Mine Tabakasının Aşınması Mine tabakası, dişin en üst kısmını kaplayan ve dişi dış etkenlere karşı koruyan bir yapıdır. Bu tabakada zaman içerisinde meydana gelen aşınma, diş etlerini de etkiler ve diş etlerinde sızlamaya neden olur.
Sağlam dişlerin ağrımasının nedenlerinden bazıları şunlardır; Diş eti hastalıkları ve diş eti çekilmesi sorunları Sinüzit. İki dişi arasında sıkışan yemek kalıntılarının dişlerde oluşturduğu baskı
Dişin üzerine basıldığında ağrı olması veya en küçük bir temasın bile ağrı nedeni olması dişin sinirinde bulunan iltihabın, kök ucundan dışarı yayıldığı anlamına gelir. Bu durumda yapılması gereken tedavi; “Kanal Tedavisi”dir. Hemen bir diş hekimine veya Endodontiste gitmelisiniz aksi halde her an bir apse gelişebilir.
Diş ağrısının en sık rastlanan nedeni, diş çürükleridir. Tedavi edilmeyen çürükler, apse yaparak daha da şiddetli ağrıları beraberinde getirebilir. Ayrıca diş minesinin aşınmasından kaynaklanan sıcak-soğuk hassasiyeti de diş ağrısına neden olur.
İlgili 17 soru bulundu
Hadis: Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyururlardı: Ağrıyan dişinin üzerine şehâdet parmağını koyup Yâsin-i şerîfin son tarafını nihayete kadar oku, biiznillah teâlâ şifâ bulur."
Günlük hayatta karşı karşıya kalınan stres diş sağlığını da bozuyor. Aşırı stres nedeniyle meydana gelen ve tıptaki adıyla Bruksizm olarak bilinen diş gıcırdatma; dişlerde kırılmalara, hassasiyet, sallanma, hatta baş ve çene ekleminde ağrı nedeni.
Normal koşullarda herhangi bir ağrı şikâyeti bulunmazken yalnızca sıcak ya da soğuk ile dişin temas etmesi sonucu sızlama oluşabilmektedir. Diş sızlaması ile birlikte sıklıkla sıcak veya soğuk hassasiyeti görülmektedir. Çiğneme esnasına ağrı meydana gelebilmektedir.
Diş minesi, vücudun en sert ve mineralli kısmıdır. Her dişin yüzeyini kaplar ve altındaki hassas yapıda olan diş kemiğini koruyarak çürümeleri engeller. Diş aşınması; diş minesinin kaybıdır ve asite maruz kalmaktan dolayı kaynaklanır. Mine aşınırsa; dişin dentin dokusu açığa çıkar ve hassasiyete sebep olur.
Her diş ağrısı çürükten kaynaklanmamaktadır. Dişler etrafındaki kemik dokusunu kaybettiğinde, diş eti rahatsızlıklarında ya da gece diş sıkma sonucu o bölgede oluşan stres ve gerginlikte diş ağrılarına sebep olabilmektedir.
– Sinüzit, – Diş minesinde oluşan aşınmalar, – Darbeye maruz kalma, – Ağız içi bakım ve hijyenin yetersiz/ hiç yapılmıyor olmasıdır.
Diş üzerinde yeni dolgu yapıldığında oluşan bir baskı söz konusudur. Özellikle uzun süreli eksik bulunan bir diş tamamlandığında bu dişe temas eden dişler durumu yadırgar. Oluşan bu baskı neticesinde ağrı meydana gelebilir. Sadece diş değil aynı zamanda diş eti de durumdan etkilenebilir.
Diş uçlarında tırtıklar, Diş yüzeyinde yumuşak görünüş, Dişlerin birleştiği noktalarda çökmeler ve. Diş aralarında kanamalar görülürse aşınma başlamış demektir.
Diş minesi oldukça sert bir yapıya sahiptir. Ancak birtakım fiziksel veya kimyasal faktörlerden dolayı zarar görmesi muhtemeldir. Özellikle sert kabuklu yiyecekler ve asitli içecekler diş minesinin zarar görmesine neden olurlar. Diş minesi aşındığında kişilerde sıcak-soğuk hassasiyeti ve diş ağrıları meydana gelebilir.
Özellikle çürük problemi yaşıyorsanız ağız çalkalama suları diş hassasiyetinizin azaltılmasında oldukça etkilidir. Ağız gargarasını günde bir veya iki kere kullanabilirsiniz. 1 dakika boyunca ağız çalkalama suyu ile ağzınızı çalkaladıktan sonra tükürün ve en az 30 dakika herhangi bir şey yiyip içmemeye özen gösterin.
Birçok insan diş hassasiyetinden muzdariptir. Çoğu hassasiyet kendi kendine geçer. Bununla birlikte, uzun süreli diş hassasiyeti yaşıyorsanız, bu daha büyük bir sağlık sorununun işareti olabilir. Dişlerinizde 2-3 günden uzun süren aşırı hassasiyet varsa, diş hekiminize başvurmanız önemlidir.
Diş hassasiyetinin nedeni, dişin siniri kaplayan kısmı olan dentinin mine tabakası kaybı veya dişeti çekilmesi yoluyla açığa çıkmasıdır. Sıcaklık değişiklikleri ve belli gıdalar (asitli veya tatlı) da dişin veya dişlerin ağrımasına neden olabilir. Ağrı genellikle kısa sürede geçer.
Diş minesi aşınması ilerlediğinde kompozit dolgu tedavisi öne çıkar. Kompozit dolgu tedavisi etkili olduğu için aşınmanın ilerlemesi durumunda bu tedaviye başvurulur. Diş minesi aşınmasının derecesine bağlı olarak porselen lamina tedavisi de tercih edilir.
Diş hassasiyeti her hastada farklı şekilde ve farklı seviyede ortaya çıkabilir. Bununla birlikte bazı hastalarda kendi kendine ortadan kalkabilen bir durum olduğunu belirtelim.
Dişler, baş bölgesinin organlarından biridir. Baş bölgesindeki bütün organlar doku ve sinirlerle birbirlerine bağlıdır. Bu nedenle dişlerde oluşacak bir hassasiyet, enfeksiyon baş bölgesinde bulunan bütün organları etkileyecektir. Dişlerde oluşacak ağrı, sızı baş, yüz, kulak, boyun ve çene bölgelerine de vuracaktır.
STRESİN YARATTIĞI AĞIZ KURULUĞU ÇÜRÜK NEDENİ!
“Ciddi anlamda kronik stresli bireylerde ağız kuruluğu oluşur. Buna bağlı olarak da diş yüzeylerinde çürük oluşumunu engelleyen koruyucu tabaka oluşmaz ve sonucunda yoğun diş çürükleri meydana gelir.
Diş ağrısı için risk faktörleri arasında; diş enfeksiyonu, dişeti hastalığı, plak, diş çürüğü, yaralanma, kırık dişler, kötü yerleştirilmiş dolgular veya kronlar, diş kaybı (diş çekimi dahil), temporomandibular eklem (TMJ) bozuklukları ve obstrüktif uyku apnesi yer almaktadır.
Stres altında bulunan bireylerde plak oluşumundaki hız var fazlalık yapılan araştırmalar sonucunda göze çarpmıştır. Uzun vadede stres diş etlerinde kanamalara, diş eti iltihabına ve ciddi diş eti rahatsızlıklarına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri