Diyabet gibi kronik birçok hastalığa iyi gelen sarı kantaron genellikle çay ve yağ olarak tüketiliyor. Uzmanlar, sarı kantaron yağının bir çay kaşığı kadar tüketilmesini bu durumda akciğer ve böbreklerdeki zehirli toksinlerin atılacağını belirtiyor.
Safra kesesi ve karaciğer gibi organların iyi çalışması içinde kantaron çayı tüketilmesi tav- siye edilir. Sedef hastalığı gibi cilt hastalıklarına iyi gelir. Kan şekerinin düşürülmesine yardımcı olur.
Kantaronun aromatik acısıyla kanı arındırmak için karaciğer ve böbreklere de olumlu etki gösterdiği söylenir.
Kantaron yağının bilinen faydaları aşağıdaki gibidir: Yapılan araştırmalara göre kantaron yağı hafif ve orta dereceli depresyon tedavisinde yardımcıdır. Nefes darlığı, ağrı ya da halsizlik gibi belirtilerle görülen kaygı bozukluğunda destekleyicidir.
Öksürüğü keserek göğsün yumuşamasını sağlar. Çocuklarda korkuya bağlı gece uykuda işeme gibi durumlarda faydalıdır. İdrar yolu enfeksiyonlarını geçirir. Mesanede oluşmuş taşları eriterek düşmesini sağlar.
İlgili 22 soru bulundu
Sarı kantaron yağı kış aylarında sıklıkla yaşanılan soğuk algınlığının etkisini azaltmada yardımcı olur. Soğuk algınlığı, grip ve sinüzit gibi solunum yolu enfeksiyonlarından dolayı insan vücudunda balgam söktürücü vazifesi görür.
Okaliptus Yağı Nefes Açar mı? İçeriğindeki uçucu bileşenler solunum yolunu doğrudan olumlu etkilerken nefes açma özelliği sayesinde rahatlatıcı etki yapar.
Yapılan çalışmada, sarı kantaron ile yapılmış bir yanık kreminin kullanıldığı yanık tedavisinde şu bulgulara varılmıştır: Tedavide etkisi gözlemlenen kantaron yağının özellikle 1'inci derece yanıklarda çok etkili olduğu, yanığın 2 gün içerisinde iyileştiği rapor edilmiştir. 2'nci ve 3'üncü derece yanıkların ise ...
Bu bir çay kaşığı kantaron yağı doğrudan içilebileceği gibi ılık suya da eklenerek tüketilebilir. Günde bir çay kaşığı içilen sarı kantaron yağının şişkinlik, kabızlık ve gaz sancıları ile mide rahatsızlıklarını önlediği, gastrite bağlı ağrıları azalttığı belirlenmiştir.
Hamilelik ve lohusalık dönemindeki kadınların, ciddi rahatsızlığı olanların kullanılması önerilmez. Aynı şekilde hassas bünyeye sahip olanların ve kronik rahatsızlığı olanların kullanmadan önce mutlaka doktora önermesi gerekir. Bitki ve çayların kişiler üzerindeki etkileri farklılık gösterir.
Topikal olarak (cilde) uygulandığında, küçük yaralar, yanıklar ve cilt tahrişiyle ilişkili semptomları hafifletebilir. Mide rahatsızlıklarını önler, gastrit kaynaklı ağrıların azaltılmasında kullanılır. Sarı kantaron yağı ağrı kesici özelliği ile romatizmal ağrıyı hafifletir ve gut ve şişme sorunlarına yardımcı olur.
Sarı kantaron cilt hastalıklarına çok iyi gelir. Örneğin yanık izleri, pişikler, cilt lekeleri, ameliyat izleri gibi cilt kalıntıları için sarı kantaron kullanılır. Kırmızı kantaron da bu tür hastalıklara iyi gelse de sarı kantaron yağının tercih edilmesi çok daha uygundur.
Eğer hassas bir cilde sahipseniz kantaron yağını her gün kullanmak yerine haftada 1-2 gün veya gün aşırı kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Zeytinyağı, polifenoller ve E vitamini içeriğiyle antiinflamatuar antioksidan kaynağı olarak gösteriliyor. Yapılan bir çalışmada; zeytinyağından zengin olan Akdeniz diyeti ile beslenen KOAH ve astım hastalarının akciğer fonksiyonlarında iyileşmeler gözlemlendi.
Elma, yeşil çay, zerdeçal, sarımsak, soğan, biber, balkabağı, kekik, zencefil, siyah fasulye, mercimek, pazı ve yeşil sebzeler akciğerleri temizleyen besinler arasında yer alır. Akciğere iyi gelen besinler akciğer temizliğinde de rol oynar.
Kantaron yağı, fazla dozda kullanılırsa güneş ışığına karşı hassasiyet oluşabilir. Özellikle açık tenli kişilerde hassasiyet riski daha yüksektir. Bu yüzden güneş kremi kullanımı önemlidir.
Sarı kantaron yağı nasıl içilir? Günde 1 tatlı kaşığı tok ya da aç karnına içilebilir.
Kantaron yağı, ağız yoluyla tüketildiğinde kan şekerini düşürücü bir etki oluşturuyor. Bu sayede kan şekeri yüksek seviyelerde olanlara yardımcı oluyor. Ancak dikkat, bu çok büyük bir etki olduğundan mutlaka bir uzmanın gözetiminde ve bilgisi dahilinde kullanmak, aksi halde asla uygulamamak gerekiyor.
1 litrelik cam konserve kavanozlarına 1 demet kantaron çiçeğini koyuyoruz ve üstüne aldığı kadar zeytinyağı koyuyoruz. Ağzını sıkıca kapattığımız kavanozu dam, balkon gibi bir yerde yaz ayına denk gelecek şekilde 1-2 ay (kırmızı renk olana kadar) tam güneşin altında bekletiyoruz.
Kırmızı kantaron yağının ağızdan alınmak istendiği zaman maksimum bir tatlı kaşığı şeklinde tüketilmesi gerekir. Aksi takdirde yarardan çok zarar verebilir.
Kantaron yağı 2-3 sene saklanabilir çünkü özelliğini korur, bozulmaz. sarı kantaron ve sızma zeytin yağı ile hazırlıyoruz. Sarı kantaron otumuzu topladıktan sonra 2 saat içinde sızma zeytin yağı içerisine koyup, aylarca cam kavanozlarda bekletiyoruz. Bu şekilde kantaron özünü elde edebiliyoruz.
Bu nedenle besinlerle alınmaları gerekir. Astımla ilişkili hücresel olayların baskılayarak hava yolu ödemini geriletir ve dolayısıyla bronş genişletici etki gösterir. Omega 3 yağ asitleri balık, balık yağı, ceviz, ceviz yağı, fındık, keten tohumu, semizotu ve kanolo yağında bulunur.
Nefes darlığı balgam söktürücü adaçayı, zencefil, akgünlük bitkisinden hazırlanan çaylar tüketildiğinde daha çabuk atlatılabilir. Geceleri yatmadan önce yenilen soğan ve sarımsak tıkanmış ciğerlere iyi gelmesinin yanı sıra nefes darlığı problemlerinin tedavisini de destekler.
Sıcak suyun içine birkaç damla okaliptüs yağı ekleyerek, buharını soluyabilirsiniz. Bu yöntem solunum yollarını açarak öksürüğü hafifletir. Ayrıca, yatak odanızdaki nem oranını artırmak için nemlendirici kullanabilirsiniz. Bunların yanı sıra, bitki çayları da öksürüğe iyi gelen doğal yöntemler arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri