Defter değeri, şirketlerin öz kaynak toplamlarının ödenmiş sermaye tutarına bölünmesi ile elde edilen bir orandır. Piyasa değeri (PD/DD) olarak da bilinen kavram, hisse senetlerinin fiyatlarını sahip olduğu öz kaynaklara göre ölçmeye yarar.
Defter değeri (DD) ise bir şirketin muhasebe değerini gösterir. Bu değerin karşılığını borsada değil, daha çok bilançoda görürüz. Şirketin geçmiş ve mevcut operasyonlarının sonuçlarını ortaya koyar. Kısaca defter değeri, şirketin öz sermayesine eşittir.
Yüksek Defter Değeri, şirketin sağlam bir temele sahip olduğuna yönelik bir işaret olarak yorumlanabilir. Varlık Değerini Yansıtır: Şirketin varlık değerini gösterir. Şirketin maddi varlıklarının ne kadarını ortaklara ait olduğunu belirlemek için kullanılır.
PD/DD oranı bir hisse senedinin sahip olduğu özkaynaklara göre fiyatını ölçme amacıyla kullanılan bir değerleme oranıdır. Hisse senetlerinin ucuz ya da pahalı olduğunu anlamak için kullanılır.
Piyasa Değeri / Defter Değeri oranı veya kısaca PD/DD; piyasa fiyatının, ilgili şirketin özkaynağı cinsinden karşılaştırılmasına imkân sağlayan değerleme oranıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Hisse seçiminde F/K oranının düşük olması istenir. Etkin bir piyasada hisse senedinin defter değeri ile piyasa değerinin birbirine eşit olması gerekir. Bu durumda PD/DD oranının 1 çıkması gerekir. PD/DD oranı 1'den küçük ise hisse senedinin piyasa fiyatının düşük olduğu ve dolayısıyla alınabilir olduğu anlaşılır.
Buna göre, F\K oranı 10'un üstünde olan şirket hisselerinin pahalı, 10'un altında olan şirket hisselerinin ise ucuz olduğu kabul edilmektedir. Fakat daha önce de bahsettiğimiz gibi F\K oranı 10 altında ise yatırım yapılmalı, 10 üstünde ise yatırım yapılmamalı diye kesin bir kural yoktur.
Şirketin piyasa değeri (şirketin piyasadaki hisse senedi fiyatının toplam hisse sayısıyla çarpılması) defter değerine (şirketin mali tablolarında yer alan net aktif değeri) bölerek hesaplanır.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Yatırımcılar nezdinde yüksek bir F/K değeri hissenin pahalı olduğunu, düşük F/K değeri de hissenin ucuz olduğunu gösterir.
bir şirketin varlıklarının değerinden tüm yükümlülüklerinin çıkarılmasıyla oluşan değerdir.
Fiyatların belirlenmesindeki en temel unsur arz-taleptir. Hisse senedi fiyatlarını da alıcı ve satıcılar belirler. Hisse senedi fiyatları çoğunlukla ekonomik gelişmelerinden etkilenir. Olumlu ekonomik gelişmeler olumlu, olumsuz gelişmeler ise olumsuz etki yaratır.
Defter değeri, şirketlerin muhasebe değerleridir. Muhasebe değeri ise şirketlere ait kayıtlı varlıklar anlamına gelir. Dolayısıyla defter değeri, şirketlerin bilanço değerlerini gösterir. Defter değeri içerisinde borsa yatırımları yer almaz.
-GENEL YÖNETİM GİD. -AMORTİSMAN GİD. Firma Değeri= Borçlar + Özkaynak – Nakit Varlıklar şeklinde hesaplayabiliriz.
FD/Satış: Firma değerinin son bir yıllık net satışlara oranıdır.
Her iki fiyat seviyesi de, hisse senedinin o günkü kapanış fiyatından 10% yukarısını ve 10% aşağısını gösterir. Örnek olarak, XYZ hissesi bir gün önce 10 TL'den kapanış yaptı diyelim. Bu hisse aynı gün içerisinde en fazla 10% yükselerek, 11 TL'ye çıkabilir. Buna yatırımcılar arasında “hisse tavan oldu” da denir.
Hissede "Tavan Bozmak" ya da "Tavan Çözmek"
Bir hisse senedinin fiyatı bir önceki kapanış fiyatına göre 10% yükseldiğinde tavan fiyatına ulaşmış olur. Bu noktadan itibaren fiyat daha yukarı çıkamayacağı için alım yapmak isteyenlerin sayısında bariz bir azalma olabilir.
Favök kaç olmalı? S&P Borsa İndeksine göre 10'un üzerinde FAVÖK değeri iyi olarak kabul edilir.
Tam aksine pozitif FAVÖK değeri ise firmanın karda olduğuna işaret etmektedir. İdeal FD/ FAVÖK oranı ise faiz yüzdesine göre örneklendirilebilmektedir. Faizin %15 olduğu bir durumda, FD/ FAVÖK çarpanlarının 6,66 veya altında olması uygun görülmektedir.
Net Borç/FAVÖK ise şirketin borcunu ölçmede kullanılan oranlardan biridir. Düşük olması şirketin borcunu ödeyebilme kabiliyetinin hızlandığını, borcunu yarattığı nakit ile daha çabuk ödeyebilecek duruma geldiğini gösterir.
Örneğin %10 faiz olan bir yerde sizin 100 TL'niz 10 TL kesin getiri elde edebilir. Böyle bir ortamda 100 TL'ye aldığınız hisse senedinin yılda 10 TL'den daha fazla kazanmasını beklersiniz. Bu da F/K oranının 10'un altında olması demek. Faizlerin %20 olduğu bir yerde 100 TL ile 20 TL kesin getiri elde edebilirsiniz.
Yüksek bir fiyat kazanç oranı, hisse senedinin gereğinden fazla fiyatlandığına yani pahalı olduğuna ve fiyatının yakın bir zaman içinde düşebileceğine işaret eder. Düşük bir F/K oranı ise bir hisse senedinin ucuz olduğunu, talep toplama aşamasında olduğunu ve fiyatının da yakın gelecekte yükselebileceğini gösterir.
👉 Yazımızın başında da bahsettiğimiz üzere, F/K değeri bir şirketin elde ettiği her birim kâr için yatırımcıların ödemeye razı oldukları fiyatı gösterir. Örnek vermek gerekirse; bir şirketin F/K değeri 10 ise yatırımcılar her 1 dolarlık şirket kârı için 10 dolar ödemeye razılar demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri