Pıhtı tıkacı, sümüksü tıkaç veya küçük yapışıklıklar nedeniyle tıkalı olan tüpler HSG çekimi sırasında verilen sıvının basıncıyla açılabilir.
Rahim filmi ile tüplerim açılır mı? Rahim filmi (HSG) çekimi sırasında sıvı basıncı ile tüplerde hafif ve özellikle tüp uçlarında bulunan yapışıklıklar açılabilir.
Rahim filmi çekimi sırasında vajinal yoldan rahim içerisine tazyikli bir şekilde ilaç verilmektedir. Rahim içinin radyolojik olarak daha iyi ayrıntılı görüntülenmesini sağlayan bu ilaç aynı zamanda pıhtı ya da başka bir neden ile tıkanmış tüplerin açılmasını sağlamaktadır.
Tüpler Kendiliğinden Açılır mı? Bağlanan tüpler açık ya da kapalı ameliyatla açılabilmektedir. Tüplerin hasar almaması ve yeniden gebelik oluşabilmesi adına uzmanı tarafından nazik dokunuşlarla ameliyat gerekmektedir. Ancak tüpler enfeksiyon gibi bir nedenle tıkanmış ise ilaçla tedavi etmek mümkündür.
HSG çekiminden sonra 4 ay boyunca gebe kalma şansı artmaktadır. HSG incelemesi sırasında tüplerdeki küçük yapışıklıklar açılabilmekte, içlerindeki pıhtı tıkaçları ve sümüksü tıkaçlar temizlenmekte böylece sperm ile yumurtanın buluşması kolaylaşmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Uzun süredir gebe kalamadığı için rahim filmi HSG çektiğimiz kişilerin kayda değer bir kısmı, filminin çekildiği ay veya takip eden 4 ay içinde gebe kalmaktadırlar. HSG bir radyolojik tanı yöntemi olmakla birlikte böyle olumlu bir yan etkiye de sahiptir.
Avrasya Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tamer Sözen, bağlanan tüpler açıldıktan sonra gebe kalmanın mümkün olduğunu belirtiyor.
Tüplerin tıkalı olması durumunda ağrı, adet düzensizliği ya da başka herhangi bir belirti olmaz.
Uzman hekim kontrolünden sonra tüplerin tıkandığını tespit etmek mümkündür. Tıkanan tüpler tekrardan uzman hekimlerimiz tarafından açılabilir. Bunun için ameliyatsız tüplerin açılması gerçekleştirilebilir.
TÜPLERİN TIKALI OLMASI
Tek tüpün tıkalı olması durumunda kadın doğal yollarla hamile kalabilir. Ancak iki tüpün tıkalı olduğu durumlarda sperm ve yumurta birleşemez. Bu sebeple de gebelik gerçekleşmez.
HSG, rahim içerisine kontrast sıvı verilerek röntgen filmi çekilmesi ile rahim ve tüplerin görüntülenmesidir, bu nedenle "rahim filmi" de denir. İnfertilite (kısırlık) tedavisi görmesi gereken hastalarda tüplerin açık mı kapalı mı olduğunu anlamak için çekilir.
Eğer ameliyatlar rahim ve tüplerdeki problemlerin düzeltilmesi için yapılmışsa; histeroskopi ve laparoskopi sonrası tüp bebek şansı artmaktadır. Histeroskopi sonrası tüp bebek tutanlar arasında en önemli hasta grubu; rahim filmi ve ultrasonda saptanamayan histeroskopi ile saptanan rahim içi problemi olan hastalardır.
Rahim filminde tüplerin tıkalı çıkması:
Rahim filminde tıkalı çıkan tüplerin önemli bir kısmı “selektif salpingografi” adı verilen girişimsel radyolojik yöntem ile açılabilmekte veya açık olduğu laparoskopik ameliyata gerek kalmadan gösterilebilmektedir.
HSG çekimi sonrasında özellikle ilk gün bu konuya dikkat edilmeli ve birkaç gün süreyle cinsel ilişkiye girmekten kaçınılmalıdır. HSG çekimi sonrasında ayrıca ; Hafif kanama ve lekelenme görülmesi normaldir.
Rahim filmi çekimi yapılacağı zaman gebelik olasılığı bulunmaması gerekmektedir. Hamilelik şüphesi varsa rahim filmi çekimi yapılmamalıdır. Son 10 gün içerisinde cinsel ilişkiye girildiyse kanda gebelik testinin negatif çıkması gebelik olmadığını göstermez. İdrarda gebelik testi için bu süre en az 15 gündür.
Laparoskopik tüp açtırma ameliyatı, birkaç saat süren bir işlemdir. Bu süre tüplerin ne kadar hasar aldığı, tüplerin tıkanmasına neyin neden olduğu gibi durumlara göre değişkenlik gösterir.
Normal HSG Filmi
Öne doğru 45 derece eğik (antevert) uterus tenekulum ile çekilmediği halde tam karşıdan görüntülenmiş. Tüplerin içerisindeki sağlıklı mukoza kıvrımları birbirine paralel uzunlamasına çizgiler şeklinde net bir şekilde görülebiliyor.
Tek tüple gebe kalma şansı, tüp bebek tedavisinde son derece yüksektir. Tüp bebekte gebe kalma şansını etkileyen pek çok etken bulunsa da ilk denemede 35 yaş altı kişilerin gebe kalma şansı yaklaşık %50 oranındadır. Ardışık olarak yapılan tüp bebek tedavilerinde ise bu oran %80 seviyesine yükselir.
Rahim filmi olarak bilinen HSG (histerosalpingografi) tüp tıkanıklığının tanısında en çok başvurulan yöntemdir. HSG, rahim ve tüpleri görüntüleyen bir röntgendir. Bilinen röntgende rahim ve tüpler gözükmediği için görünür hale getirmek amacı ile rahim ağzından özel bir sıcı verilir ve bu anda röntgen çekilir.
Tüplerde Tıkanıklığın Nedenleri
En sık rastlanan sebebi hiç tedavi edilmemiş ya da yeterli tedavi edilmemiş enfeksiyonlardır. Genellikle enfeksiyon kaynağı daha önceki pelvik enfeksiyonlar, seksüel geçişli enfeksiyonlar, spiral kullanımı, düşük veya doğum sonrası gelişen enfeksiyonlardır.
Pıhtı tıkacı, sümüksü tıkaç veya küçük yapışıklıklar nedeniyle tıkalı olan tüpler HSG çekimi sırasında verilen sıvının basıncıyla açılabilir.
Rahim filmi (HSG) sonrası korunma gerekir mi? Bebek istemi olan çiftlerin rahim filmi çekilmesi sonrasında korunmaları gerekmez. Yani filmin çekildiği ay gebelik (hamilelik) oluşmasında bir sakınca yoktur.
Adet gecikmesi veya adet düzensizliği HSG sonrasında karşılaşılan problemlerden biri değildir.
Tüp açma ameliyatı fiyatları tüplerin durumuna, ameliyatın yapılacağı yere ve ameliyatı yapan doktora göre değişmekle beraber ortalama 15.000 TL ile 25.000 TL arasında değişmektedir. Genellikle laparoskopi yöntemi tercih edilse de hangi cerrahi yöntemin kullanılacağı fiyatı etkiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri