Bilişsel kuramcılar daha çok anlama, algılama, düşünme, duyuş ve yaratma gibi kavramlar üzerinde durur. Davranışçı akımın eğitimin amaçlarını davranış yönünden tanımlar ve bu davranışları oluşturacak deneyimlerin neler olması gerektiğini belirler.
Bilişsel ve Davranışçı Terapi (BDT); kişinin psikolojik sorunlarını sürdüren uyumsuz düşünce ve davranışlarını değiştirerek iyileşme sağlamayı hedefleyen bir psikoterapi yaklaşımıdır. Bu yaklaşımın bilişsel kısmı kişinin zihinsel süreçlerini ele alır.
Davranışçı kuram gözlenebilir ve aynı zamanda da ölçülebilir olan davranışları inceleyen bir kuramdır. Öğrenmenin uyarıcı ve davranış arasındaki bağı kurarak gelişmesini ve pekişmesini sağlamak ve davranışı değiştirmek üzerine olan bir kuramdır.
Bilişsel teori temel olarak bilginin edinilmesini ve zihinsel yapının büyümesini vurgular. Bilişsel teori, öğrencinin öğrenme sürecini kavramsallaştırmaya odaklanma eğilimindedir: bilgi nasıl alınır; bilgilerin nasıl işlendiği ve mevcut şemada nasıl düzenlendiği; bilgi geri çağrıldığında nasıl alınır.
Psikoterapi sürecinde davranışçı yaklaşım, öğrenme kuramı ve koşullandırma yoluyla insanların sağlıksız davranışlarını veya yıkıcı davranışlarını düzeltir ve değiştirir. Örneğin, davranışçı kuramın kaçınılan uyaranla yüzleşilmesini içeren maruz bırakma yöntemi, fobilerin tedavisinde etkili olmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Bilişsel öğrenme kuramına göre yeni bilgilerin anlamlı olması için bireye bir şeyleri açıklayabilme gücü vermesi ve önceki bilgilerini genişletebilme olanağı sunması gerekir. Dolayısıyla bir bilgiyi okuduğunuzda ya da dinlediğinizde o bilgiyi kullanamadığınız ve anlamlandıramadığınız sürece öğrenmiş olmazsınız.
Skinner'in dil edinim sürecine bakışında da davranışçı kuram etkili olmuştur. Skinner'a göre insan davranışsal koşullar sonucu dili edinir. Diğer dil edinim teorilerinin aksine insanda konuşabilme yetisinin doğuştan varolmadığına inanan Skinner, dil edinim sürecini bir bina yapımına benzetir.
Kuramın temsilcileri; Piaget, Vygotsky, Leontev, Vico ve Dewey'dir.
Bilişsel öğrenme kuramları, insanın dünyayı anlamlandırmada kullandığı zihinsel süreçleri inceleyen kuramdır. Bilişsel açıdan öğrenme; bireyin zihinsel yapılarındaki değişme olarak tanımlanmaktadır. Bu zihinsel değişme bireyin davranışlarında da değişmeyi sağlamaktadır.
Bu yaklaşım, düşünce, anlama, hatırlama, dikkat, problem çözme, dil ve algı gibi zihinsel süreçleri inceler. Bilişsel yaklaşım, insanların nasıl bilgiyi işlediğini, nasıl öğrendiğini ve nasıl problem çözdüğünü anlamak için bilişsel süreçleri ve içsel temsilleri vurgular.
Pavlov, Thorndike, Watson, Guthrie, Hull, Skinner başlıca davranışçı kuramcılardır.
Davranışçı yaklaşım; bireylerdeki davranışların gözlemlenmesi ve bu davranışları önemseyen bir yaklaşımdır. Bunun yanı sıra bu davranışlarla ilgilenen psikolojik yaklaşım olarak da tanımlanabilir. Bu yaklaşım adına bütün davranışların etkileşim ve çevre yolu ile öğrenildiği desteklenmektedir.
Davranışsal yaklaşımda davranışlar tamamen realist bir bakış açısı ile incelenir. Organizma pasif bir konumdadır. Bilgi tamamen nesneldir ve bireylerden bağımsız olarak çevreler var olmaktadır. Öğrenmenin tamamlanması için tekrar, pekiştirme, geliştirme ve etkin katılım olması gerekir.
Algı, dikkat, öğrenme, hatırlama, muhakeme ve karar verme bunların en temel olanlarıdır.
1960'lı yıllarda Aaron Beck tarafından geliştirilen Bilişsel Terapi, düşüncenin ruhsal bozukluklarda ne şekilde etkili olduğunu açıklamaya çalışmıştır. Beck, bu manada, duygusal bozukluklarda bilişsel ve davranışçı müdahalelerin teori ve yöntemlerini geliştiren ilk kişidir.
Bilişsel davranışçı evlilik terapisinde tedavi müdahaleleri, sorunlu davranışları yapıcı bir şekilde ele alma, problem çözme, iletişim kurma becerileri gibi doğrudan beceriye dayalı yöntemler yoluyla davranışları değiştirmeye odaklanır.
Davranışçı Yaklaşım
Eğitim, “bireyde istendik davranışları geliştirme süreci” olarak tanımlanır. Davranışları değiştirmeyi amaçlar. Öğrenme, “uyarıcı-tepki arasında bağ kurma” işlemidir. Bir uyarıcıya istenilen tepkinin verilmesi öğrenme olarak kabul edilir.
Bilişsel gelişim; bireyin çevresinde olup bitenleri anlayıp öğrenmesini sağlayan zihinsel faaliyetlerdeki gelişimi, aynı zamanda daha karmaşık ve etkin düşünme yollarının geliştirilmesini ifade eder. Bilişsel gelişimi konu edinen kuramlar bilginin kodlanması, işlenmesi, depolanması ve sıralanmasına odaklanmışlardır.
Bilişsel Yaklaşımı benimseyen bilişsel psikologlar duyum, algı, dikkat, karar verme ve dil olmak üzere zihinsel bilgi işleme süreçlerine ait bilişsel modeller üzerinde çalışır ve bilimsel yöntemler kullanarak insan davranışını belirleyen etmenleri açıklar.
kuramı bilişsel gelişim konusuna açıklık getiren, çocuk ve ergenlerin zihinsel süreçlerini tanımlayan oldukça etkileyici bir kuramdır. Piaget'ye göre çocuk, çevresini inceleyen aktif bir araştırmacı gibidir. Çocuğun gözlediği her şey, her uyaran zihninde bir şema oluşturur.
Piaget, öğrenmeyi yaşa bağlı bir süreç olarak kabul eden zihinsel gelişim kuramına dayalı olarak açıklamıştır. Zihinsel gelişimi açıklamaya yönelik olarak ise çok farklı ve kapsamlı bir bakış açısı ortaya koyarak, bu süreci doğumdan başlayan ve yetişkinliğe kadar devam eden dört dönemde değerlendirmiştir.
Bilişsellik aralarında dikkat, bellek, dil kullanma ve anlama, öğrenme, değerlendirme, sorun çözme ve karar verme gibi zihinsel yetileri oluşturan bir kümeyi tanımlamada kullanılan bilimsel terimdir. Psikoloji, felsefe, dilbilim ve bilişim bilimi gibi çeşitli bilimsel disiplinler bilişselliği de inceler.
Davranışçı Öğrenme Kuramı da aynı şekilde insanın öğrenme evrelerinin bir uyaran ve davranış sonucu oluştuğunu savunur. Bunun yanında davranışçı öğrenme kuramında öğrenmek yalnızca ceza tepkisiyle yapılmaz. Aynı zamanda ödül tepkisiyle de öğrenme davranışı pekiştirilebilir.
temelli öğrenme kuramları olmak üzere dört grupta toplanabilir. Davranışçı kuramlar öğrenmenin uyarıcı ile davranış arasında bir bağ kurularak geliştiğini ve pekiştirme yoluyla davranış değiştirmenin gerçekleştiğini kabul eder.
Davranışçı yaklaşımın temelinde davranışçı koşullanma teknikleri bulunmaktadır. Bu teknikleri ilke edinen yaklaşım dört alanda gelişim göstermiştir. Bu alanlar; klasik koşullanma, edimsel koşullanma, sosyal öğrenme kuramı ve bilişsel davranışçı terapidir (Corey, 2015).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri