yağan yeri Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Mawsynram bölgesi. Guinnes rekorlar kitabına giren bu bölgeye yılda ortalama 11.871 mm yağmur yağıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri