DAVET VE ZİYAFET ÇEŞİTLERİ Kamusal yaşamda yemek davetleri özel, sosyal, yarı resmi, resmi ve devlet daveti ve ziyafetleri şeklinde düzenlenmektedir.
Davetiyeler şirket kutlamaları, açılışlar, fuarlar ve etkinliklerde katılımcılara haber vermek amacıyla kullanılır. Davetiyelerin kullanım noktalarını kurumsal ve bireysel olarak ayırabiliriz. Bireysel kullanımlar dediğimiz düğün, sünnet, nişan ve nikâh gibi etkinlikler için eşe dosta gönderdiğiniz davetiyeler.
Davetlerde uyulması gereken kuralları bilmek, görgü ve nezaketin bir gereğidir. Yerel adetler, kişinin kendi zevk ve olanakları göz önünde bulundurularak davetler düzenlenir. Davetlerde, uyulması gereken kurallar vardır ve bunlar aynı zamanda toplumsal görgü kurallarıdır.
Davetiye, tek ve iki katlı kaliteli karton olup ön kapağın üstünde kurumun amblemi ve adı yer almaktadır. Davetiye kartının içinde sol iç kapakta program, en altta tören tarihi, saati ve yeri yazılır. Kartın sağ iç kapağında, üstte davet sahibinin unvanı ve adı soyadı, ortada davet metni yer alır.
Tek Oval ya da Yuvarlak Masada Oturma Planı: 8-10 kişinin davetli olduğu özel, sosyal ve resmi yemek davetlerinde (ziyafetlerde) uygulanır.
İlgili 29 soru bulundu
Resmi davet ve ziyafet menüsünde öğle yemeği 4-5 çeşit, akşam yemeği 5-6 çeşit yemekten oluşmaktadır. Resmi davetlerde bir menüde 7 çeşit yemek sunmak, devlet ziyafeti olarak sadece Cumhurbaşkanına aittir.
Daha çok resmî ziyafetlerde kullanılan U şeklindeki masanın ortasına ev sahibi erkek ve sağına ev sahibi kadın olmak üzere yan yana otururlar. Ev sahibi erkeğin soluna birinci derecedeki konuğun eşi oturur. Ev sahibi kadının sağına ise birinci derecedeki misafir erkek oturur.
1-) Bayanlar önden kelimesi, davetiye hazırlık aşamasında da karşımıza çıkıyor. Gelin damat ismi ve aile bilgileri yazarken ilk önce gelin ve gelin ailesi öncelikli yazılır. 3-) Davetiye metni olmalı, sizi anlatan bir kaç kelimeyle davetlilerinize sesleniş biçiminizdir.
Türkiye'deki iş ortamında ve toplumsal yaşamda özel ve sosyal ziyaretler; nezaket ziyareti, aile ziyareti, evlilik ziyareti, doğum ziyareti, bayram ziyareti, hasta ziyareti ve başsağlığı ziyaretleri olarak sıralanabilir.
1-Yöneticinize daima saygılı hitap edin. Ona taşıdığı ünvana göre, “sayın müdürüm”, “sayın başkanım”, “sayın kaymakamım” ve “sayın valim” deyin veya “efendim” diye hitap ederek söze başlayın. 2-Üstünüzün makamına girerken ceketinizin düğmeli olmasına dikkat edin, palto ve şapka ile girmeyin.
(Emniyet Müdürü Sayın Ahmet Deniz) Resmi toplantı ve törenlerde kişiyi topluluğa takdim ederken, kişinin önce unvanı, sonra “sayın” sözcüğü ile adı, soyadı söylenir.
Türkiye Cumhuriyeti devlet protokolü, aşağıda başkanlık sistemli cumhuriyet ile yönetilen Türkiye'nin, Dışişleri Bakanlığı Protokol Müdürlüğünce düzenlenen, Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan "Devlet Protokolü Listesi" bulunmaktadır.
Davetiyenin içeriğinde Gelin ve Damadın isimleri, tercihen ailelerin isimleri, daveti anlatan güzel bir yazı, düğünün tarihi ve saati, düğün yeri mutlaka olması gerekenler arasındadır.
Protokolde kişisel ünvan, yaş ve cinsiyet ayrımı yoktur ve protokolsüz sıralama alfabetiktir. Kamusal yaşamda ulusal bayrak ve üst, kamusal ve sosyal yaşamda konuk, sosyal yaşamda hanım daima önce gelir (sağda yer alır). Karşılamada üsstler başta, uğurlamada ise sondadır. Törenlerde konuşma sırası asttan üste doğrudur.
Protokol, resmi olarak devletler arasında yapılan yazışma ve görüşmeler, törenler, geçit, ziyaret, konferans, karşılama ve uğurlama gibi detayların yaşandığı bir tür kurallar çerçevesidir.
En önemli hanım ev sahibi beyin sağına, onlardan sonra gelen hanımın da şeref misafiri beyin sağına oturur. Sadece erkeklerin katıldığı resmi toplantılarda kulüp toplantılarında, şirket toplantılarında en yetkili kişi masanın ortasına oturur. Diğer davetliler de önem derecesine göre onun sağına ve soluna otururlar.
Davetiye zarfına davetlilerin isimleri yazılmadan önce “Sayın” kelimesini mutlaka kullanmalısınız.
Konukların bilgilendirilmesi için davetiye üzerinde yemekli ve yemeksiz olduğunu belirten detaylara da yer verilir.
Evlenecek çiftlerimiz evlenirken bir çok soruyada cevap arıyor, evlenecek çiftlerimizin sorduğu sorulardan bir taneside Düğün davetiyesini hangi taraf bastırır? Bu konuya cevap ararken biz size hemen cevabı söyleyelim, Düğün Davetiyesini Erkek Tarafı Bastırır.
Polisler, bürokratlar, politikacılar bu yüz- den lacivert elbise giyerler. Siyah asaletin, gücün, tutkunun ve olgunluğun rengidir. Siyah takım elbise insanlar arasına me- safe koyar; resmiyet ve ciddiyet sağlar. Bu yüzden, devlet adamları siyah elbise giyerler.
2. Servis; Servis başlamadan önce masadaki oturum durumuna göre servis akışı planlanmalı, önce çocukların, sonra yaşlıların, sonrasında bayanların, en son olarak da ev sahibinin yemeği servis edilmelidir. Misafirler yerlerine oturduklarında, önce su servisi yapılmalı, sonra ekmek ve tereyağı/zeytinyağı bırakılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri