DDU, ((İngilizce) Delivered Duty Unpaid) Türkçe olarak "Gümrük Resmi Ödenmeksizin Teslim" anlamına gelen bir terimdir ve satıcının, ithalat için gümrüklemeden ve belirtilen varış yerinde gelen taşıma aracından boşaltmadan malları alıcıya teslim ettiğini ifade eder.
DAF (Delivered at Frontier / Sınırda Teslim), DES (Delivered Ex Ship / Gemide Teslim), DEQ (Delivered Ex Quay / Rıhtımda Teslim), DDU (Delivered Duty Unpaid / Gümrük Resmi Ödenmeksizin Teslim) terimleri 2011 başından itibaren geçerli olmak kaydı ile yürürlükten kaldırıldılar.
DDU (Delivered Duty Unpaid): Belirtilen varış yerinde gümrük vergisi ödenmeden teslim: İthalat için gümrükleme işlemleri tamamlanmamış olarak malların belirtilen varış noktasında taşıma aracından boşaltılmadan alıcıya teslim edilmesini ifade eder.
GÜMRÜK VERGİLERİ ÖDENMİŞ OLARAK / DELIVERED DUTY PAID (DDP)
Bu teslim şeklinde, satıcı malları ithalat için gümrüklenmiş olarak ve belirlenen varma yerinde taşıma aracında boşaltılmaya hazır şekilde alıcının tasarrufuna bırakarak teslim eder.
DAP (Delivered At Place, Belirtilen Adreste Teslim) DPU (Delivered At Place Unloaded, Belirtilen Yerde Eşya Boşaltılmış Teslim) DDP (Delivered Duty Paid, Gümrük Resmi Ödenmiş Olarak Teslim)
İlgili 40 soru bulundu
Tüm taşıma türlerini kapsayan kurallar ve kısa açıklamaları şu şekildedir: EXW (Ex Works): Ticari işletmede teslim. FCA (Free Carrier): Belirlenen yerde taşıyıcıya teslim.
FCA, İngilizce Free Carrier teriminin kısaltılmış şeklidir. Uluslararası ticarette, satıcının ülkesinde teslim yeri belirterek taşımacıya teslim anlamına gelmektedir. Bu tür ticarette ihracat formaliteleri ve belirlenen yere kadar olan yurt içi nakliye masrafları satıcıya aittir.
Ancak DDP'de teslim şeklinde satıcı bir de gümrük vergilerini ödemelidir. Alıcı ülkesindeki yerel satıcıdan fark olmaksızın malları devreder. Ancak taraflar, malların ithalat için gümrüklenmesine dair tüm hasar ve masrafların alıcı tarafından üstlenilmesini istiyorsanız DAP kullanmalıdır.
Ü.V.Y.Z. İngilizce açılımı "Cost Insurance and Freight" olan kısaltma; mal bedeli, sigorta ve navlun masraflarının satıcı tarafından üstlenilmiş olduğu teslim şeklini ifade etmektedir.
CIP (carriage and insurance paid to) teslim şekli ise herhangi bir taşıma türü için kullanılabilir. Bu teslim şeklinde de malın bedeli dışında, sigorta, navlun ve yükleme masraflarını satıcı üstlenmektedir.
Cost, Insurance and Freight (CIF) kaydı, masraflar, sigorta primi ve navlun ödenmiş olarak teslimi ifade ederken; Free on Board (FOB) kaydı, gemi bordasında teslim anlamına gelmektedir.
İngilizce Free On Board (FOB) terimi, tedarikçinin malzemeyi nakliye yapılacağı geminin güvertesine taşıyana kadar olan sorumluluğunu içerir. Fabrikadan liman gümrüğüne kadar olan taşıma masrafları ile liman gümrüğü ve liman masrafları tedarikçiye aittir.
Incoterms 2020 ile DAT teslim şekli yerine DPU teslim şeklinin kullanılacağı şeklinde değişiklik yapılmıştır. DAT teslim şekli Incoterms 2020 ile uygulamadan kaldırılmış olup DPU teslim şekli ilave edilmiştir.
DAP (DELIVERED AT PLACE) Belirlenen noktada teslim
İthalatçının ülkesindeki gümrükleme, gümrük vergisi ve diğer masraflar ithalatçıya aittir.
FCA, Uluslararası Ticaret Odası (ICC) tarafından belirlenen İncoterms (Uluslararası Ticarette Kullanılan Teslim Şekilleri) kuralları arasında yer alan bir teslim şeklidir. FCA, “Free Carrier” kelimelerinin kısaltmasıdır ve Türkçe karşılığı “taşıyıcıya teslim” olarak çevrilebilir.
yüklenmeden alıcı emrine hazır tutularak teslimi anlamına gelir. (Buyer is responsible for the whole shipment from door to door.
EXW, FCA, FAS, FOB, CPT, CFR, CIP ve CIP ten oluşan 8 adet INCOTERMS, sevkiyat sorumluluğunun tamamen veya kısmen alıcıya yani ithalatçıya ait olduğu teslim şekilleri olarak ilk kategoriyi oluşturmuştur.
DAP başka bir deyişle, Eşyanın alıcı ve satıcı tarafından belirlenmiş olan boşaltma yerinde (bir liman iskelesi, gümrük noktası, havalimanı) boşaltma için hazır durumda nakliye aracının üzerinde alıcı emrine bırakılmasıdır. Tüm gümrük işlemleri, masrafları, gümrükte doğan vergi, resim ve harçlar alıcıya aittir.
Delivery Duty Paid, DDP Teslim, incoterms 2020 da yer alan 11 farklı teslim şekli arasında, Tüm masrafların ve risklerin satıcıya ait olduğu tek teslim şeklidir. DDP teslim şekli ile, satıcı yani ihracatçı firma, alıcı yani ithalatçıya kapıdan kapıya tüm masraflar dahil satış imkanı sunar.
FOB, malı tedarik edecek olan firmanın ya da kişinin, tedarik ettiği malı nakliye yapacağı geminin güvertesine taşıdığı ana kadar olan tüm sorumluluğunu belirtir. Tedarikçinin malın alınacağı yerden limana geçen tüm sürede yaptığı tüm masraflar, liman ve gümrük masrafları da yine tedarikçi firma ya da kişiye aittir.
DAF (DELIVERY AT FRONT) – INCOTERMS 2000 : İhracatçının malı ithalatçı tarafından belirlenen ülke sınırında araç üstünde teslim etmesi anlamına gelmektedir. Bu teslim şeklinde , ihracatçı belirlenen teslim sınırına kadar olan tüm masraflara ve risklere katlanır.
CIP taşıma şekli, tüm taşımacılık modlarında tercih edilmektedir. Havayolu, karayolu, demiryolu ve denizyolu gibi taşımacılıklarda kullanılan CIP, aynı zamanda çok araçlı taşımalarda da kullanılır. Her taşımacılık modunda tercih edilen CIP, bu sebeple ihracatta sıklıkla başvurulan bir taşıma şeklidir.
Incoterms; ICC – International Chamber of Commerce (Uluslararası Ticaret Odası) tarafından düzenlenen, eşyanın taşınması ile teslimi aşamalarında, sorumluluklar ve maliyetlerin taraflar arasında dağılımını belirleyen kurallardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri