Yılan balıkları tüketilebilen bir besindir. Yağlı ve lezzetli olması talebi de arttırmaktadır. Ayrıca yılan balıkları ızgara veya kızartma şeklinde de tüketilebilmektedir.
Günümüzde dünyanın birçok farklı yerinde yılan eti yenir. Tabii bu durum ülkeden ülkeye değişmekle beraber, aynı zamanda gelenek ve görenek ya da dine bağlı olarak da farklılık yaratmaktadır. Ancak genel anlamda yılan eti tüketebilir bir deniz canlısı olarak ön plana çıkar.
Yağlı ve lezzetli bir balık türü olan yılan balığı, isteğe göre kurutularak, dondurularak ve tuzlanarak tüketilebilir. Ancak nesli tehlikede olduğu için bazı ülkelerde yılan balığı avlanmasına kısıtlanmalar getirilmiştir. Güçlü bir çene yapısına sahip olduğu için, olta ile avlanması oldukça farklıdır.
Önemli olan tadıdır. Ama İspanyolların 'angulas' adını verdiği yılan balığı yavrusunun tadı da pek bir şeye benzemez. Oysa kilosu 1000 Euro'dan alıcı bulur. Üstelik eskiden bu balıklar pek sevilmez, tavuk ve domuz yemi olarak kullanılırmış.
"Yılanbalığı yağı"nın içeriğindeki önemli öğeler: 1.) EPA insan vücudunun üretmediği başlıca doymamış yağ asitleri. Bu asit, kan damarlarını iyileştirir, lipid seviyesini azaltır, dolayısıyla çeşitli kan-damar hastalıklarını etkili bir şekilde önler.
İlgili 26 soru bulundu
Genel olarak haziran-ekim ayları arası genel av mevsimi- dir. Fakat kış aylarında da çok az olmakla beraber avlanması mümkündür. Her türlü balık avında olduğu gibi yılan balığı avına da tedbirli gitmek gerekir.
Çanakkale Boğazı'nda 'yılan balığı' olarak anılan 1,5 metre uzunluğundaki mıgri avlandı. 10 kilogram ağırlığındaki balığın kilosu 20 TL'den satılıyor.
Eskiden Ege Denizi'nin bir koyu olan, Büyük Menderes Nehri'nin getirdiği alüvyonların önünü kapatmasıyla göle dönüşen Bafa'da yaşayan yılan balığı, belirlenen kotaya göre balıkçılar tarafından avlanıyor. Aydın ve Muğla arasındaki Bafa Gölü'nde avlanan yılan balıkları, ihracatçı firmalara teslim ediliyor.
Yılan balığı akarsularda yaşayan ancak üreme zamanında denizlere geçiş yapan bir balık çeşididir. Bu balıkların yüzgeçleri kuyrukları ile bitişik olmaktadır. Derileri sert ve kaygan bir yapıya sahip olan yılan balıklarının pulları yoktur. Elle yakalanması mümkün olmayan bu balıkların pek çok rengi bulunmaktadır.
sahiptirler. balıklarda olduğu gibi pektoral yüzgeçleri ve göğüs kemikleri de vardır.
Çok kılçıklı değildir. Pişirme metoduna göre fileto haline getirilebilir. Kılıç balığı tavada, ızgarada, fırında ve sote şeklinde pişirilebilir.
Müren balığını lezzetli bulanlar vardır. Etinin iyi bir sosla ızgarada pişmesi de önerilir. Beyaz etli ve şifalı bir balık olduğu bilinir. Yunan tıbbında bu balık ile ilaçlar yapıldığı da duyulmuştur.
Köpek, kurt gibi azı dişleriyle parçalayan hayvanların yenmesinin de Peygamber'in sünneti olduğunu bildiren üye, solucan, çekirge, bit, sinek gibi börtü böcek ile yılan, kurbağa, salyangoz, ıstakoz, midye, istiridye gibi hayvanların yenmemesi ile ilgili kesin bir yasağın bulunmadığını ifade etti.
a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar. b) Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır ve zebra gibi vahşi hayvanlar. c) Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar. Bu hayvanların etlerinin helâl olduğunda fakihler görüş birliğindedir.
Kurbağa, kaplumbağa, yengeç, yılan ve timsah gibi hayvanlar Malikilere göre helal iken, Hanefi ve Şafilere göre haram kabul ediliyor. Hanbelîlere göre de timsah, kurbağa ve yılanın yenmesi haram, diğerleri helal.
Hepinizin tahmin ettiği üzere en tehlikeli balıklar listesinin en başında tabii ki de piranhalar var. Güney Amerika'da yaşayan bu balıkları bir çoğumuz korkutucu filmlerden biliyoruz. Günümüzde tanımlanan ortalama 60 civarında piranha türü mevcuttur ve bunların tümü ortalama 25 cm uzunluğundadır.
Beslenme Alışkanlıkları
beslenirler. Yiyeceklerini genellikle istakoz, kurbağa, solucan, böcek ve balık yavruları teşkil eder. Geceleri avlanıp gündüzleri tabandaki kayalıklar ve kökler arasında saklanarak geçirirler.
Deniz yılanı, hayatlarının tamamını veya çoğunu denizde geçiren elapidae ailesine dahil zehirli yılanlardır. Karasal atadan evrimleşmiş olmalarına rağmen, çoğu geniş ölçüde tamamen akuatik yaşama adapte olmuş ve hatta karada hareket edebilme yeteneğini tamamen kaybetmişlerdir.
Yılanlar yumurtlayarak ürerler. Yumurtalardan ergine benzer yavrular çıkar. Bunlar hemen başlarının çevresine bakarlar. Boa, anakonda ve engereklerin çoğu yavrularını doğurur.
41 kilo ağırlığında olan dev yılan balığı tam 3 metre boyunda.
En pahalı balık olan kalkanın kilosu 200-250 TL arasında değişiyor. Geçen sene kalkan boldu ve kilosu en fazla 150 TL'den satılıyordu. Bu sene ise 250 TL ortalama ile satılıyor. Bu fiyatlar kilosuna göre değişiyor. 1 kiloluk kalkan 150 TL, 2 kiloluk kalkan etlendiği için 250 TL'den satılıyor.
Maksimum uzunluk 150 cm olup, ortalama 20-80 cm (dişi) ve 30-40 cm (erkek) uzunluklarındadır. 40-50 cm'lik erkek yılan balıkları 1kg, 100- 125 cm uzunluğundaki dişi yılan balıklarının ağırlığı ise 3,5-4 kg olabilmektedir. Maksimum ağırlık ise 10 kg'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri