Yani dedeniz veya dedenizin babası Bulgaristan'dan göç etmiş biriyse, geçmişte orada yaşadığını kanıtlayacak belgeleri hazırlamanız durumunda Bulgar vatandaşlığı alma hakkınız vardır. En üst soydan başlayarak Bulgaristan vatandaşlığı sırayla alınabilir.
Göç eden kişi kendi vatandaşlığını geri aldığında artık çocukları da anne/babasının Bulgar vatandaşı olması dolayısıyla dil ve ikamet şartı aranmadan vatandaşlığa başvurabilir. Gerekli belgeler tamamlandığında önce çocuklar ardından da göçmen kişinin torunları vatandaşlık hakkı kazanır.
Çifte vatandaşlık hakkı tanıyan Bulgaristan anne, baba, dede, aneanne ya da babaanne gibi birinci dereceden yakınlarının Bulgaristan ile bağı olduğunu kanıtlayanlara vatandaşlık yolunu açıyor. Yine Makedonya ve Romanya gibi diğer Balkan ülkelerinde de çifte vatandaşlık hakkı bulunuyor.
Merhaba, Bulgaristan vatandaşlığı için gerekli koşullardan biri 1. kuşağın hayatta olmasıdır. Eğer 1. kuşak hayatta ise Bulgaristan Adalet Bakanlığı'ndan vatandaşlık tespiti yapılır.
1948-1949-1950 GÖÇMENLERİ ÇOK DAHA KOLAY VATANDAŞLIK ALIR.
Bu kişiler için yine “usulen” Bulgaristan Adalet Bakanlığı'na başvurulur ve Bakanlıktan “vatandaş değildir” yazısı alınır. Ardından oturma izni için başvuru yapılır ve 3 yıllık oturma izni alınır.
İlgili 37 soru bulundu
Yani dedeniz veya dedenizin babası Bulgaristan'dan göç etmiş biriyse, geçmişte orada yaşadığını kanıtlayacak belgeleri hazırlamanız durumunda Bulgar vatandaşlığı alma hakkınız vardır. En üst soydan başlayarak Bulgaristan vatandaşlığı sırayla alınabilir.
Bulgaristan vatandaşlığı talebi, 1951 yılında hangi ilden göç edildiyse o ilden gerçekleştirilmelidir. 1951 yılında göç eden Bulgaristan doğumlu ebeveyne sahip olan kişi, doğru prosedürleri uyguladığı takdirde Bulgaristan vatandaşı olma hakkını elde edilebilir.
İsim Denklik Belgesi, sonradan Türk vatandaşlığını kazanıp da nüfus kayıtlarında önceki ad ve önceki soyad bilgileri bulunan kişilere düzenlenebilir. İsim Denklik Belgesi, nüfus müdürlüklerince veya güvenli elektronik ortamda düzenlenir. soyları ya da bu kişilere ait vekâletname ibraz edenler talep edebilir.
Bulgaristan vatandaşlığına başvuracak kişinin herhangi bir suçtan hüküm giymemiş olması gerekiyor. Başvuru sahibinin Bulgaristan'da geçimini sağlayacak bir işe sahip olması şartı var. 18 yaşını dolduran kişiler Bulgar vatandaşlığına şahsi başvuru yapabilir. 18 yaşının altındaki başvurularda ebeveyn izni beyan edilmeli.
Vatandaşlık Tespiti Başvurusu Yapın
İsim Denklik Belgesi ve Doğum Belgesi alındıktan sonra Bulgaristan Adalet Bakanlığına vatandaşlık tespiti başvurusu yapılır. Adalet Bakanlığı'ndan gelen 'vatandaştır' ya da 'vatandaş değildir' cevabına göre de Bulgaristan vatandaşlığı başvuru süreci başlar.
Eğer bakanlıktan dedenizle ilgili “Bulgaristan vatandaşıdır” cevabı gelirse dedeniz vefat etmiş olsa bile babanız Bulgaristan vatandaşı olma hakkı kazanırdı. Babanız vatandaşlığını aldıktan sonra siz ve kardeşiniz de Bulgar vatandaşlığına başvuru yapabilirdiniz.
Yunanistan Vatandaşlık Yasasının hiçbir maddesi, bir kimsenin ecdadının bugünkü Yunanistan topraklarında doğduğu gerekçesiyle başka bir ülke vatandaşı olan torunlarına vatandaşlık hakkı öngörmüyor. Yunanistan'da vatandaşlık alınabilmesini öngören böyle bir yasa yok.
Kişi öncelikle D Vize alarak Bulgaristan'a gider ve burada Oturum İzni başvurusu yapar. Bulgaristan'da 5 yıl sürekli oturum izni alan kişi 3 yılın sonunda vatandaşlık başvurusu yapar. 2 yıl daha bekledikten sonra vatandaşlık hakkı elde etmiş olur.
Bulgaristan vatandaşlığı almak kaç paraya çıkar? Bulgaristan vatandaşlığı için belirlenen bir ücret bulunmamaktadır. Ancak yatırım yolu ile 512 bin EUR değerindeki Devlet Tahvil Bonosunu alarak ülkede yatırım yapan bireylerin ikamet süresini doldurmalarının ardından vatandaşlık alma hakları bulunmaktadır.
Sn Naz Acar, Annenizin vatandaşlık işleminin tamamlanması mülakattan sonra yaklşık 1 yılı geçecektir. Ardından sizin vatandaşlık almanız ortalama 2-2,5 yıllık bir süreç ve sizler vatandaşlık aldıktan sonra aynı süreç çocuğunuz için de geçerlidir.
Düzenleyen Kurum. Doğum Belgesini düzenleyen yetkili kurum, doğumun gerçekleştiği Belediyede, Nüfus daire görevlisidir. Yurtdışında doğan çocuğun Bulgar Doğum Kayıt Örneği, annenin bağlı olduğu belediyesinden alınabilir, eğer anne yabancı uyruklu vatandaş ise babanın ikameti olduğu belediyede düzenlenecektir.
Alınan d vize ile ülkeye gittikten sonra oturum kartı için başvurulur. Süresiz oturumun 5. Yılında ise kişi artık vatandaşlığa başvurmaya hak kazanır. Yasal düzenlemelerde belirtilen süre boyunca ilgili ülkede ikamet ettikten sonra süresiz oturuma başvuran kişiler ardından vatandaşlık için başvuru hakkı kazanır.
Evlilik veya göç sebebiyle gerçekleştirilen Bulgaristan Vatandaşlığı başvuru talebinde oturum süresi öncelikli önem taşımaktadır. Bulgaristan Vatandaşı ile üç yıl veya daha fazla evliliği bulunanlar, vatandaşlık talebinden en az üç yıl önce süresiz veya uzun süreli oturum iznine sahip olmalıdır.
Yatırım yoluyla vatandaşlık hakkı elde etmek isteyen yatırımcı süresiz oturum izni için Maliye Bakanlığı'ndan yatırımcı belgesi temin etmeli ve Bulgaristan'da ikamet edeceği evin tapusunu ya da kira kontratını ibraz ederek vatandaşlık için gerekli işlemler başlatılmalıdır.
'İsim Denklik Belgesi' çıkarma işlemleri yoğunluk nedeniyle bazen 1-2 ayı bulabilmektedir. İsim denklik belgesi, başvuru sahibinin yerleşim yerindeki İlçe Nüfus Müdürlüklerinden alınır.
Eski doğum belgesini veren yetkili mercii belirlemek önemlidir. Genellikle bu, nüfus müdürlüğü veya belediye gibi yerel bir kurumdur. İnternet üzerinden veya telefonla araştırma yaparak size en yakın yetkili merciyi bulabilirsiniz. Başvuru için gerekli belgeleri toplamak önemlidir.
Apostil onayı ilçe kaymakamlıkları ve valiliklerin hukuk büroları tarafından yapılmaktadır. Ancak apostil kuralları yalnızca Lahey Konferansına üye veya taraf devlerler arasında geçerlidir. Eğer apostile taraf olmayan ülkelere ait bir belgeniz varsa Valilik Hukuk Bürolarında tasdiki yapılabilir.
Komünistler Bulgaristan'da iktidara gelince Türkler üzerinde büyük bir baskı oluşturmanın yanında eğitim hakkı ve ekonomik haklar konusunda kısıtlamalar getirince burada bulunan Türkler, Bulgaristan'dan göç etmek istedi.
Bunun için öncelikli şart, evliliklerinin gerçek olduğunu ispatlamalarıdır. Ardından D vize başvurusu yapılır ve çıkan vize ile Bulgaristan'a gidilip Oturum İzni alınır. 5 yıllık süresiz oturum izninin sonunda kişi Bulgaristan vatandaşlık başvurusu yapabilir.
Bu Türkler ağırlıklı olarak Oğuzların Avşar boyundan gelmektedirler. Menşeleri günümüz Niğde, Kırşehir, Maraş, Mersin, Adana, Antep, Halep, Malatya illeri ile Sivas'ın güney ilçelerinden iskan edilen Türkmenlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri