Kapanış tasdikinin yaptırılmamasının cezasının 2023 yılı için 31.096,00 TL olduğunu biliyoruz.
Ayrıca, VUK'nun 359. Maddesine göre varlığı noter kayıtları ile tespit edilen ve tasdik edilen yasal defterlerin vergi incelemesine ibraz edilmemesi 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasını gerektirdiği unutulmamalıdır.
Defter tasdik edilmezse ne olur? Defter tasdik cezası Tutulması zorunlu olan defterlerden herhangi birini tutmayan mükelleflere, birinci derece usulsüzlük cezası uygulanır. Vergi Usul Kanununun kayıt kurallarına ait hükümlerine uymayan mükelleflere, birinci derece usulsüzlük cezası uygulanır.
— Türk Ticaret Kanununun 562. maddesi uyarınca ticari defterlerine açılış ve kapanış onaylarını yaptırmayanlar 2022 yılında 13.949 Türk Lirası idari para cezasıyla cezalandırılır. — İcra İflas Kanununun 286. maddesinde konkordato talebinde eklenecek belgeler sıralanmıştır.
defter tasdik ücretleri ödeyerek defterlerini tasdik ettirmelidir. Nitekim kanuni süre içinde işlemi tamamlamayanlar usulsüzlük cezasına çarptırılır. Kanuni süre sona erdikten 1 ay sonra tasdik edilirse, hiç edilmemiş sayılır ve geçersiz olur.
İlgili 31 soru bulundu
Türk Ticaret Kanunu'nda, ticari defterlerin açılış veya kapanış onaylarını noterde zamanında yaptırmayanlara 2023 yılı için 31.097 TL idari para cezası öngörülmüştür.
Türk Ticaret Kanunu kapsamında tutulan defterlerin tamamı için onay zorunluluğu vardır. Açılış onay zamanı Türk Ticaret Kanunu ile Vergi Usul Kanunu'nda aynıdır. Türk Ticaret Kanunu kapsamında tutulan defterlerden yevmiye defteri ile yönetim kurulu karar defteri ayrıca kapanış tasdikine tabidir.
Tasdiki zorunlu olan yasal defterlerin, hiç tasdik ettirilmemiş olunması, birinci derecede usulsüzlük cezasını ve aynı zamanda dönem matrahının re'sen takdiri yoluna gidilmesini gerektirir. Yasal Defter Tasdikinin Yenilemesi (Ara Tasdik ) Nedemektir?
Vergi Usul Kanununun 222 nci maddesinde ise; defterlerini ertesi yılda da kullanmak isteyenlerin Ocak ayı içinde, hesap dönemi Maliye Bakanlığınca tespit edilenlerin ise bu dönemin ilk ayı içinde “Tasdik Yeniletmeye” mecbur oldukları açıklanmıştır.
Yine, TTK gereği, tutulması zorunlu olan bu defterlerden yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri, karar defterleri ve işletme defterinin, kullanılmaya başlanmadan önce ticaret sicili memurluğuna veya notere ibraz edilmesi ve açılış tasdiklerinin yaptırılması gerekmektedir.
Türk Ticaret Kanunu'nda defter ve belgelerin saklanma süresi 10 yıl olarak belirlenmiştir. Açılabilecek ticari davalarda delil olması bakımından defter ve belgelerin varlığı önemlidir.
213 Sayılı Vergi Usul Kanuna göre aşağıda yazılı gerçek ve tüzel kişiler bu kanunun esaslarına göre defter tutmaya mecburdurlar (VUK, m. 172): - Ticaret ve sanat erbabı; - Ticaret şirketleri; - İktisadi kamu müesseseleri; - Dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler; - Serbest meslek erbabı; - Çiftçiler.
Bilindiği üzere 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 64 /3. maddesine göre; YEVMİYE DEFTERİ'NİN KAPANIŞ ONAYI (TASDİKİ); İzleyen faaliyet döneminin (hesap döneminin) altıncı ayının sonuna kadar yapılması gerekir. Kapanış onayının son günü, Normal hesap dönemlerinde 30 HAZİRAN 2023'tür.
Madde 9 - Defterlerin açılış onaylamasından, yüz sayfaya kadar olanlardan (yüz sayfa dahil) 7,42 TL, yüz sayfadan yukarı her yüz sayfadan da 2,78 TL onaylama ücreti alınır. Yüz sayfadan fazla olan defterlerin küsuratı elli sayfaya kadar olursa ücret alınmaz. Elli ve daha fazla olursa 2,78 TL ücret alınır.
Konu: 2022 Yılı Yevmiye Defteri Kapanış Tasdiki İçin Son Gün 3 Temmuz 2023. Elektronik defter kapsamında olmayan mükelleflerin, Türk Ticaret Kanunu'nun 64/3'üncü maddesine göre, 2022 yılına ait yevmiye defterlerinin kapanış tasdikinin 03.07.2023 Pazartesi günü sonuna kadar notere yaptırılması gerekmektedir.
Gelir Vergisi'nden muaf olan esnaf, gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler, Gelir Vergisi Kanunu'muza göre kazançları basit usulde tespit edilenler, Kurumlar Vergisi'nden muaf olan iktisadi kamu müesseseleri ile dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler defter tutmak zorunda değillerdir.
Bu defterin tasdik ettirilmemesi halinde Vergi Usul Kanunu'na göre herhangi bir müeyyide uygulanmaz. Ancak Türk Ticaret Kanunu bu defterin tasdik ettirilmesini zorunlu kılmaktadır. Tasdik ettirilmediği takdirde ticari ihtilaflarda sahibi lehine ispat vasıtası olarak kullanılamaz.
Bağımlı Çalışan (Muhasebe, Finans, Denetim vb. departmanı) Meslek Mensupları için 2023 Yılı maktu aidatı 1.380,00 TL, Bağımlı Çalışan (Muhasebe dışı bir alan veya Kamu Sektörü) Meslek Mensupları için 2023 Yılı maktu aidatı 1.035,00 TL, Hiç Çalışmayan Meslek Mensupları için 2023 Yılı maktu aidatı 1035,00 TL.
Bu defterlerin kapanış tasdiki, kullanıldığı hesap dönemini izleyen faaliyet döneminin üçüncü ayının sonuna kadar yaptırılması gerekir. Bir başka ifade ile hesap dönemi takvim yılı olanlar, bu defterlerin kapanış tasdikini Mart ayı sonuna kadar yaptırmalıdırlar.
E-DEFTERLERE GEÇEN MÜKELLEFLERE % 50 ZAMLI OLARAK UYGULANACAKTIR. 2022 YILI ECZANE VE SGK İLE SÖZLEŞME YAPAN FİRMALAR ZORUNLU OLARAK E- DEFTERE GEÇTİKLERİNDEN DOLAYI MUHASEBE ÜCRETİ ASGARI 1.000,00 TL OLARAK UYGULANACAKTIR.
Noter Tasdik işlemi mükellefin kendisi tarafından da yapılabileceği gibi, bu süreçte mali müşavirlik firmalarından da hizmet alınabilir. Aşağıda yer alan işletmeler/Serbest Meslek mensupları ise defter tasdik ettirmek zorunda olmayıp, defter beyan sistemini kullanacaklardır.
Gerçek veya tüzel kişi olup olmadığına bakılmaksızın her tacir yevmiye defteri, envanter defteri ve defteri kebiri tutmakla yükümlüdür. Gerçek kişi tacirlerden VUK'a göre ikinci sınıf tüccar sayılanlar, işletme hesabına göre defter tutarlar.
Elektronik ortamda tutulan defterler açısından açılış ve kapanış onayları aranmaz fakat ancak hesap dönemi veya takvim yılı içerisinde elektronik defter tutmaya başlayanlar, başladıkları tarihi izleyen bir aylık süre içerisinde eski defterlerine kapanış tasdiki yaptırırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri