Bendir, Klasik Türk müziğinde ve özellikle Mevlevi Türk Tasavvuf Musikisinde daire veya def adıyla bilinen vurmalı çalgının Mağrip ülkelerine (özellikle Fas ve Cezayir'e) özgü biçimidir. Mağrip Arapçasından alınan bendir adı Türkiye'de 1980'lerden sonra yaygın kullanıma kavuşmuştur.
Kasnak çapı 40-44, eni 7-8 cm. civarında olup def çeşitlerinin en büyüğüdür; bendir ve mazhar adlarıyla tanınır, bunları çalanlara da bendirzen denir.
Müzik eşlikçisi olmakla birlikte solo bir enstrüman olarak da çalınır ve tüm müzik türlerine uygundur. 4 boydur;40 cm, 45 cm, 50 cm, 55 cm boyutlar arttıkça ses baslaşır. Yüksek kasnak daha derin bir ses elde etmek için tercih edilir.
Binlerce yıllık bir geçmişe sahip olan erbane, Anadolu ve Mezopotamya'da kullanılan vurmalı bir çalgı olarak biliniyor. Bu çalgı, Anadolu ve Mezopotamya'da “def” veya “erbane” gibi isimler alıyor, birçok kültürün ve inancın kendini ifade ettiği araçlarından biri olarak biliniyor.
Bendir, Arapça dilinde "bendir" anlamına gelen bir Arap müziği enstrümanıdır. Bendir, bir tambur gibi çalınan, yarım daire şeklinde bir kemane benzeyen bir enstrümandır. Genellikle deriden ya da deriden kaplı ahşap bir tambur gövdesine sahiptir ve üstüne köşeşen tahta çubukları vardır.
İlgili 15 soru bulundu
Kasnak üzerine gerilen deri ile oluşturulan çalgı aynı zamanda zikir defi olarak da bilinmektedir. Bendir, def ile benzerlik göstermektedir. Yalnız bu iki çalgı arasında belirgin bir fark bulunmaktadır. Bendirin tasarımında tek tarafı deri ile kaplıyken def çalgısında çift taraflı deri kaplama mevcuttur.
Bendir, Klasik Türk müziğinde ve özellikle Mevlevi Türk Tasavvuf Musikisinde daire veya def adıyla bilinen vurmalı çalgının Mağrip ülkelerine (özellikle Fas ve Cezayir'e) özgü biçimidir. Mağrip Arapçasından alınan bendir adı Türkiye'de 1980'lerden sonra yaygın kullanıma kavuşmuştur.
Def veya tef (Farsça ve Arapça: دف), yuvarlak bir tahta kasnağın bir veya iki yanına deriden bir örtü geçirilerek yapılan ve parmak vuruşlarıyla çalınan müzik aleti.
Genellikle şarkı ve danslara eşlik etmek için kullanılan vurmalı çalgının yas törenlerinde, çeşitli eğlencelerde, düğünlerde, dini törenlerde, savaşa gidişlerde kullanıldığı bilinir. Günümüzde ise hem tasavvuf müziğinde hem de kına gecesi ve düğün gibi organizasyonlarda tercih edilen bir müzik aletidir.
Def-zen. Türk müziğinde def çalan kişiye verilen isim.
Vurmalı sazlar ailesine ait bendir, çalınması kolay gibi görünse de iyi bir müzik kulağına sahip olmak, en önemli kriterdir. Aynı zamanda ritim duygusunun ön planda olduğu bendir, parmakların çok iyi kullanılmasıyla çalınabilir.
Klasik Türk müziğinde ve özellikle Mevlevi Türk Tasavvuf Müziğinde daire veya def adıyla bilinen vurmalı çalgının Mağrip ülkelerine (özellikle Fas ve Cezayir 'e) özgü biçimidir.
Gövdesinin ana malzemesi ahşap olup, doğal şartlarda kurutulmuş en az 10-12 yıl dinlenmiş gürgen ve kayın gibi enstrümana elverişli ağaçlar tercih edilir. Üzerinde 10 adet (5 çift) zil bulunur. Pirinç düz zil (dövülmemiş) daha yumuşak tonlar elde etmek için tercih edilmiştir.
Erbane nedir sorusunun cevabı; geleneksel olarak ahşap kasnağı ve iki deriden oluşan bir çalgıdır. Erbane nasıl çalınır diye araştırma yapanlar ve çalmak isteyenler erbane def olarak da bilinen tokmakların farklı boyut ve şekillerde üretildiğini bilmelidirler.
Keçi ve oğlak derisi tercih ettiğimiz için hava şartlarından etkilenir. Hem sahne hem de stüdyoda kullanılır. Ortadoğu enstrümanı olup, elde çalınır. Müzik eşlikçisi olmakla birlikte solo bir enstrüman olarak da çalınır ve tüm müzik türlerine uygundur. 50,5 cm çapında ve iç yüzeyinde yaklaşık 250 adet halka kullanılır.
Karaca, kasaplardan kendilerine getirilen ham koyun derisinin, ilk önce tuzlandığını ardından da suya bırakılarak 2 gün bekletildiğini aktardı. Suda iki gün bekletilen deri, tüylerinin dökülmesi için tüy dökücü ilaç ile ilaçlanıyor. Daha sonra ustanın elinde temizlenen deri def olmaya hazır hale getiriliyor.
Genellikle kısa bir metal değnek şeklinde tokmak ile vurularak çalınır. Bir vuruş yüksek, tiz tınlayan bir zil çalar notası verir. İstenirse bu tınlama çalgı üzerine elle dokunularak kontrol edilebilir. Genel olarak günümüzde üçgen çalgı üç kenarı da eşit uzunlukta üçgen şekildedir.
Soden, I, 10-11), defi Sumerler'in daha önce yaptıkları ağaç tepsiye bakarak icat ettiklerini ve önceleri bu çalgının sonraki tepsiler gibi bakırdan yapılmış olduğunu göstermektedir.
Def Sıkça Sorulan Sorular
%10 indirimle Nino 24R 10'' Derili Tef 1.468 TL'ye, %4 indirimle Schlagwerk RTS41 Bendir 8.192 TL'ye, %6 indirimle Meinl HTA Heel Tef 857 TL'ye, %6 indirimle Meinl HTBK Headliner El Tefi 696 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Def etmek, birini yanından uzaklaştırmak anlamına gelir. Bu kelime birçok birleşik isim ve tamlamada da kullanılır. Örneğin def ü ref, savuşturmak demektir. Def-i bela ise, insana sıkıntı veren meselelerden kurtulması, belaları başından savmak manasına gelir.
Def, geçmişi çok eski devirlere dayanan, ritim tutmak için kullanılan vurmalı bir çalgıdır. Def çalgısı almak istediğiniz zaman ismine göre yapım şekilleri de farklılık gösterir.
Bendir enstrümanı, Türk müziğinin en temel unsurlarından biri olan vurmalı çalgılar, günümüz diliyle perküsyon grubunun ögelerinden biridir. Yapılan araştırmalarda bendirin ilk olarak Mağrip, Hicaz, Mezopotamya Bölgelerinde kullanıldığı ve buralardan yayıldığı rivayet edilmektedir.
Bendir Klasik Türk Müziği başta olmak üzere pek çok tasavvufi müziğin çalınmasında kullanılan bir çalgı aletidir. Ayarlı bendir modelleri PVS ham maddesinden üretilir. Bendir tef çeşitleri standart 52 cm üretilse de ayarlanabilir 40, 42, 46 cm çaplarda kullanıcılara sunulur.
Bendir daire şeklinde, 40 ila 60 cm genişlikteki bir kasnak üzerine gerilen deriden oluşturulan bir çalgı türüdür.
Tef, genellikle Ortadoğu, Kafkasya ve Balkanlar gibi bölgelerde kullanılan, çerçevesi ahşap veya metal olan ve üzerine gerilen deri ile çalınan bir vurmalı çalgıdır. Yaygın olarak Orta Doğu ve Balkan müziklerinde kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri