Yatırım amacıyla satın alınan bir gayrimenkulün 5 yıl içerisinde elden çıkarılması durumunda değer artışı adı verilen durum ortaya çıkar. Satışı gerçekleştirip kazanç elde eden kişilerin, Gelir Vergisi Kanunu'nun 80. maddesine göre belirli oranda ödeme yapması gerekir.
Yatırım yapma amacıyla bir gayrimenkul satın aldığını düşünelim ve değeri yükseldiğinde satarak gelir elde etmeyi hedefliyorsun. Gayrimenkulün iktisap tarihinden yani resmi alış tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasında, değer artışı kazancı olarak elde ettiğin kâr üzerinden bir vergi ödemen gerekiyor.
Öncelikle edinim tarihi ile satış tarihi arasındaki süre 5 yıl içinde olmalı. 5 yılı aşarsa gelir vergisine tabi olmaz. 5 yıllık sürenin hesabında takvim günü esas alınmaktadır. Soruda, 2022 Aralık-2018 Kasım arasındaki süre 4 yıl 1 aydır. Buna göre 5 yıllık süre şartı gerçekleşmiş oldu.
Bir gayrimenkulü aldıktan 5 yıl sonra satan kişiler, Değer Artış Kazancı Vergisi ödemek durumundadır. İstisna kabul edilen tek durum, gayrimenkulün miras ya da bağış gibi yollarla alınmış olmasıdır. 5 yıllık sürenin işleyişinde esas alınan tarih ise tapu devir tarihleridir.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 80'inci maddesine göre miras ya da bağış yoluyla devralınan konutlar hariç; satın alınan ve takas yoluyla elde edilen tüm konutların 5 yıl içerisinde satılması durumunda elde edilen toplam kazanç, vergiye tabi tutuluyor.
İlgili 43 soru bulundu
Gayrimenkul Değer Artışı Ne Zaman Ödenir? Konutu, alış tarihinin üzerinden 5 yıl geçmeden satmak isteyen konut sahiplerinin tabi tutulduğu bu vergi, aynı takvim yılı içinde mart ve temmuz aylarında iki taksitle ödenebilir. Dilersen konuyla ilgili ayrıntılı bilgi almak için İnternet Vergi Dairesi'ni inceleyebilirsin.
Gayrimenkul Satış Kazancı İstisnası
Bu istisna, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 5/e maddesinde belirlenmiş olup, özetle; kurumların en az iki (2) tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan taşınmazlarının satışından doğan kazançlarının %50'lik kısmının vergiden istisna tutulmasıdır.
Sonuç olarak ilgili kanun maddelerinde yıl içerisinde alım satım konut alım satım sayısıyla ilgili sınırlayıcı bir madde bulunmuyor.
Yani bugün bir konut projesinden ev satın alan alıcı, en fazla 3 yıl sonra bugün evini satabilecek hale gelir. Ancak burada da bazı kısıtlamalar bulunabilir. İlk olarak evin üzerinde herhangi bir ipotek bulunmaması gerekir. Eğer evin üzerinde ipotek varsa satış işlemi biraz daha uzun sürer.
Değer artışı kazancında endeksleme nasıl yapılır? Alış tarihinden önceki ay ve satış tarihinden önceki ay Yİ-ÜFE oranındaki artış %10 ve üzeri ise mal ve hakların alış bedeline bu artış oranı uygulanarak bulunan yeniden değerlenmiş alış bedeli ile satış bedeli arasındaki fark bulunarak gayrisafi kazanç bulunur.
Taksi, dolmuş, minibüs ve umum servis araçlarına ait ticari plakaların elden çıkarılmasından doğan kazançların tamamı ile bir takvim yılında elde edilen değer artışı kazancının, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılmasından sağlananlar hariç, 6.000 (55.000 TL) Yeni Türk Lirası gelir ...
Değer artış kazancının vergilendirilmesi esnasında mükellef ve vergi kurumunun haklarını karşılıklı olarak korumak amacıyla endeksleme formülü uygulanır. Endeksleme oranı, %10 olarak belirlenir. Satış tarihinden önceki ayın Yİ-ÜFE oranı %10'dan fazla ise verginin hesaplanmasında Yİ-ÜFE dikkate alınır.
Vergi borcu ödeme, zamanaşımı ve dava yolları ile sona erer. Vergi borcunun olağan sona erme nedeni ödenmesidir. Bunun dışında vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden yılbaşından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zaman aşımına uğrar.
Diyelim ki gayrimenkul satışınızın ardından değer artış kazancı vergisi ödemeniz gerektiğinizi öğrendiniz. Ödenecek miktarı öğrendikten sonra elinizdeki mülkün satış yılı içerisinde Mart ve Temmuz aylarında iki taksit halinde verginizi ödeyebiliyorsunuz.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 80. maddesine göre satın alınan bir gayrimenkulün 5 yıl içerisinde satılması ile elde edilen değer artış kazancı vergiye tabidir. Ancak gayrimenkul satışından elde edilen tüm değer artış kazançları için vergi ödeme yükümlülüğü bulunmaz.
Tapu işlemleri için öncelikle yasalarla belirlenen bazı koşulları sağlamalısınız. Yaş sınırı kapsamında olmak, tapu alım ve satım işlemlerinde istenen şartlar arasındadır. Bu doğrultuda sadece 18 ile 65 yaş aralığında olanlar tapu devri işlemlerini yapabilir.
Bir Yılda 4 Araç Satışının Cezası
Dolayısıyla geriye dönük vergi ödenmesi zorunluluğu ortaya çıkabiliyor. 4 ve üzeri satış söz konu olduğunda ayrıca kanuni sınırı aşan her bir araç için 5 bin TL para cezası kesiliyor.
2023 yılının 1. çeyreğinde Türkiye genelinde konut fiyatları yıllık yüzde 154, kiralar ise yüzde 197 arttı
Ev Satışında 5 Yıl Muafiyeti Kalktı mı? Ev satışında 5 yıl muafiyeti hâlâ devam ediyor. Edinme tarihinden sonra 5 yıl içinde satılan gayrimenkullerin kazançları değer artış kazancı vergisine tabiidir.
Buradaki 5 yıllık sürenin hesabı açısından esas alınacak tarih, normal olarak ilgili gayrimenkul veya hakkın tapuda gerçek kişi veya kişiler adına tescil edildiği tarihtir. Nitekim Türk Medeni Kanunu'nun 705 inci maddesi, “Taşınmaz mülkiyetinin kazanılması, tescille olur” hükmünü içermektedir.
Kanunun yürürlüğe girdiği 15.07.2023 tarihinden sonra aktife giren taşınmazların satışında katma değer vergisi istisnası uygulaması kaldırılmıştır.
Gayrimenkullerin elden çıkarılması sonucunda elde edilen değer artış kazancından indirilebilecek giderler; Elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli, Elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderler, Ödenen vergi ve harçlar.
Bu vergi türü, piyasaya eklenen mal ve hizmetlerin değeri üzerinden alınır. Avrupa Birliği'nde satılan çoğu mal ve hizmetten alınan zorunlu bir uygulamadır. Değer artış kazancı vergisi, nihai ürünün üretimine giren girdilerin toplam değeri alınarak bu değere vergi oranı uygulanarak hesaplanır.
Zira, Gelir Vergisi Kanunu'na göre; sürekli bir ticari faaliyetle uğraşılmadığı durumda, gayrimenkul satışından elde edilen gelirler “değer artışı kazancı” olarak vergiye tâbi tutuluyor. Ev, arsa, tarla veya iş yeri satışlarından elde edilen kazançlar gelir vergisine tâbi bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri