Dolayısıyla, araç değer kaybına ilişkin talepler, meydana gelen kazada haksız (kusurlu) olan tarafa ve dolayısıyla da trafik sigorta poliçesini düzenleyen sigorta şirketine karşı öne sürülecektir. Bu taleplerin ise, ilgili sigorta şirketine yazılı bir şekilde sunulması gerekmektedir.
Kusursuz ya da daha az kusurlu olan tarafın değer kaybı, diğer tarafın trafik sigortasından karşılanır. Tabii yaşanan kaza sonucunda tarafların ikisinde de büyük ya da küçük hasarlar olabilir.
Bu kapsamda Karayolları Trafik Kanunu'nun 97. maddesine göre, “Zarar görenin, zorunlu mali sorumluluk sigortasında öngörülen sınırlar içinde dava yoluna gitmeden önce ilgili sigorta kuruluşuna yazılı başvuruda bulunması gerekir.
Trafik kazalarından kaynaklanan tazminatlar için, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanun'un (KTK) 97. Maddesinde 26.4.2016 tarihinde yapılan değişiklikle, zarar görenlerin dava açmadan önce ilgili sigorta şirketine söz konusu zararla ilgili başvuru yapması gerekmektedir.
Sigortacılıkta tahkim, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu 30.maddesinde düzenlenmiş olup, zorunlu olmayan, "isteğe bağlı" bir tahkim yoludur.
İlgili 32 soru bulundu
Sonuç olarak; KTK m. 97'de yapılan değişiklikle, dava açmadan veya Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yapmadan önce sigorta şirketine yazılı başvuru yapılması yasal bir zorunluluktur.
4-Sigorta Tahkim Komisyonu'na Hangi Konularda Başvuruda Bulunulabilir? Komisyona üye bir sigorta kuruluşu ile aranızdaki sigorta sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklar ve Güvence Hesabına karşı ileri sürülen talepleriniz için başvuruda bulunmanız mümkündür.
Araç değer kaybı, Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru, icra takibi veya Asliye Ticaret Mahkemelerinde dava yolu ile talep edilebilir. Uygulamada en pratik ve en çok tercih edilen yol, tahkim komisyonuna başvurudur. Sigorta tahkim komisyonu, uyuşmazlığı en fazla 4 ay içerisinde sonuçlandırır.
Sigorta Tahkim uyuşmazlıklarında arabuluculuğa başvurulması gerektiğini içeren herhangi bir kanun maddesi, dava şartı bulunmaması nedeniyle, sigortacılıkta tahkime başvuru öncesinde arabuluculuğa başvurulacağına ilişkin bir kanaat ortaya çıkamayacaktır.
Araç Değer Kaybını Talep Edebilecek Kişiler
Dolayısıyla, meydana gelen trafik kazasında kusuru olmamasına rağmen aracında değer kaybı oluşan araç sahibi, kazaya sebep olan kusurlu aracın trafik sigortası poliçesini düzenleyen sigorta şirketine başvurabilir.
Zorunlu trafik sigortasında ise KTK 97.madde gereği trafik kanunu aynen uygulanmaya devam edecektir. Bu anlamda sigortacıya başvuru süreci tamamlanıp, anlaşma olmaz ise arabulucuya başvurma yine dava şartı olarak varlığını koruyacaktır.
Cozum Avukat şirketinde Avukat. Sigorta şirketine başvuru yasal bir zorunluluktur. Kaza sonrası meydana gelen zararlar sigorta şirketinin sorumluluğundadır. Zararlarının karşılanmasını talep eden kazazedeler önce sigorta şirketine bildirim yapmalıdır.
Sigorta Tahkim Ko- misyonuna yapılacak başvuru için beklenmesi gereken cevap süresi Sigorta Kanunu m.30/13'e göre 15 iş günüdür. Ancak Karayolları Trafik Kanunu m. 97 hükmünde bu süre 15 gün olarak belirtilmiştir.
Araç Değer Kaybı Davası Nasıl Açılır? Kaza sonrası araçta meydana gelen hasar nedeniyle araç değer kaybı Sigorta Tahkim Komisyonu'na başvuru yapılarak talep edilebileceği gibi doğrudan dava yoluyla da talep edilebilir. Ancak dava açmadan önce sigorta şirketine başvuru dava şartını yerine getirmek gerekmektedir.
Yani kazadan önce eğer araç 50.000 TL'de alıcı bulabiliyor fakat kaza sonrası yapılan tamire rağmen hasar kaydı nedeniyle oluşan kayıptan ötürü artık aracın fiyatı 45.000 TL'ye düşüyor ise aradaki 5.000 TL fark araçtaki değer kaybının miktarı oluyor.
Trafik Kazası Yüzde 50 Kusur Ne Demek? Trafik kazasında %50 kusur, kazaya karışan iki tarafın da %50 oranında hatalı olması anlamına gelmektedir. Araçta meydana gelen hasar masraflarının yarısı karşı tarafın trafik sigortası tarafından karşılanmaktadır.
Hayır. Sigorta Tahkim Komisyonu'na başvuru ihtiyari bir çözüm yoludur. Tahkime yapılacak başvuru öncesi arabuluculuğa başvurma şartı yoktur.
Bu hususta Karayolları Trafik Kanununda yapılan değişiklik uyarınca taraflara ilk olarak sigorta şirketine başvuru yapma zorunluluğu getirilmiştir. Ayrıca dava açılmadan önce arabulucuya başvurulması da dava şartıdır.
Sigorta şirketinin yapacağı ödeme araçta meydana gelen değer kaybını karşılıyorsa yani gerçekçi ve hukukiyse dava açmadan 15 gün içinde ödemeyi yapacaktır ve değer kaybı sonuçlanmış olacaktır. Eğer tahkim yoluna başvurulursa bu süreç 4 -6 ay arası sürebilmektedir.
Araç değer kaybı sorgulama işlemi yapabilmeniz için kullanabileceğiniz pek çok kanal bulunuyor. İlk olarak SMS atarak, sorgulama yapabilirsiniz. Bunun dışında E – Devlet sistemi üzerinden ve uygulama aracılığıyla sorgulama işlemi yapabilirsiniz.
Araç Değer Kaybı Avukat Ücreti Ne Kadardır? Araç değer kaybı başvurularında genel olarak önden bir avukatlık ücreti talep edilmemektedir. Avukatlık ücreti, değer kaybı tahsil edildikten sonra ortalama %20 üzerinden talep edilmektedir.
Sigorta şirketinin verdiği cevap yazısı taleplerine uygun değilse ya da 15 gün içerisinde cevap alamadıysan belgelerinle birlikte tahkim komisyonuna başvurabilirsin. Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru Sigortatahkim.org resmi internet adresi üzerinden yapılabilmektedir.
“Tahkim sözleşmesi, tarafların iradesine tabi olan uyuşmazlıklar için mümkündür (6100 Sayılı HMK m. 408/I). Başka bir deyişle, tarafların dava konusu üzerinde kabul veya sulh yolu ile serbestçe tasarruf edemeyecekleri hallerde, tahkim mümkün değildir.
Söz konusu hüküm uyarınca ticaret mahkemesi nezdinde sigorta şirketlerine karşı açılacak davalar bakımından, dava öncesi arabuluculuk dava şartıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri