Enzimatik debridman yöntemi, kimyasal ajanların yara üzerine topikal olarak uygulanmasıyla gerçekleşir. Bu yöntem sayesinde nevrotik dokular yıkılarak yaranın doku kalıntılarından arındırılması sağlanır. Bu metot yara yatağındaki ölü dokuların kendi kendini arındırması işlemidir.
Cerrahi Debridman:
Canlı doku kenarlarını da kapsayacak şekilde ölü (nekrotik) dokunun kesilerek (eksize) temizlenmesidir. ameliyathanede anestezi altında uygulanması gerekmektedir (Andersen 2006, Ayello ve Cuddigan 2004). alınarak uygulanmalıdır.
Akut yaralarda, nekrotik doku oluşabilmesi için yeterli süre geçmediğinden, debridman daha çok yabancı maddelerin ve yara oluştuğu sırada ölmüş veya bu potansiyeli taşıyan dokuların temizlenmesi için yapılır. Yarayı temizlemek ve iyileşmeye hazırlamak amaçlıdır ve çoğu zaman sadece bir kez yapılır.
– Debridman, – Nemli yara iyileşme ortamının sağlanması. cisimler,debris,kemik parçaları veya her tipte doku artığının temizlenmesi işlemine debridman denir.
Debridman, yaraların sağlıklı şekilde iyileşmesi için uygulanan işlemlerin tamamıdır. Yaraların daha hızlı kapanmasını sağlayan debridman uygulamaları, farklı şekillerde gerçekleşebilir. Travma sonrası oluşan yaraların çevresindeki dokular, mikrop ve bakteri üremesine karşı debridman ile temizlenir.
İlgili 28 soru bulundu
Cerrahi Debridman
Özellikle diyabetik ayak yaralarının tedavisinde uygulanır ve sert, yapışık, kalın dokuların temizliği için en uygun metottur. Bu yöntemin, alanında uzman cerrahlar tarafından yapılması gerekir.
Protein, yaradaki zarar görmüş dokuların yenilenmesine yardımcı olur. İyileşme sürecine yardımcı olmak istiyorsanız normalden daha çok protein almanız gereklidir. Bu, günde 2-3 porsiyon protein anlamına gelir ve her porsiyon en az 2-3 parça et içerir (1 fincan fasulye veya 2 çorba kaşığı fıstık ezmesi alternatiftir).
Ülser, ciltte flebi kaybı, cerrahi yaralar, bası yarası, cilt hasarı, debridman tedavisi yapılabilen bazı yaralardır. Tedavi süreci genellikle haftada bir kez olacak şekilde ilerler. Yaraların konumu, derinliği, hastanın yaşı gibi etkenlere göre farklı tedaviler yapılabilir.
Yara debridmanı, açık yaranın üzerinde oluşan ölü dokuların temizlenmesi işlemidir. Debridman sayesinde yaralar hızlı bir şekilde iyileşir ve yara üzerinde enfeksiyon veya bakteri oluşumunun önüne geçilir.
Akıntılı yaralarda hidrokolloid, fiber, aljinat veya köpük gibi emici özellikli örtüler kullanılır. Jeller, yara yüzeyine uygulanarak nemli bir ortam sağlarlar. Akıntının yara etrafına taşması halinde bariyer kremler çevre dokuyu korurlar.
Talk pudrası pisliklere ve yaralara serpilir. Özellikle de küçük çocuklara banyodan sonra uygulanır. Bu işte kullanılan talk eczanelerde genellikle paketle satılır ve delikli kutulara konularak bölgeye serpilir. Hoş bir koku vermesi için de içine kokulu maddeler de katılır.
Yaranın deri ile kaplı etrafı silinir. Açık yaranın içi kesinlikle antiseptik ile temizlenmez. Yara içi, enjektöre çekilen ve basınçlı püskürtülen serum fizyolojik ile yıkanır ya da serumla ıslatılmış steril gazlı bezle çok yumuşak bir şekilde silinir. Temiz yaralarda bu işleme gerek yoktur.
Nemli ya da kuru ortamda iyileşme:
İdeal nemli ortamda iyileşme daha hızlı gerçekleşir ve yara izi oluşma riski azalır. İdeal nemli ortamda iyileşme hızlanır ve ve ideal nem, kabuk ve çatlak olusumunu engelleyerek derinin en iyi düzeyde iyilesmesini saglar ve yara izi kalma riskini azaltır.
Yara iyileşmesini sağlamak için yapılan uygulamalara debridman adı verilir. Bu işlem yaranın daha hızlı iyileşmesini sağlamak için uygulanır. Her tipte oluşan doku artıkları bu işlemin uygulanması ile kesin bir şekilde temizlenmiş olur.
Yarayı açık bırakmak daha çabuk iyileştirmez
Yara iyileşmesi için oksijen gerektiği doğrudur ancak yaranın hızla iyileşmesi için kuru değil nemli bir ortam gereklidir. Kurumuş bir yarada iyileşme beklemek güçtür. Yaranın kuruması sonucu oluşan kabuk aslında yaranın gerçek anlamda iyileşmesini de geciktirmektedir.
NEGATİF BASINÇLI YARA TEDAVİSİ (VAC – VAKUM YARDIMLI KAPAMA)
Lokal kan akımını arttırır, lokal ödemi azaltır, granülasyon dokusu gelişimini arttırır, baktiri kolonizasyonunu azaltarak enfenksiyonla mücadele eder, nemli yara ortamı sağlar, epitelizasyonu hızlandırır, yara kontraksiyonunu sağlar.
Debridman. Debridman, kalan sağlıklı dokunun iyileşme potansiyelini arttırmak için ölü, hasarlı veya enfekte olmuş dokunun tıbbi yöntemle uzaklaştırılmasıdır. Debridman bir kerelik bir prosedür olabilir veya yara yatağının bakımı için tekrarlanması gerekebilir.
Yara yeri yabancı cisimlerden, mikroplardan, ölü dokulardan arındırılır, yara boşluğu yeni kılcal damarlar ve bağ dokusu hücreleri ile doldurulur. Oluşan tamir dokusunun üstü yeni deri ile örtülür. Yara tam olarak kapandıktan sonra bile tamir dokusu günlerce, aylarca içten içe olgunlaşır, kuvvetlenir.
Yara bölgesi yıkanmamalı, su ile temasından kaçınılmalıdır. İlk 24 saat boyunca yaranın üzerindeki bandaj çıkarılmamalıdır. Bu süreden sonra yaralı bölge ıslanmayacak şekilde duş alınabilir. İlk günden sonra, bandaj çıkartılmalı, yara bölgesi sabun ve su ile hafifçe temizlenmelidir.
Yaranın yetersiz beslenmesi, oksijenlenmesi ve enfeksiyonu gibi lokal faktörlerin yanısıra ileri yaş, beslenme sorunları, diyabet gibi eşlik eden ko-morbid durumlar, stres, çeşitli ilaçlar, alkol ve sigara alışkanlığı, radyasyon gibi etkenler de yara iyileşmesini olumsuz etkileyen pekçok önemli faktörlerdendir.
Kuru pansuman, yara üzerine pansuman materyalinin kuru olarak uygulanması ile yapılan pansumandır. Çoğunlukla koruyucu pansuman olarak kullanılır. Yaş pansuman, özellikle iltihaplı yaralarda etkilidir. Yaranın üzerinde kabuk oluşmasını engelleyip nemli ortamda hücrelerin çoğalarak yara yüzeyini örtmesini sağlar.
Kollajen sentezinde rol oynayan C vitamini eksikliği yara iyileşmesini ve yara kontraksiyonunu olumsuz etkileyecektir. Yara iyileşmesi için gerekli C vitamini alımı 1gr/gün'dür. Çinko, Bakır, Mg eksikliği durumlarında ise; yara epitelizasyonu kötüdür. Kronik iyileşmeyen yaralar gelişir.
Yaralı cildin iyileşmesine yardımcı olmak için, yarayı nemli tutmak için vazelin kullanın. Yaranın kurumasını ve kabuk oluşturmasını önler; kabuksuz yaraların iyileşmesi daha uzun sürer. Bu aynı zamanda bir yara izinin çok büyük, derin veya kaşınmasını önlemeye yardımcı olacaktır.
Enfeksiyon Kapan Yara Nasıl Anlaşılır? Yara enfeksiyonu, yaranın enfekte olması durumudur. Enfekte olmuş bir yara kızarık, şiş ve iltihaplı görünebilir. Ayrıca yara çevresinde ağrı, sızı ve kötü koku da oluşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri