Masaüstü bilgisayarlarımızda kasanın içerisindeki anakart, işlemci, ekran kartı ve RAM dahil olmak üzere bütün parçaları değiştirebiliyoruz ancak dizüstü bilgisayarlarda sabit disklerin yanında sadece belleği değiştirebilmemiz veya bellek takviyesi yapabilmemiz mümkün.
Son olarak uyarmakta fayda var. Ram miktarım ne kadar fazla olursa sistemin performansı da o kadar iyi olur diye düşünüyorsanız maalesef yanılıyorsunuz. Ram sadece depolama alanı sağlar, o kadar. Sistemin performansı için işlemci, ekran kartı ve anakart modeliniz önemlidir.
Masaüstü sistemlere bellek eklenmesi sistemin daha hızlı çalışmasını sağlar, çoklu görev işlemleri daha akıcı gerçekleşir ve sistem komutlara daha hızlı yanıt verir. Bellek takma işlemi oldukça basittir ve hızlı bir şekilde tamamlanır. Üstelik yükseltme işlemi sonucunu bilgisayarınızda hemen görürsünüz.
Laptoplarda, masaüstü PC'lerde kullanılan standart boyutta RAM'ler yok. Laptop RAM'leri SO-DIMM denilen ufak boyutlu modüller oluyor. Bunun sebebi alandan tasarruf etmek. Bu bağlamda elimizdeki laptopa DDR4 2666 MHz SO-DIMM bellek alabiliriz.
500-600TL civarı tutar maksimum.
İlgili 37 soru bulundu
Sisteme ekstra RAM eklemek, yavaş çalışan hemen hemen her bilgisayar için gözle görülür bir performans artışı sağlar. Gerek ağır programlar gerekse oyun gibi yüksek performans gerektiren görevlerde RAM kullanımı artacağı için RAM'i yükseltmek bilgisayarı daha verimli kullanmanızı sağlayacaktır.
Günlük kullanım için 4 GB RAM miktarı bile fazla olabilir. Ancak video düzenleme gibi daha ağır işlemler için bilgisayar almak isteyen kullanıcıların en az 8 GB RAM tercih etmeleri gerekmektedir. Bilgisayarı kullanım şeklinize göre RAM miktarını uzun vadede artırıp azaltabilirsiniz.
Bilgisayar çalışır ancak sistem açılmaz, hata verir bellek yok diye. RAM olması gerekiyor.
İşletim Sistemini Kontrol Etmek
Bu sınır Windows'unun 32-bit veya 64-bit oluşuyla alakalıdır. 32-bit, 4 GB (tüm sürümlerde geçerli)'a kadar RAM destekleyebilir. 64-bit, 128 GB'tan (Windows 10 Home) 2 TB'a (Windows 10 Education, Enterprise, Pro) kadar RAM destekleyebilir.
Evet. 8+8 Dual Channel +8'de Single olarak kullanılır. Dual channel daha fazla FPS verir.
Özellikle bilgisayar oyunlarında RAM donanımının çok iyi olması gerekir. Ram belleği ne kadar arttırılırsa FPS değeri de o kadar artar. Online rekabetçi bilgisayar oyunlarında FPS değerinin yüksek olması son derece önemlidir. Bu değer düştüğü zaman oyunlarda kasma, donma gibi bir takım sorunlar ortaya çıkar.
RAM yuvalarının nasıl yerleştirildiğini kontrol et.
Birçok ana kartın RAM için dört yuvası vardır. Ancak, çiftler genellikle doğrudan yan yana takılmaz.
32 GB RAM'e sahip olmamak, çoklu görev oturumları için mutlaka bir sorun olmayacaktır ve şüphesiz, takılma veya çökmelerden kaçınarak, nihai tüketim zirveleri için iyi bir bellek marjını garanti eder.
Laptop 12 GB RAM SSD için hafızasına dikkat edilebilir. Bu sebeple laptoplar arasında 12 GB RAM 2 TB seçenekleri tercih edilebilir. Laptop 12 GB 1 TB ile işlerinizi farklı depolama alanlarına kaydetmenize gerek kalmaz. 12 GB RAM DDR4 laptop, farklı RAM çeşitlerinden birine sahip bir laptop türüdür.
Bu yüzden aynı marka model RAM'leri birlikte kullanmak çok daha iyidir. Ancak farklı markaya ait farklı boyutlu RAM kullanmak kesinlikle yanlış değildir. Örneğin sisteminizde bulunan 4GB RAM'e ekstra 8GB RAM ekleyebilirsiniz.
Bence 4 ila 6 yıl daha yetecektir.
1. RAM : Alacağınız bilgisayarın günümüz program ve uygulamalarını rahatlıkla kaldırması için en az 8GB RAM (bellek) ihtiyacı vardır, bu sayının elbette üstüne çıkabilirsiniz, ama kesinlikle 8GB altında bir rakam olmamalıdır.
Bilgisayarınızı açtığınız ilk dakika bilgisayarınız hızlı açılıyor fakat daha sonrasında bilgisayarınızda bir yavaşlama hissediyorsanız RAM den kaynaklanan bir arızadandır. Bilgisayarınızda hissettiğiniz performans düşüklüğü size bir arızanın varlığını gösteriyordur.
Ram yanarsa sistem açılmaz..
Masaüstü ya da dizüstü bilgisayarlardaki RAM modülleri voltaj düzensizlikleri sebebiyle arıza verebilmektedir. Güç kaynağı, adaptör ya da anakart kaynaklı zayıflıklar RAM'in bozulmasına neden olabilmektedir. Uzun süre kullanımda da zamanla performans düşüklüğü ve bozulmalar meydana gelebilmektedir.
Eğer oyun oynarken ram kapasiteniz yetersiz kalırsa bilgisayarınızda bulunan sabit disk sanal bellek oluşturacaktır. Yalnız bu sabit diskin oluşturduğu sanal bellek genellikle RAM bellekleri kadar performanslı çalışamadığı için anlık FPS DROP dediğimiz anlık fps düşmeleri yaşanacaktır.
Günümüzde masaüstü bilgisayarlarda kullanılan anakartlar genel olarak en yüksek 32 GB RAM kapasitesini desteklemekteler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri