Sadece elif, râ ve te'nis hâ'sında yapılır. Bunlara imale harfleri denir. Kıraat imamlarından bir kısmı imale yapmadan okurlar. Bunlar İbn Kesir, Ebû Cafer ve Yakub'tur.
Meyl kökünden türeyen ve “bir şeyi bir tarafa doğru eğmek, yatırmak, meylettirmek” anlamına gelen imâle, sarf ve kıraat ilimlerinde “fethayı kesreye ve elifi yâ'ya yaklaştırarak seslendirmek” demektir.
İşmam Nedir? (Yusuf Suresi 11. Ayet-i Kerîme) - Fatih Çollak - YouTube.
Bu harf, elif ile yâ arasında (elif'i yâ'ya meylettirmek suretiyle) okunan bir harftir. Med harfi olan elif'i, yâ'ya meylettirme işlemi, elif'e daha yakın bir şekilde oluyorsa buna imale-i suğra denir.
Aruzla yazılmış şiirlerde kısa hecenin vezin gereği uzun okunması.
İlgili 39 soru bulundu
Bizim kıraat imamımız Asım'dan ikinci râvisi Hafs sadece Hûd Sûresinin 41. ayetindeki "mecrâha" kelimesinde imale yaptığını rivayet etmiştir.
Manzum eserlerde dizeyi vezne uydurabilmek için kısa bir heceyi uzunmuş gibi okumaya da imale denir. Örneğin ''var'' kelimesi normalde kısa okunurken ''vâr'' şeklinde yazılırsa imale yapıldığı için sözcüğün uzun okunması gerekir.
İmâle (İmâle-i maksûre):
Kısa ünlüyle biten ya da tek kısa ünlüden ibaret bir açık heceyi, ölçü gereği uzun; yani, kapalı hece değerine yükseltmektir. Şairler imâleyi Türkçe hecelerdeki kısa ünlülerde yapmışlar; Arapça ve Farsça sözcüklerdeki kısa ünlülerde imale yapmamaya büyük özen göstermişlerdir.
İmâle (çekme, imâle-i maksûre): Kısa hecenin vezin gereği uzun sayılması. Zihaf: Vezin gereği uzun hecenin kısa sayılması.
ân” (uzun ünlü+ünsüz) veya “tâb, mâh” (ünsüz+uzun ünlü+ünsüz) benzeri uzun ünlülü hecelerde olduğu gibi imâle-i memdûde yapmak kusur sayılabilir.
Revm; sözlükte talep etmek, istemek manasındadır. Hafif bir sesle harekeyi okumaktan ibarettir. Revm, sesin üçte birlik kuvvetiyle harekeyi okumaya denir. Revm kesra ve damme harekede yapılır.
Temenna kelimesi karşı konulamaz istek ve arzu anlamına gelir. Temenna, Balkan Türklerinde ise geleneksel bir selamlama şekli olarak bilinir.
3- Kasr ( قَصْر ): 1 elif miktarı uzatmak. 4- Revm ( رَوْم ): Harekeyi zayıf bir şekilde belirtmek. revm denir. (Harekenin üçte ikisi gizlenir biri okunur.)
İmâle-i Memdûd: Buna "medd" de denilmektedir. Uzun bir heceyi bir kapalı bir açık hece halinde okumaktır. Sonu iki ünsüz veya bir uzun ünlü bir ünsüz ile biten kelimelerde kullanılır. Fazladan bir hece oluşacağı için eksik hece bulunan durumlarda kullanılır.
1. Koklatma. 2. mec. Duyurma, hissettirme: Münâkaşaları avam onun için sever ki tarafeynin mevcut süprüntülerini ortaya döker, mevcut olmayanlarının da râyihasını işmam eder (Cenap Şahâbeddin).
İmale kelimesi Arapça kökenli bir kelime olan "myl" kökünden gelen bir sözcüktür. Bir şeyi yana doğru eğme ya da meylettirme anlamlarına gelir. Aruz vezninde de kısa sesli harf ile biten açık ve kısa bir hecenin söylenişe daha uygun olması için hecenin uzatılması işlemidir.
Esasında zihaf, Fars ve Arap Edebiyatında kullanılan bir durumdur. Zaman içerisinde zihaf Türk Halk Edebiyatında da yerini almıştır. Bu ölçü gereğine göre Farsça ve Arapçada bulunan uzun ünlülerin kısa, medli hecelerin ise kapalı hece olarak okunması gerekir. Bu da edebiyat alanında zihaf sanatı olarak ifade edilir.
Zîhaf, "kısma" demektir. Aruz kalıbına uydurmak için uzun hecenin kısa okunmasıdır.
Vasıl veya ulama kapalı bir hecernin vezin gereği açılması gerektiği durumlarda uygulanan bir işlemdir. Ulama, ölçüde yan yana iki açık hece gerektiği veya kapalı hecenin açılması lazım geldiği zaman yapılır.
1) Fussilet Suresi Ayet 44 (ءَاَعْجَمِىٌّوَعَرَبِىٌّ) Ehağcemiyyun. ve arabiyyun, Direkt olarak Teshil ile okunur.
Rahmî'nin eseri iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, 77 beyitlik manzum tercüme olup aruzun "fâilâtün fâilâtün fâilün" kalıbıyla yazılmıştır. Bu bölümde 17 adet harf-i cerin anlamlarına yer verilmiştir.
Selis: Halk edebiyatında feilâtün (fâilatün) / feilâtün / feilâtün / feilün yazılan şiirlerdir. Genellikle 19. yy aşıkları tarafından kullanılan selisin en fazla yazılan tipi gazel biçiminde olanıdır. Hece ölçüsünün on beşli kalıbına da uyan selislerin en belirgin özellikleri farklı bir ezgiye sahip olmalıdır.
Hicri III. Asır kıraatlerin yediye tahsisi
Daha sonra Ebu Bekr el-İsfehani en-Neysâburî (ö.381/992) bu yedi kıraat imamının kıraatlerine üç sahih kıraat daha ilave ederek kıraat sayısını ona çıkarmıştır. Bunlar meşhur kıraat olarak isimlendirilmiştir.
Bu ayet, İslam'ın ne kadar kapsamlı olduğunu ve detaylara ne kadar dikkat ettiğini göstermektedir. Kur'an-ı Kerim'de en uzun ayet Bakara suresi 282. ayetidir: "Ey iman edenler! Belirlenmiş bir zamana kadar bir borç ilişkisi kurduğunuzda bunu yazın.
Dolayısıyla Kur'an'ı okumak dendiğinde üç çeşit okumadan bahsedilebilir ki bunlar “fiilî okuma”, “zihnî/tedebbüren okuma” ve “lafzi/teberrüken okuma” düzeyleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri