Sülük tedavisinin yüzde başka ne gibi etkisi vardır? Kanlanma artışına bağlı pembelik, canlılık, nem artışı, dolgunluk çizgilerde düzelme, kırışıklıkların giderilmesi yanında elde edilen olumlu sonuçlarıdır.
Sülüğün cildi iyileştiren etkisi de göz ardı edilemez. Dünyanın birçok ülkesinde bayanlar tarafından cilt bakımı maksadıyla kullanılan sülük, kan dolaşımını artırarak deri üzerindeki kırışıklıkları azaltır ve cilde gençleştirici etki yapar.
(***) Yüzlere sülük yapmadan önce kişinin asgari 5-6 seans hacamat yaptırmış olması zorunluluğu vardır. Zira hastanın kanındaki toksik miktarı yüksek olursa yüze takılan sülüklerin iz bırakma riski vardır.
Genelde haftada 2 seans uygulama önerilir. Bazı hastalarda bu sıklık haftada 3-4 seans olabilmekle beraber bazı hastalarda haftada bir ya da 10 günde bir seans uygulaması daha uygun olmaktadır. Seans süresi ise sülüklerin tutunma süresine göre değişmekle beraber 30-60 dakika arası olmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Ayrıca sülüklerin salgıladığı enzimlerin anti-enflamatuar ve analjezik etkileri bulunur, yani iltihaplanmayı azaltabilir ve ağrıyı hafifletebilir. Sülük tedavisinin etkisi genellikle tedaviyi takiben birkaç saat içinde başlar. İlk seansın ardından bazı kişilerde hemen rahatlama hissi ortaya çıkabilir.
Sülük tedavisi genellikle 5-7 gün aralıklarla hastalığın tedaviye cevabına bakılarak yapılır. Eklem ağrıları gibi rahatsızlıklarda 2-3 seans etkili olurken varis hastalarında 10-15 seans tedavi yapılabilmektedir.
Sülük tedavisi öncesi vücuda krem, parfüm, sigara ve losyon gibi kokulu ürünlerin kullanılmaması ve içilmemesi gerekir. Uygulama yapılacak bölge ılık ve temiz olmalıdır. Sülük tedavisi uygulanacak kişi aç olmamalıdır. Sülük tedavisi öncesi tansiyonun normal seyirde olması gerekir.
Genellikle 30-60 dakika içinde kendiliğinden düşer. Cilde 1-1.2 milimetre kadar girebilen sülüklerin çekildikleri bölgelerde kanamalar görülebilir. 6-12 saat arasında değişen kanamalar yaklaşık 36 saat devam edebilir.
Uygulama sonrasında 24 saat pansumanlar açılmamalıdır. Denize girilmemelidir ve 24 saat duş yapılmamalıdır. Tedaviden sonra ise tahıllı gıdalar, mercimek, aşırı tatlı veya aşırı ekşi tür gıdalar tercih edilememeli protein ağırlıklı beslenme ilk 24 saat tercih edilmelidir.
Yüze tedavi için kullanılan sülükler genellikle küçük boy olur. Ancak hastanın şikayetine göre doktor farklı boy sülükler yüz için kullanabilir.
Sülük Tedavisi Ne Zaman Etki Gösterir? Sülük tedavisinin etki süresi kişinin hastalığı, genel sağlık durumu gibi faktörlere göre farklılık gösterir. Bazı hastalıklarda hemen rahatlama olurken, bazı hastalıklarda tam tedavi birkaç ay sonra görülebilir.
Göz Hastalıklarında sülük tedavisinin faydaları
Sülük tedavisi Glokomun ilerlemesini önler. Göz tansiyonunu düşürür.Glokom, vitreusun çok fazla üretimi veya vitrözün çok yavaş geri emilimi olduğunda ortaya çıkan bir durumdur. Vitreus göze besleyen şeffaf, jöle benzeri bir maddedir.
Sülük tedavisi hangi bölgelere uygulanmaz? Hirudoterapi; avuç içi, göz kapağı, ayak tabanı, kasık bölgesine uygulanmamaktadır. Yüze sülük tedavisi nasıl uygulanır? Sterilize edilen tıbbi sülükler, yüz bölgesinde iyileşme istene bölgeye bırakılır.
Genellikle sırt, omuz, göğüs gibi bölgelere uygulanan hacamat nadiren kişilerin tercihine göre yüze de uygulanır. Yüze hacamat yapılırken genellikle 3 veya 4 kupa kullanılmakta ve elmacık kemiklerinin olduğu yanak bölgesi, alın bölgesi veya çene altı gıdı bölgesi gibi alanlara uygulanır.
Sülük tedavisinin en önemli kısmı kuşkusuz sülüğün tükürüğüdür. İçeriğinde yaklaşık 1 / 4'ü ayrıntılı olarak bilinen 100'den fazla faydalı biyoaktif madde içerir. İçeriğindeki pıhtılaşma önleyici maddeler kan damarları ve bazı kan hücreleri üzerindeki mevcut kan topaklarını çözüp kan dolaşımını iyileştirir.
Klinik ortamda hekim kontrolünde yapılması koşuluyla oldukça güvenli bir yöntem olan sülük tedavisinin en sık görülen yan etkisi, uygulama bölgesinde kaşıntı, şişme, kızarma veya morarma şeklinde kendini gösteren alerjik reaksiyonlardır.
Varisli damarı büzemez, fonksiyon görmesini sağlayamaz.
Aksine bacakta iltihaplanmaya ve selülit dediğimiz bacağın dokularının iltihabına neden olur. Yani tedavi olmaya gidip daha sıkıntılı dönebilirsiniz.
Sülük yapıştığı yerden kendiliğinden bırakmazsa, sülüğün ağzının bulunduğu bölgeye hafifçe zerdeçal toz veya alkol uygulamasıyla bıraktırılabilir, ancak dikkat edilmesi gereken bir husus, sülüğün bıraktırılırken kusturulmamasıdır.
Faydası anlatılamayacak kadar çok olan tıbbi sülükler, kirli kanı emerek tedavi yapmazlar. Tedavisindeki sır, kan emerken vücuda zerkettikleri ağızlarında bulunan salgıda gizlidir. Antibakteriyel özelliğe de sahip bu salgı yüzlerce enzim içerir.
Ödemleri çözer. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, vücuda direnç kazandırır. Kan üretimi ile görevli organları uyarır.
Sülük tedavisi tok karnına yapılmaz. Yemek yedikten 2-3 saatlik bir açlık gereklidir. Sülük tedavisinden bir iki gün öncesinde protein içeren gıdalar yenmelidir. Sülükler vücudun belirli yerlerine konulmaktadır.
Sülük'e kanı dengeli emdirmek veya yukarda' değindiğimiz gibi, odun külü veya tuz kullanarak kusturmak ve temizlemek gerekir. Çok emdirilip kusturulmazsa' çatlayıp ölür. İyi kan emmesi için de sülük iyice aç bırakılır.
Göz hastalıkları taramasında sülük tedavisine kürek kemiğinden başlanmalıdır. Göze yapılan sülük tedavisinde, şakaklara sülük koymak, yeni oluşan kataraktlar ve kaza sonucu yaralanan gözler için çok faydalıdır. Her ay altı ay süreyle yapılan hidroterapi tüm göz hastalıkları için faydalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri