TDK'ya göre merak edilen kelimelerden biri de değerbilir kelimesidir. Değerbilir kelimesinin ayrı mı bitişik mi yazıldığı TDK'da araştırılan bir konudur. TDK'ya göre bu kelime "değerbilir" şeklinde bitişik olarak yazılmalıdır. Doğru olarak kabul edilen kelimenin bitişik olarak yazılmasıdır.
Bu kapsamda pek çok kişinin merak ettiği değerbilir ayrı mı yazılır sorusuna verilecek yanıt bitişik yazılması gerektiğidir. Değerbilir sözcüğü Türk Dil Kurumuna göre değeri olan şeylere, kimselere önem veren, onlara saygı duyan veya koruyan kimse anlamlarında kullanılır.
DEĞER BİLİR
(İsim-fiil ekinin kalıplaşmasıyle değer bil-i-r) yeni. Bir şeyin değerini takdir edip bu değeri koruyacak şekilde hareket eden, kıymet bilen, kadir bilir, kadirşinas.
Kim bilir kelimesinin ayrı mı yoksa bitişik mi yazıldığı birçok okur tarafından merak ediliyor. TDK'ya göre kim bilir sözcüğünün bitişik değil ayrı yazılması gerekir. Örnek Cümle: ''Kim bilir şimdi nerelerdesin?''
Değerbilir, değerli ve kıymetli olan nesnelere ve kişilere gerekli özveri ve değeri veren anlamına gelmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Değer kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Değer; arzu edilen, ilgi ve ihtiyaç duyulan şeydir. Kavramsal olarak, “olması gerekeni” ifade eder (Bolay, 2007: 60), Bir şeyin önemini belirlemeye yarayan soyut ölçü (TDK, 2005: 483), şeklinde tanımlanan değer; Eski Yunancada “öğreti” anlamına gelen logos'tan türetilmiştir (Ulaş, Güçlü, Uzun ve Yolsal, 2002: 336).
BİLİRKİŞİ NE DEMEK: Belirli bir konudan iyi anlayan ve bir anlaşmazlığı çözümlemek için kendisine başvurulan kimse, uzman, ehlihibre, ehlivukuf, eksper. BİLİRKİŞİ NASIL YAZILIR? Bu kelimenin bilirkişi mi, bilir kişi mi olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı bilirkişi şeklinde olmalıdır.
BİLEYAZMAK KELİMESİNİN ANLAMI
Bilecek gibi olmak anlamında kullanılır. -eyazmak eki gelerek oluşur. Bitişik yazılması gerekir ancak genelde ayrı yazılarak hata yapılır. Bu kelime genellikle bile yazmak şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı bileyazmak şeklinde olmalıdır.
İşte Karıncaincitmez TDK'ya göre doğru yazılışı... Türk Dil Kurumu'na göre; iki kelimede anlamını yitirip başka bir ismin yerine kullanılırsa sözcük bitişik yazılır. Birleşme esnasında kelimelerden hiçbiri anlam değişikliğine uğramamışsa bu sözcükler ayrı yazılır.
Değerler, çok kabaca, önemli olarak kabul ettiğimiz ihtiyaçlarımızdır. Bizi içten içe güdülerler ve onları deneyimliyor olmak bizi tatmin eder. Değerler çoğunlukla tek kelime ile ifade edilebilirler. Örneğin: Güven, özgürlük, adalet, dürüstlük, sadakat, şefkat, saygı…
Değer Vermek Deyiminin Anlamı (TDK)
Değer vermek bir şeyin karşılığını hak edilen ölçüde vermek şeklinde ifade ediliyor.
1. Değeri artmak, kıymetlenmek: Amerika'nın, para birimleri yuanın değerlenmesini zorlayacak bir yasayı onaylaması durumunda Çinli yetkililer ticaret savaşı açacakları uyarısında bulundular (Yeni Aktüel). 2. İşe yaramak, bir değer taşır duruma gelmek: “Böylece elde kalan malzeme değerlenmiş oldu.”
TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı "yanı sıra"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Kitap, dergi, gazete ve sanat eserlerinin (tablo, heykel, beste vb.) her kelimesi büyük harfle başlar: Nutuk, Safahat, Kendi Gök Kubbemiz, Anadolu Notları, Sinekli Bakkal; Türk Dili, Türk Kültürü, Varlık; Resmî Gazete, Hürriyet, Milliyet, Türkiye, Yeni Asır; Kaplumbağa Terbiyecisi; Yorgun Herkül; Saraydan Kız Kaçırma, ...
Kişiler değerbilir kelimesini ayrı olarak yazdığında bir yazım yanlışı yapıyor. Bu yanlış kişilerin yazı yazarken yaptığı yanlışlardan biridir. Kişiler değerbilir kelimesini ayrı olarak yazdığında, yazıların kalitesini düşürebiliyor. Bu nedenden dolayı mutlaka bitişik yazılmalıdır.
Gökkuşağı örneğinde kuşak kendi anlamında değil dolayısıyla bugün de bitişik yazılmaktadır.
Fiil soylu bir kelime (bilir - bilmek) ve isim soylu bir sözcüğün birleşmesinden oluşan bilirkişi, birleşik bir isimdir Alanında uzmanlaşmış olan kişilere bilirkişi denir. Uzman ve kompetan kelimeleriyle eş anlamlı olan bilirkişi sözcüğü, birleşik isimdir. Birleşik isimler ayrı değil bitişik yazılması gerekir.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
Schwartz'ın kuramına göre aslında değerler bireysel ve kültürel olmak üzere iki gruba ayrılır. Kültürel düzeydeki değerler, toplumun genelinin paylaştığı, toplumsal normlara dayanan soyut fikirler olarak belirtilmektedir. Bireysel değerler ise, bireyin yaşamını yönlendirmedeki önemi açısından ele alınmaktadır.
Değerler; bize özgü, neyin önemli olduğunu gösteren, genel etkileri olan, olayları ve davranışları iyi-kötü, doğru-yanlış, güzel-çirkin olarak nitelendirmemize yarayan kişisel inançlarımızdır. Nelerden uzak durmamız ve neler yapmamız gerektiğini gösteren, gideceğimiz yönü belirleyen pusulalarımızdır.
Değer kavramı, bir unsurun kıymetini ölçmeye yarayan soyut bir ölçü, bir karşılık ve kıymettir. Diğer bir tanımla ise: bir nesnenin, işlemin, fikrin veya eylemin örgüt içerisinde taşıdığı, önemliliği ölçümleyen nitelik ve niceliktir. Değer kavramı, G.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri