Dedektör, gönderdiği sinyaller ile birlikte metal tespitinde kullanılan elektronik bir cihazdır. Dedektörler, yer altında saklı olan, görünür durumda olmayan metallerin bulunmasına yardımcı araçlardır.
Dedektörler, elektromanyetik dalga formundaki enerji akısını ölçülebilir niceliklere çeviren ve kayıt edilmesini sağlayan cihazlardır. Örneğin ışınım akısını (fotonlar) elektrik sinyallerine (foto elektronlara) çeviren ışıkölçerler (fotometreler) gibi. Şekil 2 Elektromanyetik tayf.
Dedektör Devresi Çalışma Prensibi
Verici alanında üretilen elektromanyetik dalgalar bir metale rastladığında metal nesneden bir akım belirir. (Faraday akımları - girdap akımları) Metal üzerinde oluşan alım manyetik bir dalga üreterek, dedektörün üzerindeki alıcı bobin üzerinde akım oluşmasını sağlar.
Radyasyon alanı ölçüm cihazlarıdır. Yüksek doz hızlarında akım modu kullanılır. Yüksek radyasyon alanlarında ve ışınlamanın yüksek doğrulukla ölçülmesinin istendiği durumlarda kullanılır.
Altın dedektörü, yer altındaki altın gibi metal nesneleri tespit etmek için tasarlanmış bir tür metal dedektörüdür. Bu cihazlar, elektromanyetik sinyalleri yayan bir anten içerir ve bu sinyaller yeraltındaki metal nesneler tarafından yansıtılır. Cihaz, bu yansımaları algılayarak metal nesnelerin yerini tespit eder.
İlgili 25 soru bulundu
Altın dedektörleri, yer altındaki altın nesneleri tespit etmek için tasarlanmıştır. Bu dedektörlerin derinlik tespiti kabiliyeti, cihazın teknolojisine ve arazi koşullarına bağlı olarak değişir. Genellikle, altın dedektörleri 1 ila 3 metre arası derinlikten altın nesneleri tespit edebilir.
Metal Yoğunluğu Altın Bulmayı Zorlaştırır
Dedektörler metal yoğunluğu olan kapalı alanlarda kullanılamaz; Ev içerisinde tavan ve zeminde bulunan hasır demirler, duvarlardaki kolon demirleri ve ev içerisindeki diğer metal eşyalar da cihazların çalışmasını engellemektedir.
Dedektör verimi: Tüm radyasyon dedektörleri aktif hacimleri ile etkileşen her radyasyon için bir çıkış sinyali verir. Yüklü parçacıkların etkileşiminde meydana gelen iyon çiftlerinin sayısı dedektör çıkışında yeterli büyüklükte bir puls oluşturur ve sayım etkinliği %100'e yakındır.
Bu cihaz, tüm kendi kendine programlanabilir cihazlara manuel adres atılmasını sağlar. GFE'nin adreslenebilir panelleri ASET moduna alternatif olarak bakım ve kurulum sırasında kullanılmalıdır. Ek olarak, kurulum görevlisinin cihazın adresini okumasına ve analog değerini okumasına da izin verir.
Manyetik dedektör, metal eşya tespiti yapmak için kullanılmakta olan dedektörlerdir. Bu dedektörlerin kullanılmakta olan üç farklı çeşidi bulunmaktadır. Bunlar kapı tipi manyetik dedektör, el tipi manyetik dedektör ve x-ray bagaj arama ve tarama detektörüdür.
VLF – Pİ SİSTEMLER
VLF Dedektör Sistemi Very Low Frequency, çok düşük frekans sistemi sahip dedektörlerdir. VLF sistem dedektörler genellikle yüzeysel aramalar yapmak için kullanılır. Metal ayırma kabliyetleri çok yüksek olan bu cihazlar sikke, para, yüzük vb. metalleri tespit edebilir.
Metal Dedektörlerin Tespit Edebileceği Cisim ve Maddeler
Metal dedektörler demir, nikel, bakır, pirinç, alüminyum, kalay, kurşun, altın, gümüş ve bronz maddelerini algılar.
DEDEKTÖR – DETEKTÖR
i. (Fr. détecteur < Lat.) Mâden, petrol, su, zirâî mahsül, radyoaktif madde vb.nin etraflarında meydana getirdikleri etkilerden faydalanılarak var olup olmadıklarını belirlemeye yarayan âlet veya cihaz, bulucu: “Metal dedektörü.” “Mayın dedektörü.” “Gaz dedektörü.”
Duman dedektörü çalışma prensibi, normal seviyenin üzerinde duman, ısı ya da ışık algıladığında sinyal vermek üzerine kuruludur. Dedektörün aktif hale gelmesi için mutlaka bir uyaran tarafından uyarılması gerekir.dedektör bulunduğu mekana göre ya mekan içindekilere sinyal verir ya da alarm izleme merkezlerine.
Dedektörler Nerelerde Kullanılır ? Askeri alanda mayın tarama yapılırken, konser, miting gibi açık hava alanlarına girişlerde ve havaalanı, alışveriş merkez gibi binaların girişlerinde üst araması için kullanılır. Bunun yanında arkeolojik kazılarda da metal dedektörlerinden faydalanılmaktadır.
Kapı Tipi Metal Arama Dedektörleri; bina girişlerinde kullanılan, kişilerin üstlerinde bulunan ve tehlikeli olabilecek silah, bıçak vb. metal eşyaları tespit etmek ve güvenlik görevlisini alarm vererek uyarmak amacıyla kullanılan bir güvenlik cihazıdır.
Derin arama dedektörü modellerinin kaç metrelik derinlik ölçme kapasitesine sahip olduğu da mühim bir konudur. En iyi dedektör kaç metre gösterir noktasında ölçülen değer maksimum 6 metredir.
Radyasyon ölçüm cihazı PCE-RAM 10, α-, β-, γ- ve x (röntgen) ışınlarını tespit etmek için geliştirilmiştir. Radyasyon ölçüm cihazının geniş, yüksek çözünürlüklü, arka aydınlatmalı ve birçok göstergesi olan LCD ekranı bulunur. 2000 ölçüm değeri manuel ya da otomatik olarak hafızada kaydedilebilir.
Geiger sayacı veya Geiger-Müller sayacı, iyonlaştırıcı radyasyonu tespit etmeye ve ölçmeye yarayan bir cihazdır.
Radyasyon ölçümü için elektromanyetik radyasyon test cihazı adındaki el tipi ölçüm aletleri kullanılmaktadır. Bu cihazlar elektrik alan ve manyetik alan ölçümü yaparak önceden tanımlanmış sınırların üzerindeki değerlerde sesli ve ışıklı uyarı yapar.
Vücut ısıyı otomatik dengeledikçe kan akışı normalleşir. Çünkü vücut hem soğuktan hem de şoktan kitlenmiş haldedir. Yavaş yavaş çözülmesi için sarı alüminyum folya gibi güçlü maddeyle sarılması gerekir. Ayrıca sarı alüminyum vücudun mikrop kapmasını önler.
Aracın doğruluğu tamamen mobil cihazınızdaki sensöre bağlıdır. Elektromanyetik dalgalar nedeniyle manyetik sensörün elektronik ekipmandan etkilendiğini lütfen unutmayın. Metal dedektörü altın, gümüş ve bakırdan yapılmış madeni paraları algılayamaz.
Otomatik Çoklu Parazit Filtreleme Teknolojisi : Yüksek gerilim hattı, trafo gibi faktörler dedektörlerin stabil çalışmasını engeller ve parazite neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri