Köklü, tarihi ve farklı medeniyetlerin yaşam sürdüğü Foça'daki taş evler, mimari yapıları, pencere ve kapılarındaki ince işçiliğin yanı sıra kullanılan boya renkleriyle de dikkati çekiyor. İlçede son yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde taş evlerin korunması için restorasyon çalışmaları yürütülüyor.
Ülkemizde genel olarak Ege, Akdeniz de yaygın olan taş evler Anadolu'nun pek çok bölgesinde de görülmekte.
Taş evler: Özellikle Akdeniz ülkelerinde yaygındır. Kalker, şist, granit, bazalt, andezit gibi kayaçlar kullanılır. Akdeniz bölgesinde kalker, Doğu Anadolu'da bazalt kullanılır. Taşlar birbirlerine harçlarla tutturulur veya köşe verilerek İnka tekniğinde olduğu gibi birbirine tutturulur.
Eski Taş Evler - Nevşehir.
Yapı malzemesi olarak kullanılan taşlar genellikle yakın çevrede bulunur. Özellikle Toros Dağları'nda Akdeniz bölgesinde, Nevşehir ve Ürgüp yörelerinde İç Anadolu bölgesinde, Mardin yöresinde Güneydoğu Anadolu bölgesinde taş evlere sıkça rastlanır.
İlgili 37 soru bulundu
2-Taş Evler:
Kimi yaylalarda evlerin üzeri hartama, kiminde ise çadır bezi ile örtülüdür. Bu evler tek katlı ve tek bölmelidir. Evin bir tarafı mutfak, diğer tarafı ise oturma ve yatma yeri olarak kullanılır.
Dayanıklı, güçlü ve sağlıklı yapılar olmaları sebebi ile genel olarak sıcak iklim bölgelerinde ısıdan korunma amacı ile tercih edilmişler. Akdeniz ülkelerinde tercih edilen yapılar ülkemizde ise daha çok Ege ve Akdeniz de yaygın.
Ana eyvandaki yazıta göre yapı Artuklu Melik Salih (1312-1363) dönemine tarihlenmektedir.
Yazları kesme taş döşemeli eyvanda oturulur, geceleri yatılır. İklim nedeniyle kapı ve pencereler küçük tutulmuştur. Mardin evlerinde mimariye uygun olarak trabzanlar taşından yapılmaktadır.
Toprak renginde büyüleyici görünüme sahip olan evler, Mardin geziniz boyunca şehrin her tarafında farklı özellikleri ile sizi karşılıyor. Genellikle 2 katlı olan evler, özenli işçilikleri ile dikkat çekiyor. Mardin taşının kolay işlenmesi sayesinde evlerin pencere ve kapılarında birçok süsleme bulunuyor.
Taş evler; güçlü, dayanıklı, sağlıklı, doğayla uyumlu, nefes alabilen, zararlı kimyasallardan arındırılmış, kirli havayı filtreleyen, deprem, sel, yangın gibi doğal afetlere karşı dayanıklı ve yüzyıllarca ayakta kalan yapılardır.
yapılara denir.
Betonarme bir binanın ömrü 40-50 yıl iken, gerçek taş ustalığı ile inşa edilen taş evlerin ömrü ortalama 300 yıldır.
Bazı yörelerde ağaçla birlikte taş veya kerpiç de kullanılır. Taş evler ormanların geniş yer kapladığı Karadeniz Bölgesi'nde yaygın olarak kullanılır.
Sağlıklı ve dayanıklı taş malzemelerinden yapılan evler, doğa ile uyumludur. Bu açıdan olası depreme karşı son derece güvenlidir. Taş evlerin projelendirilmesi de diğer yapıların projelendirmesinden farklıdır.
Çoğu 100-150 yıllık geçmişe sahip, yapı malzemeleri ise tamamı ile çevre doğadan elde edilen ahşap ve taş. Kestane, meşe, ceviz, karaağaç ve çam gibi sert doğa koşullarına dayanıklı ağaçlar ve dere yataklarından temin edilen taşlar kullanılıyor bu güzel Karadeniz evlerini inşa ederken.
Güneydo- ğu Anadolu Bölgesi geleneksel mimarisinin genel özelliklerini gösteren Savur evleri; aile yapısı, ekonomik yapı, kültürel etkileşim, iklim, topografya, jeolojik yapı ve malzemenin etkisiyle biçimlenmiştir. Evlerin birçoğu, ilk sahip- lerinin torunları tarafından kullanılmaktadır.
Mardin'in Midyat ilçesine has bir taş çeşidi olan ve 'Beyaz Elmas' olarak da tabir edilen Katori (Nahit) taşına, yurt içinde gördüğü rağbetin yanı sıra fabrikalarda işlendikten sonra yurt dışına da ihraç ediliyor.
Mardin ili Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Dicle Bölümü'nde yer alır. Suriye ile sınır komşusudur. Güneyinde Suriye, batısında Şanlıurfa ili, kuzeyinde Diyarbakır ve Batman illeri, kuzeydoğusunda Siirt ili ve doğusunda Şırnak ili bulunur.
Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında. Ancak bu arada “Kaburga Dolması”, “Sembusek”, Alluciye (Erik Yahnisi), Firkiye, Killice (Mardin Çöreği) ve tatlılardan Harire'yi de denemenizi tavsiye ederiz.
Mardin Taşı 19 X 20 X 30 cm. ebadında ve özel ebatlarda kesilerek yapılarda, sanat eserlerinde ve süs işlemeciliğinde kullanılmaktadır.
Bitlis'in Hizan ilçesinde 200-300 yıldır tarihe meydan okuyan taş evler, görenleri hayran bırakıyor. Çoğu, derin vadiler arasındaki yamaçlara kurulu çok katlı tarihi taş evlerden oluşan köyler, fotoğraf sanatçıları ve gezginler tarafından büyük ilgi görüyor.
Enerji Verimliliği: Taş, ısıyı iyi bir şekilde tutma özelliğine sahiptir. Bu da taş evlerin enerji verimliliği açısından avantajlı olmalarını sağlar. Isıyı depolama kapasitesi sayesinde, taş evler yazın serin, kışın ise sıcak kalabilir, bu da enerji maliyetlerini düşürebilir.
Köklü, tarihi ve farklı medeniyetlerin yaşam sürdüğü Foça'daki taş evler, mimari yapıları, pencere ve kapılarındaki ince işçiliğin yanı sıra kullanılan boya renkleriyle de dikkati çekiyor.
İnsanlık tarihinin ilk yerleşim yerlerine ev sahipliği yapan Yemen'in, evleri insanı hayretler içerisinde bırakıyor. Taş, toprak ve kerpiçten yapılan ayrıca bazalt taşı kullanılan Yemen evlerinin dünyada eşi benzeri yok. Tarihi 3 bin yıl öncesine dayanan evlerin en genci ise 800 yıllık en yaşlısı ise 3 bin yıllık!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri