Göz içi basıncının gün içerisinde gösterdiği dalgalanmalara diurnal varyasyon adı verilir. Günlük değişimleri yakalamak için göz içi basıncı günde ortalama 3-4 kez, 4-6 saat aralıklarla ölçülerek kaydedilmelidir.
Yaşın ilerlemesi ve özellikle uzun süre karanlıkta kalmaya bağlı olarak göz bebeğinin büyümesi ani olarak açıyı kapatır ve glokom krizine neden olur. Bu durumda göz tansiyonu 50-80mmHg' ya kadar yükselir.
Gün içinde 2-3 derece artıp azalabilir. Sabahları 1-2 mmHg daha yüksek olur. Göz tansiyonu hastalarında gün içi değişkenlik daha fazla olabilir.
Glokomun Sebepleri
Ciddi göz yaralanmaları göz içi basıncı yükselmesine neden olabilir. Diğer risk faktörleri; retina dekolmanı, göz tümörleri ve kronik üveit veya iritis gibi göz iltihaplarıdır. Bazı göz cerrahileri de ikincil glokom gelişimini tetikleyebilir.
Teşhise yönelik göz muayenesinde göz doktoru, “tonometre” adı verilen bir aletle hastanın göz içi basıncını ölçer. Hastaya göz dibi muayenesi yaparak göz sinirlerini inceler. Gerekli görürse görme alanında kayıp olup olmadığını belirlemek için görme alanı testi yapar.
İlgili 38 soru bulundu
İlk tanıyı takip eden 1 yıl, hastalığın ilerleme hızının saptanabilmesi için sık takip gerekir. Ortalama takip aralığı bu dönem için 3-4 aydır, sonrasında 4-6 ay aralıklarla sürer. Yapısal testler 1 yıldan sonra genellikle 6 ay arayla, fonksiyonel testler ise 1 yıl arayla yapılır.
Başlangıçta göz tansiyonu belirti vermez ancak rutin muayenede göz tansiyonu olup olmadığı anlaşılır. İlerleyen durumlarda göz ağrısı, göz kızarıklığı, ani görme sorunları, renkli halkalar görmek, bazı durumlarda mide bulantısı ve istifra ile de belirti verebilir.
Sağlıklı beslenmek, sigara içmemek, kolestrol kontrolü, egzersiz yapmaya özen göstermek gereklidir. Dar açılı glokomu olanlar, diğer hastalıklar için verilen ilaçları alırken göz doktoruna danışmalı, çok uzun süre karanlıkta oturmalıdırlar.
Göz tansiyonu yaşayan kişilerin gün içinde domatesi çiğ olarak ya da suyunu sıkarak tüketmesi tavsiye edilir. Domates suyu, tansiyon düşüren etkiye sahiptir ve göz tansiyonunu da düşürerek göz sağlığını korur.
Göz tansiyonu, göz damlaları ile, lazer ile ya da glokom ameliyatları ile düşürülebilir. Çoğu hastada bir ya da iki damla göz tansiyonunu düşürmede yeterli olur ancak önemli olan bu düşüşün sinirdeki hasarı durdurmaya yeterli olup olmadığının düzenli OCT ve görme alanı testleri ile takip edilmesidir.
Göz tansiyonu çoğu durumda kendi kendine düzelmez ancak bazen göz tansiyonu, göz enfeksiyonlarına, üveitlere, kullanılan göz ilaçların ve damlalara bağlı yükselebilir. Sebep ortadan kalktığında göz tansiyon tekrar düşebilir. Bu durumlar haricinde göz tansiyonu yükseklikleri genellikle kendiliğinden düşmezler.
Göze bası uygulanmamalı , göz içi basıncı ölçülmemeli, hasta arkası yüksek olarak yatırılmalı, göze merhem sürülmemeli, gözün kaşınmaması ya da ovuşturulmaması öğütlenmelidir.
Prof.Dr.İbrahim Adnan SARAÇOĞLU Resmi Web Sitesi. Göz tansiyonu şikayeti olanlara taze sıkılmış domates suyunu önermekteyim. Bir ay boyunca, günde bir bardak içeceğiniz taze sıkılmış domates suyu göz tansiyonunuzun düşürülmesinde etki olabilecektir.
Göz tansiyonu yüksek görülen kişilerin düzenli kontrollerle göz tansiyonları ölçülür. Değerler 30 milimetre civa üzerine çıktığında yüksek riskli olarak kabul edilir. Sadece 30 milimetre civa değil 26 milimetre civa olan kişilerin kornea kalınlığı 555 mikrondan ince olan kişiler de yüksek riskli kabul edilirler.
Göz Tansiyonu (Glokom) En Fazla Körlük Yapan Hastalık
Glokom dünyada en fazla körlük yapan, ancak tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Glokomda erken teşhis çok önemlidir. Çünkü glokom, erken dönemde tedavisi yapılabilen, geciktiğinde ise tedavisi mümkün olmayan bir göz rahatsızlığıdır.
Glokom damlalarının yan etkileri nelerdir ? Bütün göz tansiyonu damlalarının yan etkileri vardır. Bazı göz tansiyonu damlaları gözlerde kızarıklık , yanma , batma , kuruluk, kirpiklerde uzama , gözde renk değişikliği yaparken bazıları kalp ritim bozukluğu , astım krizi gibi yan etkiler yapabilirler.
Yüksek teknoloji ürünü gözlükler, yaygın bir görme kaybı nedeni olan göz tansiyonu hastalığı olan glokomun ilerlemesini durdurabilir. Glokom, gözün arkasındaki ışığa duyarlı hücre tabakası retinayı beyindeki görme merkezine bağlayan bir milyondan optik sinirin hasar görmesine neden olan yaygın bir göz rahatsızlığı.
LATAMED beta blokerler, prostaglandinler veya göz içi basıncını azaltan göz damlalarına yeterli yanıt vermeyen açık açılı glokom ve gözünde yüksek tansiyonu (oküler hipertansiyon) olan hastaların tedavisinde kullanılır.
Normal göz tansiyonu değerleri 9-22 mmHg arasında kabul edilmektedir. Bu sıvının üretimi ve gözden dışarı çıkışı arasında bir denge vardır. Bu dengede bir bozulma olursa göz tansiyonu normal değerlerinin üstüne çıkar.
Göz tansiyonu baş ağrısı yapabilir.
Yüksek tansiyon gözde çok ciddi sorunlara neden olabilir. Tansiyonun göze vurması, Yüksek tansiyona bağlı görme kaybı, retina damarlarında tıkanıklık veya göz içinde kanama şeklinde ortaya çıkabiliyor. Tansiyonun göze vurması özellikle tansiyon hastalığı iyi tedavi edilmeyen kişilerde meydana gelir.
Kelu Yu, Si Li ve David Lee tarafından tasarlanan HOPES (Home Eye Pressure E-skin Sensor) parmak ucunda sensörü bulunan bir eldiven. Kullanıcı bu testi gerçekleştirmek için eldiveni takması, akıllı cihazı üzerinden işlemi başlatması ve test sonuçlanana kadar parmağını göz kapağının ortasına bastırması gerekiyor.
Son bilimsel gelişmeler paralelinde evde glokom tedavisi için evde göz tansiyonu testi yapılabilir. Piyasaya sunulan FDA onaylı cihazlar sayesinde evde göz tansiyonu ölçümü yapmak mümkündür. Söz konusu cihaz tonometre olarak adlandırılır. Glokom testi için kullanılan cihaz tonometre olarak adlandırılır.
Stres göz sağlığını bozabilir
Stres hem vücudun hem de gözlerin düşmanıdır. Örneğin tetiklenen stres nedeniyle Santral Seröz Retinopati gelişebilir. Bu sorunda stres yüksek olunca retina olumsuz etkilenir. Retina altı alana sıvı kaçağı olur ve bu sıvı temizlenmezse merkezi görmede azalma meydana gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri