Defne fidanı her zaman çelikleme yöntemiyle üretilmektedir. Beyaz minik çiçekleri vardır.
Ülkemizde yetişen tek defne türü olan Akdeniz defnesinin çiçekleri sarı renkli zeytin tanesi şeklinde olan meyveleri ise önceleri yeşil renkte olup olgunlaşınca koyu mor veya siyah renge dönüşür.
Defne bitkisinin kaynağı Doğu Akdeniz bölgesi olup oradan ılıman iklimin görüldüğü başka yörelere yayılıyor. Akdeniz defnesi, yaz kış yeşil kaldığı için ölümsüzlüğün simgesi olarak biliniyor.
Defne yaprağı çayı, antibakteriyel, antiviral, antifungal etkileri ile ateş, iltihaplanma, soğuk algınlığı, grip, öksürük, bulantı ve kusmanın kontrolünde yaygın tercih edilir. Ek olarak balgam söktürücü, burun tıkanıklığını giderici ve solunum yolu enfeksiyonlarını iyileştirici özelliklere sahiptir.
8-10 cm. uzunluktaki oval ve sert, üst yüzü parlak, kenarları dalga görünüşlü ve almaşık dizili koyu yeşil yaprakları vardır. İlkbaharda açan sarımsı ya da yeşilimsi beyaz renkteki küçük çiçekleri olgunlaşınca rengi koyu mor, tek tohumlu ve etli meyvelere dönüşür.
İlgili 19 soru bulundu
Yaprak alt yüzü açık mat yeşil, üst yüzü daha koyu yeşil renkte ve parlaktır. Yapraklar özel kokulu ve aromalıdır. Meyveleri küçük, 1,5 cm çapında, parlak siyah renkli ve hoş kokuludur. Bitki mart-mayıs ayları arasında çiçek açar, meyveleri sonbaharda olgunlaşır.
Defne Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır? Defne yaprağı sıklıkla çay olarak tüketilmektedir. Kurutularak elde edilen defne yaprağı, bir çaydanlık ya da bir bardak sıcak suya eklenir. 5-10 dakika aralığında demlenen defne yaprağı çayının içerisine bal veya limon gibi ek ürünler dahil edilerek içilebilir.
Bereket ve zaferin timsali olan defne yaprağı, cüzdana konduğunda cüzdandaki bereketin arttırdığına inanılır. Paranın bereketlenmesi için cüzdana ya da çantaya üzerine para resmi çizilmiş defne yaprakları konulması tavsiye edilir.
Ayaklar için birebir
Doğal bir ağrı kesici etkisi bulunan defne yaprağı, burkulma ve eklemlerde meydana gelen ağrılara oldukça faydalıdır. Aynı zamanda ayak mantarını da iyileştirici etkisi vardır. Defne yaprağını ayakkabınıza koyduğunuzda tabanlarınızdan gelen faydayı hissedeceksiniz.
Yapraklarını hiçbir mevsim dökmediğinden dolayı istenildiği zaman yaprakları toplanabilir. Ancak defne yaprağının kendine has aromasının en yüksek olduğu dönem mayıs ayı ile ekim ayı arasındaki dönemdir.
Kapı arkasına asılan defne dalı canlı veya cansız her şeye etkisi olacak kötülükleri, nazarı engelleyerek ondan korunma işlevine hizmet eder. Defne yaprakları ve dalı, nazardan korunmak/ engellemek amacıyla tütsü olarak kullanılmaktadır.
Yunanca kökenli olan Defne ismi, masumiyeti ve saf güzelliği temsil etmektedir. Güzel kokulu bir bitki olan defne ağacının yaprakları kötü enerjiyi yok ettiğine inanılır. Aynı zamanda umudun ve başarının simgesidir. Defne ismi, barındırdığı güzel anlamlar dışında Kuran-ı Kerim'in herhangi bir yerinde yer almamaktadır.
Defne ağacı yaz aylarında sıcaktan dolayı çok suya ihtiyaç duyacağından dibi kurudukça sık sık sulanmalıdır. Kış aylarında çok su ihtiyacı olmayacağından ayda bir kez sulasak bile yerli olabilir. Defne ağacının yılda bir kez vitamin ve mineral içeren bir gübre ile yenilenmeye ihtiyacı vardır.
Beyaz ve açık sarı renge sahip çiçeklerinin kokusu çok ilgi çeker. Akdeniz ikliminde yaşayan soğuğu sevmeyen ve sıcağı seven bir bitkidir. Yapraklarının aromatik tadı ve kokusu nedeni ile yemeklerde kullanılabilir.
Defne ağacı genellikle yaz mevsiminde dikilmekte ve yetiştirilmektedir. Defne ağacı bitki şeklinde saksıda yetiştirilmektedir. Bunun yanı sıra toprakta da yetiştirmeniz mümkündür.
Gaia, Dafni'yi Defne ağacına dönüştürür ve Dafni sonsuza dek Defne ağacı olarak kalır. Apollon ise, Defne ağacından aldığı yapraklarla kendine bir taç yapar ve bu tacı başından hiç çıkartmaz. Tüm Apollon heykellerinin başında gördüğümüz Defne yapraklarından yapılmış tacın sebebi budur.
Defne yapraklarının kullanım alanı oldukça geniştir; Kurutulmuş defne yaprakları baharat olarak kullanıldığı gibi konservelerde de kullanılmaktadır. Aynı zamanda defne yaprağı çiğ bir şekilde çiğnenerek de tüketilebilir.
Defne yaprağının zararları kişiden kişiye değiştiği gibi kullanım sıklığı ve miktarı da zara verip vermediği konusunda önemlidir. Hamile ve emziren annelerin defne yaprağı tüketmesi zararlıdır. Şiddetli bir şekilde koklandığı zaman solunum yollarına zarar vermektedir. Fazla kullanımı alerjik reaksiyon gösterebilir.
Defne yaprağı tütsüsü
3 adet kuru defne yaprağını ateşte renk değiştirene kadar ısıtın. İstediğiniz ortamda bir tabağın içinde gün bitimine kadar tutmanız iyi gelecektir.
Defne yaprağının uç kısmı yakıldıktan sonra bakır ya da plastik bir kabın içine bırakılır. Yapısı gereği kuru bir bitki olduğu için kolay bir şekilde yanan Akdeniz defnesinden 2 ya da 3 tane yakmak yeterli olacaktır.
Bu iş bidattır, caiz değildir.
Apollon ağacı sahiplenerek galibiyetin ve erdemin simgesi haline getirir. Bu yüzden Antik Yunan ve Roma'da zafer kazananlara ve şairlere defne yapraklarından yapılan çelenkler verilirdi. Ayrıca yapraklarının her mevsim yeşil kalması sebebiyle ölümsüzlüğün de simgesi haline gelmiştir.
Defne yaprağı çayı, defne yapraklarının kaynatılması ile elde edilen bir çaydır. Defne yaprağı, taze veya kuru olarak kullanılabilir.
Turşuya defne yaprağı, limon, sarımsak, dereotu, maydanoz gibi malzemeler koymak lezzetini artırır.
Gece içilen bir bardak defneyaprağı çayı sizin rahat, huzurlu ve kesintisiz bir uyku yaşamanızı sağlayacaktır. Bu sayede sabah uykunuzu almış ve enerjik olarak uyanabilirsiniz. Aynı zamanda defneyaprağı çayı migren gibi şiddetli baş ağrılarını da gidermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri