De Clérambault sendromu; bireyinözgül bir şekilde başka birinin kendisine aşık olduğuna inandığı, ayrıntılı ve düzenli sanrıyla belirgin nadir görülen bir sendromdur. Sanrı genellikle cinsel bir çekicilikten çok manevi bir bağlanma ve romantik bir aşkla ilgilidir. Hastalar çoğunlukla orta sınıftan kadınlardır.
Halk arasında “Karşılıksız Aşk Sendromu” ve “Eros Hastalığı” olarak bilinmekte olan erotomani; kişinin yüksek statü sahibi bir kişi tarafınca sevildiğine inanmasına yönelik sanrıları içerisinde barındıran bir sendromdur.
Erotomani, birincil akıl hastalığı veya başka bir psikiyatrik hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkabilir. İkincil erotomanide, erotomanik sanrılar, bipolar bozukluk veya şizofreni gibi diğer zihinsel bozukluklardan kaynaklanmaktadır. Semptomlar ayrıca alkolizm ve antidepresan kullanımıyla da ortaya çıkabilir.
Olgunlaşamayan bir ilişki ya biter ya da hastalıklı bir aşka dönüşür. Hastalıklı aşk, eskilerin tabiriyle “marazi aşk”, “takıntılı aşk”, “patolojik aşk” veya “narsisistik (bencil) aşk” diye de adlandırılır.
Takıntılı aşık yalnızca aşık olduğu kişinin onu mutlu ve tatmin edebileceğine inanır. Onsuz bir hiç olduğunu düşünür ve kişi kendini mutsuzken, aşık olduğu kişinin de mutlu olmasını istemez. Aslında kişi kafasında bir illüzyon oluşturmuş ve aşık olduğu kişi için oluşturduğu anlama aşık olmuştur.
İlgili 45 soru bulundu
Erotomani nedir, hezeyanlı(sanrılı) bozukluklar grubunda değerlendirilen psikiyatrik bir rahatsızlıktır. Erotomani, kişi genellikle kendisinden daha yüksek konumda ya da daha ulaşılması zor konumda olan bir kişinin kendisi ile aşk yaşadığı, ya da bir ilişki yaşadığı düşüncesi içerisinde olmaktadır.
Platonik takıntı kavramı, takıntılı aşk, aşk bağımlılığı ya da ilişki bağımlılığı olarak değerlendirilir. Takıntılı aşk, kişinin gerçek ya da ulaşılamayan bir aşkı takıntı haline getirmesi, tüm yaşamını kişiye göre yönlendirmesi, yoğun duygular yaşamasıdır.
Hezeyanlar açıkça inanılması güç ve anlaşılabilir olmayan düşüncelerse ve sıradan yaşam olaylarından türetilmiyorsa bizar olarak değerlendirilir.Örneğin,düşüncelerinin bir dış güç tarafından çekilip alındığı(düşünce çekilmesi),yabancı düşüncelerin zihnine yerleştirildiği(düşünce sokulması),eylemlerinin bir dış güç ...
Paranoid kişilik bozukluğu, halk arasında paranoya olarak bilinen psikolojik bir rahatsızlıktır. En genel tanımı ile bu rahatsızlık bireyin, diğer insanlara karşı nedensiz ve devamlı şekilde duyduğu şüpheci ve güvensiz yaklaşımdır.
Sevginin hemen her türlüsü güzel olsa da platonik aşk kavramının farklı bir yeri var. Bu ifade, ünlü Yunan filozof Platon'un “Devlet” adlı eserinden ortaya çıkmışsa da anlam genişlemesine uğramış. Öyle ki zamanla; karşılıksız aşk, tek taraflı sevgi veya sevileni ondan habersiz sevmek gibi anlamları da kapsamış.
Aşkta güven, aidiyet, coşku söz konusudur, takıntılı ilişkide ise bir diğerinin hayatını işgal etme, güvensizlik, kendi ihtiyacını ön planda tutma ve onu yok sayma gibi duygular ön plandadır. Aşkta sevgi, sevecenlik, paylaşım ön planda iken, takıntılı ilişkide öfke, korku ve sonucunda şiddet ön planda olabilir.
Platonik aşkın da etkileri kişisel özelliğinize, kişisel yapınıza göre değişiyor. Ama duygu olarak platonik aşk, insanları mutlu eden ve bu mutluluk sayesinde özellikle de kalp sağlığı açısından yararlı olan bir histir, bir duygudur. Platonik aşk kalbe yararlıdır.
Şizoid kişilik bozukluğu olan kişilerde yakınlık arzusu yoktur, bunun yerine yakın ilişkilere kayıtsızlık hakimdir. Şizoid kişilik bozukluğu, temel olarak yakın sosyal temasları neredeyse imkansız hale getirir. Bu bireyler yalnız vakit geçirmeyi tercih ederler ve genellikle sosyal olarak izole ve yalnızdırlar.
Şizoaffektif bozukluk, bir psikiyatrik bozukluk olarak tanımlanmıştır ve kişinin hem şizofreni belirtileri, hem de manik veya depresif belirtileri sergilemesiyle karakterizedir.
Borderline kişilik bozukluğu; kişinin düşünce ve algılama biçiminde, insanlara karşı olan duygularında ve ikili ilişkilerinde problemlere yol açan bir psikiyatrik rahatsızlıktır. Rahatsızlığı tanımlayan 'borderline' kelimesi 'sınırda, belirsiz' anlamını taşır.
o Nihilistik sanrı: Kendisinin, diğerlerinin ve dünyanın olmadığına veya sonlanmakta olduğuna inanma.
Somatik sanrı paranoid bir kişilik bozukluk tipidir. Kişi önemli bir hastalığı, bedensel bir kusuru, eksikliği veya bir şekilde vücudunun değiştiğine inanmıştır. Ek olarak bazı vakalarda kişinin başka bir kişiyle bedenlerinin değiştiği sanrısına kapıldığı da görülmüştür.
Verbijerasyon, belirli bir kelime ya da cümlenin amaçsız ve tekdüze biçimde yinelenmesidir. Perseverasyon, farklı soru ya da uyaranlara bir önceki yanıtların verilmesidir. Hasta bir konudan diğerine kolayca geçemez.
Patolojik aşk, eski tabiriyle "marazi" kişinin hastalık derecesinde âşık olması demek. Bir insanın kendine zarar verme özgürlüğü yoktur. Ve eğer kişi âşık olduğu için kendisine zarar verme noktasındaysa, bu psikiyatride patolojik sayılıyor.
Kapı kilidini tekrar tekrar kontrol etmek, İşleri belirli sayıda yapmak, Rahatsız edici kelimelere veya düşüncelere takılı kalmak, Belirli kelimeleri, cümleleri veya duaları tekrarlamak gibi birçok takıntılı düşünce ve davranış obsesif kompulsif bozukluk belirtilerindendir.
Kişinin gerçek ya da ulaşılamayan bir aşkı takıntı haline getirip, ona ulaşmak için gösterdiği saplantılı bir şekilde kendini ona adaması ve onunla düşünsel olarak hareket etmesidir.
Grandiyöz, psikolojide bazı hastalıkların semptomları arasında bulunan bir tür psikotik sanrıdır. Grandiyöz İngilizce büyük anlamına "grand" kelimesinden gelip kişinin; kendisinin aşırı güven içerisinde olduğu, çok güçlü, yetenekli ve bilgili olduğu gibi kendisini birçok yönden üstün sanmasıdır.
NİHİLİSTİK HEZEYANLAR: Yokluk ya da yok olma ile ilgili düşünce bozukluğu, hasta her şeyini kaybettiğini ya da kaybedeceğini organlarının çürümüş olduğunu iddia eder. ŞİZOFREN ve AĞIR DEPRESYON'da görülür.
Referans (alınma) Sanrısı: Hasta kişinin, çevresindeki olayları sadece kendisi için olduğunu düşünmesidir. Örneğin, televizyonda haber sunan spikerin ,sunduğu haberde kendine mesaj verdiğini düşünebilir.
Histrionik kişilik bozukluğu Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından genellikle yetişkinliğin ilk dönemlerinde başlayan, aşırı duygusallık ve dikkat çekmek, çevresi tarafından onay arama ihtiyacının yüksekliği ile kendini belli eden kişilik bozukluğu olarak tanımlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri