Dolayısıyla P (Fosfor) ağırlıklı gübre kullanılmalıdır. Budama - Ağır budama kış aylarının sonlarında, büyüme dönemi başlamadan yapılmalıdır. Telleme uyku dönemi dışında yılın her zamanı yapılabilir. Fakat dalları sert olduğu için tellemeyi dallar inceyken yapmak daha doğru olacaktır.
Defne ağacı geçirgen, kireçli, humuslu toprağı sever. İyi bir toprakta uzun yıllar yaşamını sürdürebilir. Defne ağacının kaliteli olarak yetişmesinde ilk unsur, yüksek ve uzun süren sıcaklık ve güneş etkisidir. Her canlı gibi, defne ağacı da bol sulama ile hızlı ve etkili şekilde büyüme gösterir.
Can suyunu verip 2-3 günde bir sulamanız yeterlidir. Ekilen defneler yapraklanıp boy atmaya başladıktan sonra ilkbahar ve yaz aylarında toprak kurudukça dipten sık sık sulama yapılmalıdır. Fakat kış ayı geldiğinde çok seyrek, ayda bir iki defa sulanması yeterlidir.
Defne ağacı yaz aylarında sıcaktan dolayı çok suya ihtiyaç duyacağından dibi kurudukça sık sık sulanmalıdır. Kış aylarında çok su ihtiyacı olmayacağından ayda bir kez sulasak bile yerli olabilir. Defne ağacının yılda bir kez vitamin ve mineral içeren bir gübre ile yenilenmeye ihtiyacı vardır.
Dibi kuru olduğu takdirde köklenme olmaz ve bitkiniz kurur. Düzenli olarak sulama yapmayı ihmal etmemeniz gerekmektedir. Dikim yaptıktan sonra üzerine naylon ile kapatmanız gerekmektedir. Ancak, naylon ile kapattıktan sonra hava alabilmesi için naylon üzerine delikler açmanız gerekmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
⦁ Sulama: Defne ağacı düzenli sulama gerektirir, fakat aşırı sulamadan kaçınılmalıdır. Genellikle haftada bir veya iki kez sulanması yeterlidir. Ancak, yaz aylarında sıcaklık ve nem oranına bağlı olarak daha sık sulama gerekebilir. ⦁ Sulama: Defne ağacı düzenli sulama gerektirir, fakat aşırı sulamadan kaçınılmalıdır.
Aşırı veya az sulama, sarı yaprakların iki yaygın nedenidir. Bitkiniz su altındaysa, sonunda nemi korumak için umutsuz bir çabayla yapraklarının bir kısmını feda edecektir. Öte yandan, çok fazla su sık sık bitkinizin köklerini öldürür çünkü su dolu toprakta nefes alamazlar.
Her mevsim yeşil yaprağı ile dikkat çeken defne yaprağı ağacı, yaz kış yaprağını dökmeyen bir bitkidir.
- Fidanın yaşı : 3 yıllıktır. - Dikim mesafesi : 2 metre. - Defne fidanı dikim zamanı : 12 ay sürekli dikilebilir.
Defnede çiçek tomurcuğu oluşumu uzun bir zaman dilimine yayılmış (Şekil 1) bulunmaktadır (Parlak, 2008) ve defne mart-mayıs ayları arasında çiçek açar.
Defne Yaprağı Tütsüsü Ne İşe Yarar? Defne yaprağını tütsüsü, yakıldığından ortama güzel bir koku yayar. Bu kokunun etkisiyle beraber negatif enerji dağılarak pozitif iyonlar ortama dahil olur. Böylelikle stresin azalmasını, olumsuz ruh halinin düzelmesine zemin hazırlar.
Kökten ayırma ile: Dip sürgünlerinden mutlaka köklü olanlardan seçin. Bunun için dibinde sürgün dalları olan bir defnenin dibini biraz kazıp kontrol edin. Köklü bir dip sürgünü kesip alın. Bu işi mutlaka sonbahar sonunda ve kış aylarında yapmalısınız.
Defne ağaçları yaprak döker mi? Hayır, defne ağaçları kış aylarında yaprak dökmüyor. Yaz-kış yeşil yaprakları ile varlığını sürdürüyor.
Ana yayılış alanı Akdeniz havzası ve Anadolu olan Defne Türkiye'de bütün kıyı şeridinde doğal olarak görülür. Apollon efsanesine ev sahipliği yapan Hatay'dan başlayarak Kuzey doğu Karadeniz'e kadar yayılış gösterir ve subtropik iklimin etkisi oranında iç bölgelere kadar gidebilmektedir.
Apollon ağacı sahiplenerek galibiyetin ve erdemin simgesi haline getirir. Bu yüzden Antik Yunan ve Roma'da zafer kazananlara ve şairlere defne yapraklarından yapılan çelenkler verilirdi. Ayrıca yapraklarının her mevsim yeşil kalması sebebiyle ölümsüzlüğün de simgesi haline gelmiştir.
Defne yaprağı çayı soğuk algınlığı, grip, mide rahatsızlıkları başta olmak üzere çeşitli hastalıkların tedavisinde geleneksel olarak kullanılır. Ekstra olarak hazımsızlığın giderilmesinde, kaygı ve stres durumlarında iyi bir seçenek olarak kabul edilebilir. Defne yaprağı çayının hazırlanması basit ve pratiktir.
10 metreye kadar boylanabilen, çok hızlı gelişme göstermeyen bitkilerdir. Kışın hafif don olayları görülen iklime sahip yerler defne yetiştirmeye uygundur. En fazla -12 derece soğuğa kısmi zararlarla dayanabilir.
Lauraceae familyasının takriben 45 cins ve 1000 kadar türü, Laurus cinsinin ise Laurus nobilis L. ve L. canariensis Willd. olmak üzere iki türü bulunmaktadır. Laurus nobilis L.'in ise, dar yapraklı “angustifolia” ve kenarları dalgalı “crispa”, aurea ve undula olmak üzere 4 alt türünün bulunduğu yönünde görüşler vardır.
- Fidanın yaşı : 3 yıllıktır. - Dikim mesafesi : 2 metre. - Defne fidanı dikim zamanı : 12 ay sürekli dikilebilir.
Kırsalda yaşayan vatandaşlar için önemli bir gelir kapısı olan defne yaprağı ile ilgili Bartın Orman İşletme Müdürlüğü tarafından bazı köylerde “kota” dolduğu gerekçesiyle defne yaprağı toplamak yasaklandı. Bartın'da kırsal alanda kendiliğinden yetişen defne yaprağı, ailelerin gelir kapısı oldu.
Defne yaprağı, bakliyatlarda oluşabilen böcekleri önlemektedir. Kavanozda ya da bez torba içinde saklayacağınız bakliyatların içine 1 adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Bakliyatları uzun süre bozulmadan saklamak için ekleyeceğiniz defne yaprağı sayesinde, böceklenme ve küflenmeye karşı önlem almış olacaksınız.
Defne yaprağı kullanım amaçlarından biri de yakmaktır. Peki defne yaprağı nasıl yakılır? Genellikle yanmayacak bir kabın içine konan defne yaprakları uç kısmında başlanarak yakılır. Defne yaprakları yanarken çıkan dumanın solunması sağlıklı değildir.
Bitkinizin yapraklarında sararma görüyorsanız, bu yaprakları dikkatli bir şekilde budamanız gerekir. Çünkü orta noktadan başlayan sararmalar, kısa süre içinde diğer yapraklara da yayılacaktır. Yaprağı budamak ise, hastalıkların bitkinin tamamına geçmesini engeller.
Massengena yapraklarında kahverengi lekeler oldu.
Eğer yaprakların sadece uçlarında kahverengi kurumalar ve sararmalar var ise yalnızca yaprak uölarını makas ile kesebilirsiniz.
Çiçekler topraktan yeteri kadar besin alamadığı zaman yapraklarında sararma gibi belirtiler gösterir. Bu durumda kesinlikle çiçeklerinize besin takviyesi yapmanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra toprak değişimi de yapabilirsiniz. Yetiştireceğiniz her çiçeğin su, ışık ve hava ihtiyacı çeşitlerine göre değişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri