102 bankalar hesabı, işletmenin bankaya yatırdığı paraların (mevduatın) izlenmesinde kullanılır. Bu hesabın bakiyesi (kalanı) işletmenin bankadaki ticari mevduatının genel durumunu gösterir. Değişik bankalarla olan mevduat ilişkileri ise yardımcı hesaplar aracılığıyla takip edilir.
102 Bankalar hesabı, her bir banka hesabının başlangıç bakiyesini, banka hareketlerini ve hesaplardaki güncel nakit miktarlarını kaydeder. Para girişleri (Satış tahsilatları, kredi kullanımları) ve para çıkışları (Tedarikçi ödemeleri, personel maaşları, çek ödemeleri, kredi kart ödemeleri) bu hesaba yansıtılır.
102 Bankalar Hesabı: Bu hesap, işletmelerin yurt içi ve yurt dışında banka ve benzeri finans kurumlarında açtırılan hesaplarına yatırılan ve hesaptan çekilen paraların izlendiği hesaptır.
İşletmelerin yurt içi ve yurt dışı bankalarda ya da finans kuruluşlarında açtırdıkları vadeli, vadesiz hesaplarına yatırılan, çekilen paraların izlendiği hesaptır. Aktif karakterli hesaplar arasında yer alır. Hesaba gelen borç çıkan ise alacak olarak işlenir.
103 Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri hesabı, alacak bakiye veren, pasif karakterli bir hesaptır.
İlgili 32 soru bulundu
103 Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri Hesabının İşleyişi
Hesabın yanındaki (-) işareti bu anlama gelmektedir. Kişilere çek ve ödeme emri verildiğinde hesaba alacak; çek ve ödeme emirlerinin bankadan tahsil edildiği anlaşıldığında bu hesaba borç, bankalar hesabına alacak kaydedilir.
Verilen Çekler ve ödeme emirleri hesabı, pasif karakterli bir hesaptır. Dönem sonunda alacak bakiyesi verir. Bilançonun net değer esasına göre düzenlenmesi durumunda, aktifte 102 Bankalar Hesabının Altında, düzenleyici bir hesap olarak indirim şeklinde (- olarak) yer alır.
Çek keşide edildiği zaman, bankanın henüz ödemeyi yapmadığı göz önüne alınarak 102 bankalar hesabı yerine “103 Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri” hesabının alacak tarafına yazılır.
101 Alınan Çekler Hesabına, 1 işletme tarafından alınan çek tutarları borç, işletme tarafından tahsil edildiğinde veya ciro edildiğinde çek tutarları alacak kaydedilir.
Kasa hesabı işletmelerin nakit giriş ve çıkışlarının kaydedildiği hesap olarak bilançonun “1-Dönen Varlıklar” grubunda “100” hesap kodu ile yer alır. Hesabın özelliği aktif karakterli olmasıdır.
Örneğin satış işleminin peşin olması durumunda “100 Kasa”, müşteriden çek/senet alındığında “101 Alınan Çekler / 121 Alacak Senetleri”, kredili satışlarda “120 Alıcılar”, kredi kartı karşılığında yapılan satışlarda ise “108 Diğer Hazır Değerler” veya “127 Diğer Ticari Alacaklar” hesabı kullanılabilir.
Veresiye olarak mal ve hizmetlerin satışları gerçekleşmesi durumunda 120 hesapta borç olarak kaydedilir, ilgili alacağın tahsil edilme durumunda ise hesaba alacak olarak işlenir.
Üretim için konulan tüm makineler, tesis ve cihazlar 253 muhasebe kodu ile işlem yapılan bu hesapta izlenir. Aynı zamanda, üretim amacı ile kullanılan taşıma gereçlerinin izlendiği hesap olarak da bilinir.
Menkul kıymetler: İşletmenin sahip olduğu hisse senetleri, tahviller, bonolar gibi menkul kıymetler, işletmenin hazır değerler hesabına kaydedilir.
Muhasebe Uygulama Yönetmeliğinin 8 inci maddesinin. birinci fıkrasında yer alan “103 Verilen Çekler ve. Gönderme Emirleri Hesabı”ndan sonra gelmek üzere. “104 Proje Özel Hesabı” ibaresi eklenmiştir.
Genellikle bankanızın SWIFT/BIC kodunu banka hesap dökümlerinizde bulabilirsiniz.
Banka hesap numarası, bir banka hesabı açtığınızda hesap sahibine atanan benzersiz bir rakam kümesidir. Finans kurumları, sahip olduğunuz her hesaba bu tür numaralar atar. İşletmeler ve bankalar, hesabınızı tanımlamak için bu numaraları kullanır.
Döviz Havalesi Yaparken Nerede Olduğunuzun Önemi Yok
Bankamızın SWIFT işlemlerinde kullanılan Banka Tanımlama Kodu (BIC) TCZBTR2AXXX, USD aktarımlarında kullanılan CHIPS kodu ise 409993'tür.
Süresinde Bankaya Sunulan Çekin Karşılıksız Çıkması
Geriye kalan alacak bakiyesi çekin arkasına ciro edilir (yazılır). Çekin lehtarı veya çeki elinde bulunduran(avali), daha önce bankaya sunmuş oldukları bu çeki böylece yetkili icra Müdürlüğünde kambiyo yoluna özgü alacak takibi yoluyla icra takibi yapabilir.
321 borç senetleri hesabı, işletmenin faaliyet konusu ile ilgili her türlü mal ve hizmet alımlarından kaynaklandığı dönemde bağlanmış olan ticari borçlarının izlenmekte olduğu hesap olarak tanımlanır.
Çek bankadan tahsil edilir. Kişi adına düzenlenen bir çek bankaya gidilerek üzerinde yazan miktar kadar paraya çevrilebilir. Çekte yazan miktarın çeki düzenleyen kişinin hesabında olmaması durumunda adına çek düzenlenmiş olan kişi tahsilat yapamayacağından banka tarafından çekin karşılıksız olduğu bildirilecektir.
Alınan Çekler. İşletmenin elde bulundurduğu henüz tahsil edilmemiş çeklerdir.
Bu nedenle artış ve azalışlar hesap çizelgesinin karşılıklı iki tarafında izlenir [2]. Muhasebede hesabın şekli, iki taraflı bir cetvel veya yaygın adı T cetvelidir. T cetveli benzetmesinde, üst çizginin üstüne hesabın adı ve kodu, çizginin sol tarafına (B) borç ve sağ tarafına (A) alacak yazılır.
Çek keşide edildiği zaman, bankanın henüz ödemeyi yapmadığı göz önüne alınarak 102 bankalar hesabı yerine “103 Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri” hesabının alacak tarafına yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri