Sohbet meclisine, bir mâbede girer gibi ibâdet heyecanıyla girmek gerekir. Sohbetçi, “Din kardeşlerimle birlikte Allâh'ı zikredeceğim.” düşünce ve heyecanı içinde olmalı, kalbini mâsivâya dâir düşüncelerden arındırıp sohbetin rûhâniyetine hazırlamalıdır. Sohbetler, uyuyanı uyandıracak canlılıkta olmalıdır.
SOHBET MECLİSLERİNDE NE YAPMALIYIZ? Bütün bu âdâba ilâveten, sohbete gelirken abdestli bulunmaya da gayret etmeli, iç ve dış temizliğe, kılık-kıyâfetin düzgün olmasına, oturup kalkarken ve konuşurken edep, hayâ, hürmet ve nezâketle hareket etmeye bilhassa dikkat edilmelidir.
Kur'an'da Hz. Ebû Bekir'in Resûl-i Ekrem'in sahibi (arkadaş) olduğundan bahsedilmiştir (et-Tevbe 9/40). Sohbet kelimesinin sözlük anlamı dikkate alınarak Resûlullah'ın sohbetinde bulunan müslümanlar için “ashap” ve “sahâbe” terimleri kullanılmıştır.
Sohbetin fazileti, bütün faziletlerin üstündedir. Büyüklerin sohbetini ganimet bilmelidir. Behaeddin Buhari hazretleri, (Bizim yolumuzun temeli sohbettir) buyurdu. Evliyanın sohbetinin bir saati, kırk günlük mücahedelerden daha üstündür.
İlgili 41 soru bulundu
musahib / musâhib / مصاحب Beraber sohbet eden. Arkadaş.
(Bir mümini sevindirmek bir yıllık nafile ibadetten hayırlıdır) buyuruluyor.
- Vaazda kullanılacak dil, sade, akıcı ve açık olmalıdır. - Vaazda sert, kaba ve kırıcı sözlerden kaçınılır. - Vaazda kullanılan cümleler gayet kısa olmalıdır. - Vâiz, konuşma üslubuna dikkat etmelidir. - Vâiz, gereksiz el-kol hareketi yapmamalıdır. - Vâiz, kılık-kıyafetine dikkat etmelidir.
“Âlimlerin sohbetine katılın, onlara yakın oturun! Çünkü Allah Teâlâ, yağmurla ölü toprağı dirilttiği gibi, ölü kalpleri de hikmet nûru ile diriltir.” “Bir defa sâlih kimsenin sohbetinde bulunmak, defalarca kötü kimselerin sohbetlerinde bulunmanın günahlarına kefâret olur.”
Boş kelimesi hem dolu olmayan hem de vakit kaybı anlamına gelir. Herhangi bir amacı olmayan ve dinleyen kişilere hiçbir şey kazandırmayan konuşmalar da "boş" olarak nitelendirilir. Boş konuşan kişilere geveze, çenebaz, lafazan ve çalçene denir.
İlk konuşmaya başlamak, genellikle insanlar için zorlayıcı bir süreç olabilir. İlk adım, giriş sözlerini kullanarak sohbete başlamak olmalıdır; örneğin selamlaşma ve karşıdaki kişiyi tanımak için kişisel bir soru sormak. Bu durum, konuşmanın başlangıcında rahatlatıcı bir hava yaratır.
Android: Sabitlemek istediğiniz sohbete dokunup basılı tutun, ardından Sabitle'ye dokunun.
İlk randevuda genelde hobiler, alışkanlıklar veya günlük rutin hakkında konuşulur. Bir farklılık yapın ve herkesin sormayacağı zor sorular seçin. Karşınızdaki insanı tanımanın en iyi yolu onun hayata dair umutlarını ve beklentilerini bilmekten geçiyor.
Kur'ân'ı bizzat okuyandan dinleyenin durumu böyle olduğu gibi, teyb, video gibi âletlerden dinleyenler de aynı sevabı alırlar. Çünkü bu âletler aksı sadâ olmayıp okuyanın sesinin aynısıdır. Okuyandan bizzat dinlemekle, böyle bir vasıtayla dinleme arasında bir fark yoktur.
Yatarken Kur'an okumanın bir sakıncası olmadığına göre Kur'an'ı dinlemenin de sakıncası olmaz.
Okunan Kur'an'ı dinlemek, bir mecburiyyet olduğu için değil, aynı zamanda Kur'an'ı dinlemenin bir ibadet olduğu ve sevaba nail olma söz konusu olduğu için de Kur'an'ı dinlemek gerekir. Bundan dolayıdır ki, Peygamber Efendimiz (as), “Kur'an'ı okuyanla dinleyen, sevapta ortaktır.” (Deylemi) buyurmuştur.
Bir vaazda birden fazla konu ele alınmamalıdır. Ayrıca vaiz gündemi iyi takip etmeli, ancak gündeme takılıp kalmamalıdır. Bunu insanların nabzını elinde tutma noktasında bir alternatif olarak kullanabilmelidir. Ayrıca bir vaiz dili iyi kullanmalı, konuya uygun düşen şiir menkıbe ve hatıralarla vaazını canlı tutmalıdır.
Vaaz, TDK sözlük anlamına göre genelde öğüt niteliği taşıyan dini konuşma demektir. Vaaz kelimesi genelde vaaz vermek olarak kullanılır.
Hutbe cuma namazından önce okunur. Hatip, hutbe okumak kastıyla hutbeyi okumalıdır. Hutbenin vakit dahilinde olması şarttır. Hutbe okunduğu esnada dinleyen kimsenin bulunması da hutbenin şartlarındandır.
Allah katında en hayırlı amel, vaktinde kılınan namazdır. Sonra anne babaya iyilik, sonra da Allah yolunda cihad etmektir.
Her zaman, her yerde, her hâlde sayısızca yapılabilir bir ibadettir. Bu sebeple “Allah'ı anmak, en büyük ibadet” (Ankebut, 29/45.) olarak tarif edilir Kur'an-ı Kerim'de. Zikir, Allah'ı unutmamak, hep hatırda tutmak demektir.
Günahları Allah yasakladığı için, terk etmek bir farz sevabı almak demektir. Buna göre en büyük günahları terk etmek de, en büyük sevaplar arasına girebilir. Sevapların yolları çok olduğu için, özel bir “yedi büyük sevap” listesi verilmemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri