Değer Artış Kazancı Vergisi, gayrimenkulün satıcısından tahsil edilen bir vergi türüdür. Bir gayrimenkul, alınış tarihinden sonra 5 yıl içerisinde değer artışı gösterebilir. Örneğin, bir konutun tapuda görülen değeri 100.000 TL ise yapılan yeni işlemlerde değeri 150.000 TL'ye yükselebilir.
Telif haklarının ve ihtira beratlarının, müellifleri, mucitleri ve bunların kanuni mirasçıları dışında kalan kimseler tarafından elden çıkarılmasından doğan kazançlar, değer artışı kazancıdır.
Değer artış kazancı dışındaki kazanç ve iratlar için endeksleme uygulaması söz konusu değildir. Örneğin, bir gayrimenkulün elden çıkarılması GVK'nın mükerrer 80/1-6'ncı maddesi uyarınca değer artış kazancının kapsamına girmektedir.
Değer artış kazancı vergisi, mülk ve varlıkların değerindeki artış üzerinden alınan bir vergidir. Değer artış vergisi 1961 tarihli Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre yapılmaktadır. Değer artış kazancı vergisi, mülk ve varlıkların değerindeki artış üzerinden alınan bir vergidir.
2022 yılında arsanızı, arazinizi, iş yerinizi ve/veya konutunuzu satmış olabilirsiniz. Bu satış sonucunda Gelir Vergisi Kanunu mükerrer m.80 uyarınca değer artışı kazancı olarak gelir vergisi ödeyebilirsiniz.
İlgili 16 soru bulundu
Gelir Vergisi Kanunu'nun 80'inci maddesine göre miras ya da bağış yoluyla devralınan konutlar hariç; satın alınan ve takas yoluyla elde edilen tüm konutların 5 yıl içerisinde satılması durumunda elde edilen toplam kazanç, vergiye tabi tutuluyor.
Yatırım yapma amacıyla bir gayrimenkul satın aldığını düşünelim ve değeri yükseldiğinde satarak gelir elde etmeyi hedefliyorsun. Gayrimenkulün iktisap tarihinden yani resmi alış tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasında, değer artışı kazancı olarak elde ettiğin kâr üzerinden bir vergi ödemen gerekiyor.
Örnek Durumun Vergisini Hesaplayalım:
200.000 TL * (2.026,08/316,48) = 1.280.384 TL. 2- Daha sonra alış fiyatının bugünkü değeri satış fiyatından çıkartılarak satıcının elde ettiği reel kâr hesaplanır. Bunun vergi jargonundaki ismi ise istisna öncesi değer artış kazancı olarak geçiyor.
Bir malın elden çıkarılması ile elde edilen kazançlar değer artış kazancı olarak adlandırılır. 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 80. maddesine göre satın alınan bir gayrimenkulün 5 yıl içerisinde satılması ile elde edilen değer artış kazancı vergiye tabidir.
Söz konusu gayrimenkulün 1/2/2022 tarihinde elden çıkarılmasından doğan 2022 yılı değer artışı kazancı, 2023 yılının Mart ayında yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilip, 2023 yılının Mart ve Temmuz aylarında 2 eşit taksitle ödenecektir.
Gayrimenkul alım satımının devamlı olarak, ticari organizasyon dahilinde yapılması halinde oluşan kazanç ticari kazanç olarak değerlendirilir. Ancak gayrimenkul alım satımında ticari bir amaç yoksa şahsi ihtiyacın karşılanması amacıyla yapılıyorsa, elde edilen kazanç değer artışı kazancı olarak değerlendirilir.
Evet beyanname verilecek. Taşıtlar da gayrimenkul gibi değerlenir. (4783 sayılı Kanunun 4 üncü maddesiyle değişen madde Yürürlük; 01.01.2003 tarihinden geçerli olmak üzere 09.01.2003) Aşağıda yazılı mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazançlarıdır.
SAFİ DEĞER ARTIŞI KAZANCININ TESPİTİ
sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından; Elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli, Elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının üzerinde kalan giderler ve ödenen vergi ve harçların düşülmesi suretiyle bulunmaktadır.
Türk Medeni Kanunu uyarınca eşlerden birinin diğerine ait bir malın edinilmesine, iyileştirilmesine ve korunmasına hiç ya da uygun bir karşılık almaksızın katkıda bulunması değer artış payı olarak adlandırılmaktadır.
Taksi, dolmuş, minibüs ve umum servis araçlarına ait ticari plakaların elden çıkarılmasından doğan kazançların tamamı ile bir takvim yılında elde edilen değer artışı kazancının, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılmasından sağlananlar hariç, 6.000 (55.000 TL) Yeni Türk Lirası gelir ...
Ticari ya da zirai bir işletmenin faaliyetinin durması ya da işletmenin asla faaliyete başlamaması; ihale, artırma ve eksiltmelere iştirak edilmemesi karşılığında elde edilen gelir. Gayrımenkullerin tahliyesinden elde gelirler ile kiracılık hakkının devri karşılığında alınan tazminatlar.
Gayrimenkul Değer Artışı Ne Zaman Ödenir? Konutu, alış tarihinin üzerinden 5 yıl geçmeden satmak isteyen konut sahiplerinin tabi tutulduğu bu vergi, aynı takvim yılı içinde mart ve temmuz aylarında iki taksitle ödenebilir. Dilersen konuyla ilgili ayrıntılı bilgi almak için İnternet Vergi Dairesi'ni inceleyebilirsin.
Gayrimenkul Satma Süresi Nedir? Senede kaç ev alıp satabilirim konusu biraz karmaşıktır. Gelir Vergisi Kanunu'nda aynı evi alıp satma süresi minimum 5 yıl olarak belirlenmiştir. Fakat kanunda yıl içerisinde kaç tane ev satılabileceği hakkında net bir sınırlama bulunmuyor.
Gelir Vergisi de Masraf Kalemlerinden Biri Olabilir
Satmayı düşündüğünüz konutu, son 5 yıl içinde satın aldıysanız gelir vergisi ödemeniz gerekir. Bu noktada alış ve satış fiyatı üzerindeki fark hesaplanarak size bir vergi ödemesi çıkarılır. Vergi oranı, alış ve satış fiyatı arasındaki farka göre %35'e varabilir.
Değer artış kazancı vergisi hesaplama işlemi sonucunda ortaya çıkan tutarı, 5 yıllık yasal süreç içerisinde gayrimenkulü satan kişiler öder.
Sonuç olarak tapu harçları, emlak komisyonları, emlak alım vergilerini mükellefler dilerlerse doğrudan gider yazabilecekleri gibi dilerlerse de gayrimenkullerin maliyetine intikal ettirerek aktifleştirmek suretiyle gider yazabileceklerdir.
Vergi borcu ödeme, zamanaşımı ve dava yolları ile sona erer. Vergi borcunun olağan sona erme nedeni ödenmesidir. Bunun dışında vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden yılbaşından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zaman aşımına uğrar.
Yönetmelikle belirlenen şartlara göre konut projelerinde evler, en geç 36 ay içerisinde teslim edilmelidir. Yani bugün bir konut projesinden ev satın alan alıcı, en fazla 3 yıl sonra bugün evini satabilecek hale gelir.
Zira, Gelir Vergisi Kanunu'na göre; sürekli bir ticari faaliyetle uğraşılmadığı durumda, gayrimenkul satışından elde edilen gelirler “değer artışı kazancı” olarak vergiye tâbi tutuluyor. Ev, arsa, tarla veya iş yeri satışlarından elde edilen kazançlar gelir vergisine tâbi bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri