Baskı balatanın sürtünme yapan yüzeyinin aşırı sürtünmeden zorlanmadan dolayı sıyrılması olayıdır.
Baskı balatanın bitip bitmediğini anlamak için el frenini kaldırıp aracınızı hareket ettirmeye çalışın. Eğer güçlü bir çekiş söz konusuysa ve pedal kavraması ortalardaysa baskı balatanın sağlam olduğunu söylemek mümkündür. Diğer taraftan çekiş gücünde eksilme mevcutsa baskı balata bitmiş olabilir.
Baskı balatanın bitmesi durumunda aracın performansı düşer, yakıt tüketimi artar ve debriyaj sisteminde sorunlara neden olur. Baskı balatanın bitmesi sürüş esnasında güvenliğin azalmasına neden olur. Öte yandan performansı düşen aracın konforunun azalması da sıklıkla görülür.
Aracınızın baskı balatasının bitip bitmediğini test etmek için bir diğer yöntemde, el freni çekikken aracı 5. vitese takıyor debriyajı hafif kaldırıp gaz vermeniz gerekiyor. Eğer araç stop ederse baskı balata sağlam, yok stop etmeyip gaz yemeye devam ederse baskı balata arızalı bitmeye yaklaşmış demektir.
Baskı balatanın tamamen bitmesi, debriyaj plakasının da zarar görmesine neden olabilir. Debriyaj plakası, baskı balatanın gücünü ilettiği bir parçadır ve aşırı sürtünmeye maruz kalabilir. Bu durumda, debriyaj plakası da değiştirilmelidir. Baskı balata tükenmesi, sürüş güvenliğini de tehlikeye atabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Uygun şartlar altında kullanılan baskı balatası orijinal olması halinde 90.000 kilometreye kadar kullanılabilir. Bu seviyenin üzerine de çıkabilir. Uygun olmayan sürüşler sonucunda ise bu seviye 20.000 kilometre olarak kendini gösterir.
100 TL - 3500 TL
Profesyonel ve güvenilir Baskı Balata Değişimi hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Baskı Balata Değişimi fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Debriyajın düzgün cevap verdiği durumlarda aracı viteste test edebilirsiniz. Araç hareketsiz ve el freni çekiliyken debriyaja sonuna kadar basın, vitesi bire alın ve gaza hiç dokunmayın. Bunu yaptığınızda aracınız ileri gitmeye çalışır ve sonunda stop eder.
Debriyaj yumuşaması, debriyaj üst merkezi arızasından farklı olarak debriyajın çok kolay basılmaya başlaması anlamına gelir. Bu durumun nedeni genellikle sızdıran bir hortum olabilir. Debriyajın kaçırması da baskı ve balatalardaki bir yağlanma nedeniyle olabilir.
baskı balata yenilenince ses yapmaz rodajda sadece kalkış esnasına biraz ses yapar ya takılışında yanlışlık var yada teker bilyalarından veya şanzumandan geliyordur kullanmayın sorun büyüyebilir.
Baskı balata değişimi için şanzımanı indirilir ve baskı parçasının tamamı değiştirilir. Ancak sorunlu kısım şanzımanın dışında bulunmakta olduğu için şanzıman tam dağılmaz. İşlem araca göre değişmekle birlikte tamamlanması ortalama 2-5 saat sürmektedir.
Yeni araç modellerinde bu parça pek kullanılmıyor. Böyle eski tip araçlarda debriyaj sertliğinin nedeni, debriyaj teli aşınması ya da kopması olabilir. Halat paslanması söz konusu olabilir. Baskı şemsiyesi paslanmış veya zarar görmüş olabilir.
Seyir hâlinde iken sürekli yarım debriyaj yapılması durumunda aşağıdakilerden hangisi olur? Vites kutusu aşınır.
Baskı balatanın kontrolünü sağlayan debriyaj çatalında meydana gelen bir arıza, debriyajın sertleşmesine neden olabilir. Debriyaj hareket mili, araç kullanım sıklığı arttıkça zaman içerisinde aşınır ve bu durum sertleşmeye neden olur. Debriyajın sertleşmesi halinde, debriyaj telinin kontrol edilmesi gerekir.
peki birşey soracağım debriyajın altta kavraması balatanın azaldığınımı gösterir? Tam tersi balata azalırsa/aşınırsa yukarıda kavrar. Balata azalmış ise debriyaj yukarıdan kavrar. Balatanız yeni ise ve debriyaj telinde problem yoksa alttan kavrayacaktır.
Bazı araçlarda debriyaj boşalabilir ve birkaç kez basıldığında düzelebilir. Bu tarz arızanın en büyük nedeni, debriyaj merkezinde bulunan hidrolik sıvısının geri kaçırmasından kaynaklanabilir. Araçların bakımları ve kontrolleri düzenli yapılırsa, kesinlikle hiçbir sorun ile karşılaşmazsınız.
İlla balatası bitince sertleşir diye bir durum söz konusu değil. Araba hiç baskı balata değiştirmediyse ihtiyacı bu setin değişimi olabilir.
Ya da ne gibi değişiklikler oluyor baskı balata değişiminden sonra? Debriyaj yumuşar, daha kararlı kalkış yapar araç.. eğer şu an aracınız kaçırıyorsa yakıt tüketiminiz artar ve her an yolda kalabilirsiniz..
Araç hareket ederken pedal bırakılır. Yarım şekilde gerçekleştirilen debriyaj, en çok da trafikteyken hareketsiz kalmamak ya da dik yokuşlarda kalkış yapabilmek için kullanılır. Fakat bu yöntem bilinçli şekilde uygulanmazsa baskı balata sistemi zarar görebilir. Aynı zamanda da sürüş güvenliğini tehlikeye atabilir.
Debriyajdan ayağını yavaşça çekerken hafifçe gaza basman rahat bir şekilde aracını hareket ettirmeni sağlar. Yine aracı durdurmak istediğinizde frene sert bir şekilde basmak yerine debriyaj ile birlikte hafif basman yerinde olacaktır. Böylece sert bir şekilde aracın durmaz ve aracın frenleri zarar görmez.
Debriyaj bilyası tamamen dağıldığında araç viteslere geçmek ve yolda kalırsınız debriyaj bilyası şakaya gelmez ve en kısa zamanda giderilmesi gereken bir arızadır iyi seyirler.
Debriyaj yeni değiştiğinde bir alışma süreci vardır yaklaşık 1.000 – 1.500 km kadar, bu süre zarfında vites değiştirme işlemleri biraz ağır ve kaba olacaktır. Fakat daha sonra normal pürüzsüz geçiş dinamiğine kavuşacaktır.
Fren balatalarının değişimi oldukça kısa sürer. Özellikle işinde oldukça iyi olan bir uzmana götürüldüğü zaman maksimum 20 dakika içerisinde dört tekerinde balatasının değişimi yapılır. Fren balatalarının değişimi ortalama 20-30 dakika sürer.
Debriyaj Seti Parçaları
Bunlar arasında basınç plakası, kapak plakası, salma yatağı ve tahrik plakası bulunur. Kapak plakası ayrıca bir diyafram yayı ile birlikte gelir. Debriyaj kapak plakası, debriyajın motor tarafındaki volana vidalanır veya sabitlenir. Baskı plakası ise debriyajın tahrik plakasına baskı uygular.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri