“Deprem muhakkak olacak ve Ceyhan fayı da asıl Doğu Anadolu fayının küçük bir dalı. Asıl büyük deprem Adana için söz konusu olan Yumurtalık ile Osmaniye arasında uzanan Kahramanmaraş Türkoğlu'na kadar giden fay uzunluğudur. Bu fay 7'nin üzerinde bir deprem üretir. Adana'nın zemini de maalesef çürük bir zemindir.
Adana merkezli depremden birçok çevre il etkilenirken Adana'da aktif fay hatları merak altına alındı. Adana ve civarında üç fay hattı dikkat çekiyor. Ecemiş Fay Zonu, Karaisalı-Karsantı Fay Zonu ve Karataş-Osmaniye Fay Zonu bulunan Adana üçüncü derece riskli iller arasında yer almaktadır.
Dr. Görür, “Ama Adana için bir şeyler söylemek gerekirse; Adana tektonik itibariyle, Afrika ve Arap levhasının Anadolu levhası üzerinde ama hem Arap hem de Afrika levhasına yakın bir yerde. Dolayısıyla Doğu Anadolu sınır fayının yakınında. O nedenle deprem potansiyeli yüksek olan bir yer Adana ilimiz.
Belediyeevleri Mahallesi'nin Güney Adana'ya göre daha sağlam bir zemini olduğunu, ancak bölgenin 25 yılda harabeye döndüğünü anlatan Dr. Tatar, “1998 depreminde o bölgeleri gezdik, o depremde zeminle alakalı bir sıkıntı olmasa da binalarda çatlaklar meydana geldi.
Adana için 2021'de tamamlanan İRAP raporunda da Ceyhan, Yumurtalık, İmamoğlu, Seyhan ve Yüreğir ilçeleri mevcut yapı stoğu ve fay hatlarına yakınlıklarından dolayı deprem afetinden muhtemel zarar görebilecek ilçeler olarak sıralanıyor.
İlgili 41 soru bulundu
Tedirgin etmeyin Adana'yı!” -Savrun fayı 7.0, 7.1 #deprem üretir kesildiler.
Çevre illerde oluşabilecek şiddetli depremlerde, özellikle Mersin'in sahil kesimi maalesef olumsuz etkilenecek. Bu da bir gerçek ve buna dikkat çekilmesi gerekiyor" dedi.
Depremle birlikte Adana'da da birçok bina yıkıldı. Çukurova ilçesi Huzur Evleri Mahallesi Turgut Özal Bulvarı üzerinde bulunan 13 katlı Kubilay Apartmanı da bunlardan biri. 13 katlı apartmanın 7,7'lik depremde kolonları ve duvarları çatlayınca boşaltıldı.
ADANA 1'İNCİ DERECE DEPREM KUŞAĞINDA
Literatürde öyle geçiyordu ve ona göre hesaplamalar yapılırdı. Fakat 6,2 büyüklüğündeki Ceyhan depreminin ardından Adana'nın 1'inci derece deprem bölgesi olduğu gerçeği ortaya çıktı.
Yüksek katlı binaların depreme dayanıklı olmadığı düşünülse de, uzmanlara göre 1 veya 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzeri olan binalar, depremden en az etkilenen binalar olmaktadır. Yüksek katlı olan binaların kaliteli malzemelerden yapılması durumunda deprem yüküne az maruz kalınmaktadır.
Kuzeyde Kayseri-Yahyalı'nın batısında Dündarlı Köyü'nden başlayarak kuzey, kuzeydoğugüney, güney batı doğrultusunda, güneyde Mersin Gülek yakınlarına kadar yaklaşık 107 km lik bir alanda izlenir.
Çünkü Çukurova zemin olarak sağlam ve kayalık olarak bilinir, diğer ilçeler alüvyonlu zemine sahip. 1998 depreminde buralar daha çok etkilenmişti. 98 depreminde Sarıyakup Mahallesi'nde çocukluğumuzun geçtiği iki ev de yıkılmıştı.
100 yıl içinde kaydedilebilecek depremin büyüklüğü ise Adana sismotektonik yöresinde 6.34 M, İzmir sismotektonik yöresinde 7.30M, ve Muğla sismotektonik yöresinde 7.33 M'dir.
Adana için de Savrun Fayını değerlendirelim, 1- Bu fay 50 km boyunda olup 7 büyüklüğünde bir deprem üretme kapasitesine sahiptir. 2- Fayın Adana'ya en yakın yeri ~80 km dir. 3- Bu fayda deprem olduğu takdirde Adana'da beklenen yer ivmesi 0.25 g civarındadır.
Adana Fayı: Yumurtalık fayının batısında, Karataş-Sarımazı arasında yaklaşık 67 km uzunlukta, KD-GB gidişli fay Karataş fayı olarak adlandırılmıştır.
1998 Adana-Ceyhan depremi veya 1998 Adana depremi, yaklaşık 6,3 büyüklüğünde depremdir. Deprem, 27 Haziran 1998 tarihinde yerel saatle 16.55'te Çukurova olarak bilinen Türkiye'nin güney bölgesini vurdu.
İlçemiz yerleşim konumu gereği Adana'nın en sorunlu zemininde bulunmaktadır. Üzerinde kurulu bulunduğu zemin alüvyon kökenli zemin olup, kum, çakıl, silt ve kilden oluşmaktadır.
İlk bilgilere göre ölen veya yaralanan olmadığı belirtiliyor. AFAD'ın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Adana'nın Kozan ilçesi olan 5,5 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Depremin 11,27 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.
25 Temmuz 2023 tarihinde Adana'nın Kozan ilçesinde ilki saat 08.44'te ve ikincisi saat 10.57'de olmak üzere 5,5 ve 4,4 büyüklüğünde deprem yaşanmıştı. Adana bölgesine ilişkin riskleri daha önceden vurguladığını belirten Prof. Dr.
Adana'da sabah saatlerinde 5.5 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Deprem çevre illerde de hissedildi. Adana ili Kozan ilçesinde saat 08.44'te 5.5 büyüklüğünde gerçekleşen depremin derinlik biligisi ise 11.27 km olarak duyuruldu.
Adana'nın merkez Çukurova İlçe Belediye Başkanı Soner Çetin, Çukurova ilçesinde yıkılan binaların, 2000 yılı öncesi yapıldıklarını ve eski deprem yönetmeliğine göre inşa edildiklerini bildirdi.
Adana'nın Aladağ ilçesinde saat 17.36'da 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Naci Görür, "Adana bölgesi hala hassasiyetini koruyor. Daha büyük ve daha küçük deprem olacaktır. Belli bir süreye kadar belli bir sıklıkla olacaktır" dedi.
Naci Görür, Hatay ve Adana için uyarılarda bulunarak, şöyle konuştu: - Çevredeki faylarda belirli bir stres transferi olabilir. Bu depremlerden sonra Hatay ve Adana yöresinin daha hassas hale geldiğini düşünüyorum.
Bugünkü deprem Kayseri'yi etkiler mi? Bugün saat 09:20'da Adana'nın Kozan İlçesi'nde de bir deprem meydana geldi. Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, korkulacak bir durum olmadığını belirterek, depremin Kayseri'yi etkilemeyeceğini açıkladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri