Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Davacı kendi tanığına soru sorabilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Davacı kendi tanığına soru sorabilir mi?

Doğrudan soru yöneltme ise; dava taraflarının kendi gösterdikleri tanığa doğrudan soru sormaları değil, aracısız, yani mahkeme hakimi veya başkanı aracı olmaksızın Cumhuriyet savcısının, katılan vekilinin ve müdafiin tanığa doğrudan soru sorabilmeleri demektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sen.av.tr

Davacı tanığa soru sorabilir mi?

(1) Duruşmaya katılan taraf vekilleri; tanıklara, bilirkişilere ve duruşmaya çağrılan diğer kişilere, duruşma disiplinine uygun olarak doğrudan soru yöneltebilirler. Taraflar ise hâkim aracılığıyla soru sorabilirler. Yöneltilen soruya itiraz edildiğinde, sorunun yöneltilmesinin gerekip gerekmediğine hâkim karar verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muratocal.av.tr

Sanık tanığa soru sorabilir mi?

(1) Cumhuriyet savcısı, müdafi veya vekil sıfatıyla duruşmaya katılan avukat; sanığa, katılana, tanıklara, bilirkişilere ve duruşmaya çağrılmış diğer kişilere, duruşma disiplinine uygun olarak doğrudan soru yöneltebilirler. Sanık ve katılan da mahkeme başkanı veya hâkim aracılığı ile soru yöneltebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Avukat tarafa doğrudan soru sorabilir mi?

Avukat, duruşma disiplinine ve bu çerçevede yargılamanın amacına uygun olarak, tanık, bilirkişi ve diğer kişilere (müdahil ve uzman gibi) hâkim araya girmeksizin doğrudan soru sorabilecektir. Bu durum, gereksiz şekilde duruşmanın uzamasının önüne geçecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Müştekiye soru sorulabilir mi?

Mahkeme başkanı veya üye hakimler sanığa, müştekiye, tanığa, bilir- kişiye veya uzman kişiye soru sorabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barobirlik.org.tr

HAKİM KARŞISINA ÇIKACAKLARA TAVSİYELER

İlgili 16 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Tanığa hangi sorular sorulur?

Maddede, tanıkların dinlenmesinde çok önemli dört husus yer almıştır: Birinci fıkrada her tanığa özellikle sorulacak hususlar yer almaktadır: Tanığa, her şeyden önce adı, soyadı, yaşı, işi ve yerleşim yeri, işyeri veya geçici olarak oturduğu yerin adresi, varsa telefon numarası özellikle sorulacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Çapraz sorguda ne yapılır?

Sorgulama işleminin tanığı çağıran taraf tarafından yapılmasına doğrudan sorgu, daha sonra tanığın kendisini çağıran tarafın değil karşı tarafın sorgulamasına da çapraz sorgu denmektedir. Günümüzde çapraz sorgunun adil ve objektif bir yargılama için zorunluluk olduğu savunulmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

Sanık müdafii müştekiye soru sorabilir mi?

Yukarıda kısaca açıkladığım üzere CMK m. 201 gereğince vekil ya da müdafi doğrudan maddede belirtilen kişilere soru sorabilir. Bunun yanında gizli soruşturmacının tanık olarak dinlenmesi durumunda dahi bu hakkı elinden alınamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

Bir avukat kendi davasına bakabilir mi?

Madde 35 – (Değişik: 26/2/1970 - 1238/1 md.) takip edebilirler. (Değişik üçüncü fıkra: 23/1/2008-5728/329 md.) Dava açmaya yeteneği olan herkes kendi davasına ait evrakı düzenleyebilir, davasını bizzat açabilir ve işini takip edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: d.barobirlik.org.tr

Avukat kendi dosyasına bakabilir mi?

Avukat veya stajyer, vekâletname olmaksızın dava ve takip dosyalarını inceleyebilir. Bu inceleme isteğinin ilgililerce yerine getirilmesi zorunludur. Vekâletname ibraz etmeyen avukata dosyadaki kâğıt veya belgelerin örneği veya fotokopisi verilmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Önce hangi tarafın tanığı dinlenir?

Ancak, davetiye gönderilmeden taraflarca hazır bulundurulan tanık da dinlenir. Şu kadar ki, tanık listesi için kesin süre verildiği ve dinlenme gününün belirlendiği hâllerde, liste verilmemiş olsa dahi taraf, o duruşmada hazır bulundurulursa tanıklar dinlenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muratocal.av.tr

Tanıklıkta hakim ne sorar?

(3) Hâkim tanığa, “Tanık sıfatıyla sorulacak sorulara vereceğiniz cevapların gerçeğe aykırı olmayacağına ve bilginizden hiçbir şey saklamayacağınıza namusunuz, şerefiniz ve kutsal saydığınız bütün inanç ve değerler üzerine yemin ediyor musunuz?” diye sorar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: halildemir.av.tr

Mahkemede ilk ne sorulur?

İlk duruşmada duruşma başladığında sanığın sorgusu yapılır. Akabinde şikayetçi tarafa diyecekleri ve katılma talebi olup olmadığı sorulur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tugsanyilmaz.av.tr

Tanık iki kez dinlenir mi?

Kural olarak, bu liste bir defaya mahsus olmak üzere mahkemeye sunulur. İkinci bir tanık listesi verilmesi Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 240. maddesi gereğince yasaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aslihangurbuzsevim.com

Mahkemede kimin şahitliği kabul edilmez?

Kural olarak şüpheli veya sanık kendi eylemleri için tanık olarak dinlenemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: magdurbilgi.adalet.gov.tr

Duruşma dışında tanık dinlenir mi?

HMK Madde 259 Gerekçesi

Birinci fıkra, tanığın davaya bakan mahkemede dinlenilmesi genel kuralına, ikinci ve üçüncü fıkra ise gerekli hâllerde mahkemenin tanığı, mahkeme dışında da dinleyebileceğine ilişkindir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Bir davaya en fazla kaç avukat bakabilir?

Buna göre herkes davasını sayı sınırlandırılması olmadan birden fazla avukat ile takip ettirebilir ve her bir avukat vekaletten kaynaklanan yetkileri diğerinden bağımsız olarak kullanabilir. Yani vekillerden her biri davayı yalnız başına takip edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: esranuraydemir.com

Avukat tutmak ne kadara mal olur?

Avukat danışmanlık ücreti 2024 ne kadar? 2024 avukat asgari danışmanlık ücreti bir saat 2.300 TL, 2 saat 3.600 TL, 3 saat 4.900 TL'dir. Avukat bürosu dışında danışılmış ise ilk bir saat 4.800 TL, ek saatler 2.500 TL'dir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Avukatlar her dava dosyasını görebilir mi?

Avukat veya stajyer, vekâletname olmaksızın dava ve takip dosyalarını inceleyebilir. Bu inceleme isteğinin ilgililerce yerine getirilmesi zorunludur. Vekâletname ibraz etmeyen avukata dosyadaki kağıt veya belgelerin örneği veya fotokopisi verilmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kirklarelibarosu.org.tr

Müşteki avukat tutmalı mı?

Müşteki, suçun işlenmesi nedeniyle mağdur olan kişidir ve bu nedenle davada bir taraf olarak yer alır. Müşteki, kendisini mahkemede temsil etmek için bir avukat tutabilir. Ancak, müşteki olarak avukat tutma zorunluluğu yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuncsuditol.av.tr

Avukat ifade sırasında müdahale edebilir mi?

Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliğinin 23/d maddesine göre ''Müdafi sadece hukukî yardımda bulunabilir, şüphelinin ifadesi alınırken şüpheliye sorulan soruya doğrudan cevap veremez, onun yerini aldığı izlenimi veren herhangi bir müdahalede bulunamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozgunlaw.com

Mahkemede müştekiye ne sorulur?

İsim soy isminiz nedir, adresiniz nedir, cep telefonu numaranız nedir, aylık geliriniz ne kadar gibi sorular sorulur. Vatandaşlar aylık gelirin neden sorulduğunu merak edebilirler. Eğer adli para cezası verilecek ise bu husus önemli olacaktır. Zira Türk Ceza Kanunu 52.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alicinaz.av.tr

Çapraz sorgu kaç aşamadır?

Çapraz sorguda ilk aşama tarafların kendi tanıklarına soru sorması aşamasıdır. İkinci aşamada diğer tarafın tanığı sorgulanmaktadır. Tanığın yeniden sorgulanması üçüncü aşamadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

Doğrudan soru sorma ne demek?

b) “Doğrudan sorgu” kavramı. Doğrudan soru, Türk Ceza Muhakemesi Kanunu'na 2005 yılında giren bir konu olup, araya hakimi katmaksızın, taraf- ların doğrudan doğruya tanık, sanık, katılan veya bilirkişiye soru sormayı ifade eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbyayinlari.barobirlik.org.tr

Çapraz sorgu da kaç aşama vardır?

Bir suçun ortaya çıkması ve tarafların ifadelerinin güvenilirliğini artırmak için yapılan bir sorgu tekniğidir. İki temel çapraz sorgu tekniği bulunur. İlki destekleyici, ikincisi ise çürütücü çapraz sorgudur. Eğer bir davada çapraz sorgu kullanılacaksa kullanılacak tekniğin de belirlenmiş olması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT