Bunun dışında defne tohumunun dışındaki sert kabuk alındıktan sonra su içinde bekletilerek de tohumla çimlendirme yöntemi kullanılarak yetiştirilebilir. Tohum ılık su içinde bir süre bekletildikten sonra ıslak olan toprak içine tohum yerleştirilir.
Yine de tohumla defne yetiştiriciliği yapacaksanız, tohumları ekmeden 1 gün önce sıcak suda bekleyebilirsiniz. Sonra torf ile doldurduğunuz tüplere ekebilir, elde edilen fideleri bahçeye şaşırtabilirsiniz. Defne fidelerinin dikim aralığı 3X2 metre veya 3X3 metre oluyor.
-Defne Tohumu Çimlenmesi:60-90 gün.
Adından da anlaşılacağı üzere, defne ağacından elde edilen defne tohumu, şekil itibariyle zeytini anımsatır. Elips şeklindedir ve rengi koyu, parlak siyahtır. Zeytin gibi etli ve çekirdeklidir. Zeytinden daha büyük, neredeyse bir nohut büyüklüğündedir.
Defneyaprağı, içerdiği uçucu yağların yok olmaması için, kurutulurken asla güneş görmemeli ve 2 günden fazla bekletilmemelidir. Tohumları yapraklardan ayrı şekilde Ekim ayında toplanır. Toplanan tohumlar yüksek sıcaklıklarda kaynatılarak, yağı çıkarılır.
İlgili 35 soru bulundu
Defne ağacından elde edilen tohuma defne tohumu denilmektedir. Defne tohumu ile birçok hastalık doğal yollardan iyileşmektedir. Dolayısıyla faydasının oldukça fazla olduğu bilinen bir tohumdur. Defne tohumu şekil itibari ile de zeytine benzer ve etli bir tohumdur.
Genellikle defne ağacı yaz mevsiminde dikilir ve yetiştirilir.
Defne tohumu çeşitli şekillerde kullanılabilir. Defne tohumu yutmak en çok tercih edilen yöntemdir. Bu mucizevi tohumun faydalarından yararlanmak için her gün 2 adet defne tohumunu bir bardak suyla birlikte yutabilirsiniz. Ayrıca ezilip toz haline getirildikten sonra bal veya su ile karıştırılıp tüketilebilir.
Suni gübre ve tarım kimyasalları kullanılmadan doğal yetiştirilen defne tohumunun gölgelik, havadar bir yerde kurutulmasıyla üretilmiştir. Defne meyvesi olarak da bilinir. Işınlanmamıştır, doğal olarak kurutulmuştur.
Defne ağacı soğuğu sevmeyen bir ağaç olduğu için yaz aylarının başında veya bahar mevsiminde dikilmesi gerekmektedir. Defne ağacı genellikle yaz mevsiminde dikilmekte ve yetiştirilmektedir. Defne ağacı bitki şeklinde saksıda yetiştirilmektedir. Bunun yanı sıra toprakta da yetiştirmeniz mümkündür.
Kuru tarım alanlarında kışlık ekimlerde tohumun, çim kını uzunluğuna bağlı olarak, mümkün olduğu kadar derine ekilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu şekilde, çim köklerinin toprağın alt tabakalarında bulunan nemli tabakaya daha kısa sürede ulaşması sağlanmaktadır.
Bazı tohumlar kolayca uyanırken, bazılarını uyandırmak güçleşir. Kabukların sert ve kalın olması, embriyonun (tohum taslağı) gelişmemiş olması, embriyonun uykuda olması (embriyonel dormansi) gibi sebeplerle bazı tohumlar daha zor çimlenir.
Tohum ılık su içinde bir süre bekletildikten sonra ıslak olan toprak içine tohum yerleştirilir. Toprağı yüzeyi de hep ıslak kalmalıdır. Toprağın bulunduğu kap bir naylon ile kaplanır ve üzerine delikler açılır. Düzenli olarak sulanan defne tohumu 25 – 30 gün içinde çimlenecektir.
Türkiye'de tüketilen Akdeniz defnesi güvenli ve zehirsiz bir türdür. Ancak defne olarak bilinen diğer bitki türleri ile karıştırılma ihtimali vardır. Çit olarak kullanılan ve kiraz defnesi denilen bitki türünün zehirli olma tehlikesi bulunur.
Defne ağacı fidanı, genellikle ilkbahar aylarında, Mart ve Nisan gibi veya sonbaharda, Eylül ve Ekim gibi dikilir. İlkbahar, kök gelişimini teşvik etmek için idealdir, ancak sonbahar da özellikle kışın hafif geçtiği bölgelerde uygun bir zamandır.
Cevap: Genel olarak, tohumları hava geçirmez kaplarda (bebek maması kavanozları veya hava geçirmez saklama kapları bunun için mükemmeldir) sıcaklığın çok fazla dalgalanmadığı serin ve kuru bir yerde saklamak en iyisidir.
Defne Yaprağı Tütsüsü Ne İşe Yarar? Defne yaprağını tütsüsü, yakıldığından ortama güzel bir koku yayar. Bu kokunun etkisiyle beraber negatif enerji dağılarak pozitif iyonlar ortama dahil olur. Böylelikle stresin azalmasını, olumsuz ruh halinin düzelmesine zemin hazırlar.
Defne ağacı yaz aylarında sıcaktan dolayı çok suya ihtiyaç duyacağından dibi kurudukça sık sık sulanmalıdır. Kış aylarında çok su ihtiyacı olmayacağından ayda bir kez sulasak bile yerli olabilir. Defne ağacının yılda bir kez vitamin ve mineral içeren bir gübre ile yenilenmeye ihtiyacı vardır.
Defne yaprağı toplama zamanı bitkinin vejatatif büyümesinin durduğu Temmuz-Ekim ayları arasındadır.
İlkbaharda açan sarımsı ya da yeşilimsi beyaz renkteki küçük çiçekleri olgunlaşınca rengi koyu mor, tek tohumlu ve etli meyvelere dönüşür.
Genellikle baharat olarak et ve balık yemeklerinde tercih edilen bu şifalı bitki aynı zamanda da farklı rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. Aktar ya da marketlerden küçük paketler halinde temin edebileceğiniz defne tohumu başta cilt ve saç bakımı olmak üzere pek çok alanda kullanılır.
Defne tohumu, sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileriyle bilinir. Gaz, şişkinlik, mide krampları ve sindirim güçlüğü gibi sindirim sorunlarına karşı yardımcı olabilir. Soğuk algınlığı, öksürük, bronşit gibi solunum yolu rahatsızlıklarında rahatlatıcı etkileriyle destekleyici olabilir.
- Fidanın yaşı : 3 yıllıktır. - Dikim mesafesi : 2 metre. - Defne fidanı dikim zamanı : 12 ay sürekli dikilebilir.
Kökten ayırma ile: Dip sürgünlerinden mutlaka köklü olanlardan seçin. Bunun için dibinde sürgün dalları olan bir defnenin dibini biraz kazıp kontrol edin. Köklü bir dip sürgünü kesip alın. Bu işi mutlaka sonbahar sonunda ve kış aylarında yapmalısınız.
Kullanım Şekli: Gıda Olarak Tüketime Uygundur. Ekilebilir.Çay Olarak da Tüketilmektedir. Kaynamış Suyun İçerisinde 10dk Demleyerek Tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri