Otomotik buz eritme (defrost) fonksiyonu etkinleştirilmiştir. Buzdolabınızda otomatik buz çözme özelliği bulunuyorsa bu normaldir. Otomotik buz eritme özelliği nofrost cihazlarda bulunmaktadır.Cihazın içindeki nem, soğutma bölmesinin arka duvarına çarpar ve donar; ardından buz çözme işlemi ile tekrar eritilir.
Defrost yöntemlerinden elektrikle kar eritme en sık rastlanan yöntemdir ve bu, buharlaştırıcının soğutucu akışkan borularından bazılarının iki başını açık bırakmak ve bunların içine yalıtımlı boru tipi elektrik rezistanslı ısıtıcılar yerleştirmek suretiyle sağlanır.
Kısacası kendi üzerindeki buz tabakasını çözmek için dışarıdaki ünitesini ısıtır ve içerideki üniteyi soğutur. Bu cihaz üzerindeki buzlanmanın çözülüp sensörün tekrar devreye girmesine kadar devam eder. Bu olay defrost olarak adlandırılır.
Bir cihazda, buzlanma oluşumunu önlemek için buharlaştırıcı bobinlerin yakınına veya içine bir defrost rezistansı yerleştirilir. Defrost saati belirli zaman aralıklarında evaporatör üzerinde biriken buzların erimesi için rezistansı devreye sokar. Elektrik rezistans boyunca akarken tüpü ısıtır ve yakındaki buz erir.
Klimanın bulunduğu odanın kapı ve camları açık kalmış olabilir; kontrol edin. Uygun sıcaklık değeri seçilmemişse klimayı ısıtma konumuna alın. Ayrıca klimanız "Defrost (buz eritme)" moduna geçmiş olabilir. Bu durumda sıcaklığın artması için yaklaşık 30 dakika bekleyin.
İlgili 31 soru bulundu
Defrost, hava soğutucuların soğuk (t<0 oC) yüzeyleri üzerinde oluşup biriken buz ve karların yok edilmesi veya eritilmesi işlemine soğutma tekniğinde verilen isimdir.
Isıtma amaçlı çalışan klima sistemlerinde hava şartlarina bagli olarak diş ünitede karlanma olabilir. Bunun çözülmesi için cihaz ters calşmaya başlar ki buna defrost adı verilir. Bu olay genelde sıfırın altindaki sıcaklıklarda ve NEMİN YÜKSEK OLDUĞUNDA meydana gelir.
Buzdolabınızda buz tutan yere bir miktar sirke dökerek kapağı kapatın ve 5-10 dakika bekledikten sonra yumuşamış buzu spatula yardımı ile temizleyin. Buz üzerine bir miktar tuz dökerek buzun erimesini bekleyin. Tahta spatula ise sirke yönteminde olduğu gibi nazik hareketlerle buzları temizleyin.
Soğutma maksimuma geldiğinde rezistans devreye girmez, soğutmaya ara verilir. Rezistansın çalışma evresi zaman ayarına tabidir. Yani günde 3 defa, 8 saat ara ile motor durdurulur, rezistansa enerji gönderilir, bu sayede defrost işlemi 45 dakika süreyle devam eder.
Karlanma ve buzlanma bir parmak kalınlığından fazla ise, fişi çekerek eritebilirsiniz. Fişi çektikten sonra içini boşaltın. Kapakları açık bırakıp kar ve buz eridikten sonra kuru bezle silerek tamamen kurumasını sağlayın. Bekleme süresini kısaltmak için kesici ya da delici aletle karı-buzu temizlemeye çalışmayın.
Dış hava sıcaklığının düşmesiyle birlikte batarya üzerinde yoğuşan su buharları, fırsat bulamadan katılaşır ve buzlanma başlar. Buzlanma arttıkça ısı transferi güçleştiğinden verim düşer. Dış ünitenin, üzerindeki buzu çözebilmek için klima zaman zaman ters çevrimde çalışır (soğutma modunda). Bu işleme “defrost” denir.
Defrost kartında sorun olabilir, kart değişimi yapılmalıdır, Defrost tımeri arızalı olabilir, tımer ayarlanmalı ya da değişimi yapılmalıdır, Serpantinlerde ya da filtrelerde pislik olabilir, cihazın bakımı yapılmalıdır.
Defrost saatinin tamiri söz konusu olamayacağı için yenisinin takılması gereklidir. Defrost saati elektrik bağlantısı, sökülüp takılacağı yeri bellidir. Yeni defrost saati sistem içindeki yerine soketleri birleştirmek suretiyle elektriksel bağlantısı gerçekleştirilmiş olur.
Defrost rezistansı, endüstriyel mutfak reyonlarında, soğuk hava odalarındaki evaporatör gibi alanlarda kullanılmaktadır. Evaporatör'ün yüzeyinde yapışık veya boru içinde bulunur.
Buzlu yiyeceklerin çözülme işlemi, mikrodalga fırınlarda defrost fonksiyonu olarak da yer alır.
Akıllı Defrost
Defrost, ısıtma konumunda dış ünitede oluşan ve ısı transferini engelleyen buzun eritilmesi işlemidir. Defrost kontrolü cihazın verimliliğini doğrudan etkiler. Klasik defrost zaman ayarına göre çalışır.
Buzdolaplarında yiyecekleri soğuk tutmak için sıcaklığı ayarlar. Buzdolaplarının hepsi donmaya karşı duyarlıdır.Donmayı engellemek için defrost rezistans kullanılır. Defrost rezistansları buzdolaplarında buzlanma ve karlanmayı önler.
Makinelerin görevlerini yerine getirmeleri aşamasında ana parça olarak yer alan rezistansın arıza yaptığının anlaşılması ise son derece kolaydır. Çamaşır makinenize elektriğin ulaşmasına karşın eğer istenen su ısısı oluşmuyor ise rezistansta arıza var demektir.
Buzdolabı Defrost Rezistansı Çalışma Prensibi
Bu defrost saati belirli zaman dilimlerinde evaporatör yüzeyinde birikmiş buzları eritmek için rezistansı devreye sokar. Bu sırada elektrik rezistans boyunca akarken tüpü ısıtır ve yakınında yer alan buz zaman içerisinde erimeye başlar.
No frost özelliğine sahip buzdolaplarında ise bu sorun genellikle alt yada üst kapılarının açık kalması nedeniyle meydana gelir. Aynı zamanda dolabın buzluk kısmı çok dolu ise ve hava kanallarının önü tıkalı ise buzluğun belirli yerlerinde buzlanma sözkonusu olabilir.
No frost buzdolabı buzlanma sorunu su kanallarındaki tıkanmalardan meydana gelebilir. Buzdolaplarında su kanalları bulunmaktadır. Buradaki tıkanma buzlanma sorunlarını beraberinde getirir. Ayrıca buzlanma yapmasının bir diğer nedeni, kapağını tam kapatmamanız olabilir.
Buzdolabı derecesi yazın kaç olmalı sorusunun cevabı genellikle 2 ile 5 derece arasında değişir. No frost buzdolabı modellerinde de bu aynıdır. Gıdalar, bu derece aralığında etkili bir şekilde soğutulur. Kışın buzdolabı derecesi kaç olmalı sorusunun cevabı ise 5 ile 8 derece olarak açıklanabilir.
Klima soğuk ayarı konfor sıcaklığının 25 derece olması gerekiyor. O bile rahatsız ediyorsa 26-27 dereceye çıkartabiliriz. Doğru kullandığımız zaman klima mükemmel bir soğutma aracı oluyor. Klima sıcak ayarı ise yine aynı şekilde 23 – 24 derecelerde ideal olarak gösteriliyor.
Kullanım sıklığının ve oranlarının arttığı yaz günlerinde klima sıcaklık değerini 23–26°C derece aralığına ayarlayabilirsiniz. Kışın klima sıcaklık ayarı kaç olmalıdır sorusunun cevabı ise 20-24°C aralığıdır.
Ayrıca gün boyu çalışan bir klima elektrik faturanızı artıracaktır. Aynı zamanda sürekli çalışan klimalar sağlığınızı olumsuz etkileyecektir. Eklem rahatsızlıkları, gribal enfeksiyonlar, astım ve bronşit ile kronik baş ağrısı ile karşılaşmanız ihtimal dahilinde olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri