Ülkemizde alacaklıların mevcut alacaklarını tahsil edebilmeleri amacıyla, borçlarını yerine getirmeyen borçlulara karşı devlet yardımı ile düzenlenen cebri icra uygulaması gereğince borçluların üçüncü kişiler nezdinde bulunan mal, hak ve alacakları haczedilebilir.
Zımnen veya açıkça borçlunun mal, hak ve alacağını kendisinde bulunduğunu kabul eden üçüncü kişi artık borçluya değil ilgili icra müdürlüğüne karşı sorumlu olur. Dosyada borçlu sıfatıyla olmasa bile üçüncü şahıs sıfatıyla sorumlu olan üçüncü şahıs, ödemelerini borçluya değil icra müdürlüğüne yapmak zorundadır.
Üçüncü Şahıs Ne Anlama Gelir? Üçüncü kişi olarak ifade olan üçüncü şahıs kavramı, sigortalının kendisi, aile üyeleri yanı birinci derece yakınları ile sigortalıya hizmet veya vekalet sözleşmesiyle bağlı kişiler dışındaki tüm şahısları ifade etmek amacıyla kullanılır.
Haczedilen malı, borçlu ile birlikte elinde bulunduran 3. Kişiler, diğer bir üçüncü kişinin mülkiyet veya sınırlı bir ayni hakkı olduğunu haciz yapan memura beyan edebilir ve üçüncü kişi (yani esasen 4. Kişi lehine istihkak iddiasında bulunabilirler.
Borçlunun üçüncü kişilerdeki hak ve alacaklarının haczi İcra İflas Kanununun 89. maddesinde düzenlenmiştir. Borçlunun üçüncü kişilerdeki hak ve alacakları üçüncü kişinin bunu iddia etmesi üzerine haczedilir. Ancak bunların üçüncü kişide gerçekten bulunup bulunmadığının tespiti gerekir.
İlgili 33 soru bulundu
Haciz işlemi öncelikle borçlunun sistemde kayıtlı olan ikametgah adresinde yapılacaktır. Bu adres borçlunun ailesi ile yaşadığı yer ise bu eve de haciz gelebilmektedir.
Alacaklıların birden fazla olması ve maaş haczi için birden fazla dosyadan talepte bulunulması durumunda maaş haczi ilk önce talep eden borçludan başlayarak kesilir. Diğer alacaklılar sıraya alınarak maaş haczinden kesinti yapılır.
Borçlunun, üçüncü bir kişiden alacağı ya da ileri sürebileceği bir talep hakkı varsa, icra memuru bahse konu üçüncü kişilere haciz ihbarnamesi gönderir. Bu ihbarnamede, borçluya olan borcun artık borçluya ödenmeyeceği, icra dairesinin banka hesabına ödenmesi gerektiği belirtilir.
Ancak üçüncü kişinin elindeyse ve haciz işlemi sırasında üçüncü kişi istihkak iddiasını ileri sürerse mal hukuken haczedilir ancak muhafaza altına alınamaz mallar üçüncü kişiye yediemin sıfatıyla bırakılır. Hacizli malların kimin elinde olduğu önem arz etmektedir.
Tabi ki, yapılabilir.Yapılmaması için hukuka aykırı bir durum yok. yapılabilir, İİK m78 vd. maddelerde gerek Yargıtay kararlarında yapılmamasına dair herhangi bir hukuka aykırı engel teşkil edecek bir husus söz konusu değildir.
c) Üçüncü Kişi Kimdir? Üçüncü kişi, arsa sahipleri ile müteahhit arasındaki sözleşmenin tarafı olmayan kimselerdir.
Bu durumda üçüncü kişi, kendisinden birinci haciz ihbarnamesi ile istenen alacak miktarını takip borçlusuna borçlu olduğunu kabul etmiş sayılır. Üçüncü kişi haciz ihbarnamesine itiraz etmezse ikinci haciz ihbarnamesi gönderilir.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
Birinci haciz ihbarnamesine itiraz 7 gün içinde ilgili icra dairesine yapılmalıdır.
Hakan PEKCANITEZ'in ifadesiyle, “Kendisine sanki daha önce haciz ihbarnamesi gönderilmemiş gibi, birinci haciz ihbarnamesi tüm sonuçlarıyla birlikte tekrar edilmektedir.” Üçüncü kişinin, birinci haciz ihbarnamesine olduğu gibi ikinci haciz ihbarnamesine de itiraz edebilmesi mümkündür.
Eve haciz gönderilme durumu kişinin maaşı olmadığı takdirde gerçekleşir. Maaşı olan kişi için ilk olarak maaşına haciz gelir. Ancak herhangi bir kuruma bağlı maaşı yok ise evine haciz işlemi başlatılır.
İcra ve İflas Kanunu'nun 76. maddesinde mal beyanda bulunmamanın cezası düzenlenmiştir. İcra ve İflas Kanunu'nun 76. maddesine göre, “Mal beyanında bulunmayan borçlu, alacaklının talebi üzerine beyanda bulununcaya kadar icra mahkemesi hakimi tarafından bir defaya mahsus olmak üzere hapisle tazyik olunur.
Hacizli malın üçüncü kişinin elinde olması durumunda alacaklı tarafından üçüncü kişiye karşı istihkak davası açılır.
İcra davası sonuçlanma süresi 10 günlük bir süreci kapsamaktadır. Bu süreç içerisinde dava açılır ve borçlu tarafa tebliğ edilir. Sonuçlanma alacaklı ile borçlu arasındaki borç ilişkisine dayandırılmaktadır.
Bu ihbarnameye “birinci haciz ihbarnamesi” denir. Bu haciz ihbarnamesi ile, üçüncü kişiye, bundan böyle borçluya olan borcunu yalnız icra dairesine ödemesi gerektiği, borçluya yapılacak ödemenin geçerli olmayacağı, aksi halde borcun icra müdürlüğüne yeniden ödemek zorunda kalınacağı ihtar edilir.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez. Ancak bu malların size miras kalması halinde mirastan üzerinize düşen hakkınıza haciz gelebileceği unutulmamalıdır.
İcra ve İflas Kanununda haczin yenilenmesi diye bir müessese mevcut olmayıp, aynı takip dosyasından olsa da konulan her haciz yeni bir hacizdir. Buna göre aynı taşınmaz üzerine birden fazla haciz konulmasını engelleyen bir yasa hükmü de yoktur.
2. Maaş Haczinde Kesinti Yapılabilecek Tutar ve Oran. İİK 83. maddesi uyarınca yapılacak maaş haczi kesintisinde işçinin maaşının dörtte birinden az olmamak üzere kesinti yapılır. Ancak 4857 sayılı İş Kanunu'nun 35. maddesi uyarınca ise işçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez.
Birden fazla haciz varsa sıraya konur. Sırada önde olan haczin kesintisi bitmedikçe sonraki haciz için kesintiye geçilemez.
Çünkü İcra İflas Kanunu 83'e göre maaş hacizlerinin minimum dörtte bir oranında uygulanacağı açık bir şekilde ifade edilmiştir. İş Kanunu Madde 35 - İşçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez veya başkasına devir ve temlik olunamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri