Avukatlar için noterden çıkartılan vekâletnameler ile araç değer kaybı davasındaki tüm süreçleri takip eder ve hak kaybına uğramanıza engel olurlar. Avukatlara vekâletname vererek araç değer kaybı dava sürecindeki tüm hukuki konular ile ilgili sorumluluğu avukatlara devredebilirsiniz.
İlgili kanunda düzenlenen harçlar ise 7344 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 6 Temmuz 2023 tarihinde %50 oranında arttırılmıştır. Böylece güncel olarak noterlerde düzenlenecek vekaletname ücreti 288 TL'dir.
Değer kaybı başvurusu kusurlu aracın sigorta şirketine yapılır. E-devlet üzerinden değer kaybı başvurusu yapılmaz. E-devlet üzerinden değer kaybı eksper raporu başvurusu yapılabilir. Sigorta şirketleri kendilerine yapılan değer kaybı başvurularını 15 gün içerisinde sonuçlandırılması gerekmektedir.
Sigorta tahkim komisyonu, araç değer kaybı noktasındaki uyuşmazlığı en fazla 4 ay içerisinde sonuçlandırır. Bu davalar ile alakadar olan vatandaşlarımızın sıklıkla sormuş olduğu değer kaybı için avukat şart mı sorusuna cevaben; Başvurular bizzat yapılabildiği gibi avukat aracılığıyla da yapılabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Sorumuzun asıl cevabını vermek gerekirse; e-Devlet üzerinden ilgili sigorta şirketine araç değer kaybı başvurusu yapmak mümkün değildir. Sigorta şirketine başvuru mail yahut posta yoluyla yapılmaktadır.
Araç Değer Kaybı Avukat Ücretini Kim Öder? Genel hukuk sistematiğimizde olduğu gibi, araç değer kaybı davasında da avukatlık vekalet ücreti ve diğer yargılama giderleri, yapılan yargılama sonucunda haksız çıkan tarafça ödenir.
Araç değer kaybı için genel bir avukat vekaletnamesi yeterlidir. Sigorta Tahkim Komisyonunda takip edilecek dosyalarda noterden çıkarılan avukat vekaletnamesinde tahkim komisyonuna başvuru yetkisi verilmesi gerekmektedir. Avukatlar müvekkillerinden aldıkları vekaletnameler ile araç değer kaybı davası açabilir.
Dolayısıyla, meydana gelen trafik kazasında kusuru olmamasına rağmen aracında değer kaybı oluşan araç sahibi, kazaya sebep olan kusurlu aracın trafik sigortası poliçesini düzenleyen sigorta şirketine başvurabilir. Normal şartlarda, kazada kusurlu olan taraf, değer kaybı talebinde bulunma hakkına sahip değildir.
Kazaya sebep olan kişiye açılan değer kaybı davasında, Borçlar Kanununa göre kusursuz ya da daha az kusurlu tarafın haklılığının kanıtlanması beklenir. Ardından haklı tarafın araç değer kaybı, kazada kusurlu olan kişi tarafından ödenir.
Araç değer kaybı, Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru, icra takibi veya Asliye Ticaret Mahkemelerinde dava yolu ile talep edilebilir. Uygulamada en pratik ve en çok tercih edilen yol, tahkim komisyonuna başvurudur. Sigorta tahkim komisyonu, uyuşmazlığı en fazla 4 ay içerisinde sonuçlandırır.
Karayolları Trafik Kanunu'nun 97.maddesi uyarınca; motorlu araç kazası sonucunda aracın meydana gelen değer kaybını tazmin etmek isteyen vatandaşlarımız önce kazadaki kusurlu aracın zorunlu mali mesuliyet sigortasını poliçe eden sigorta şirketine yazılı olarak başvurmak zorundadırlar.
Kazadan sonra yapılması gereken ilk eylem, sorumlu şahsın sigorta şirketine başvurmaktır. Sigorta şirketinden 15 gün içerisinde cevap gelmesi beklenir, gelmezse taraflar Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurabilirler. Kişi isterse doğrudan dava açma yoluna da gidebilir.
Sigorta şirketinin yapacağı ödeme araçta meydana gelen değer kaybını karşılıyorsa yani gerçekçi ve hukukiyse dava açmadan 15 gün içinde ödemeyi yapacaktır ve değer kaybı sonuçlanmış olacaktır. Eğer tahkim yoluna başvurulursa bu süreç 4 -6 ay arası sürebilmektedir.
Ancak karşı tarafın, Sigorta Şirketi olması halinde Asliye Ticaret Mahkemeleri yetkilidir. Davanın nerede açıldığı, mahkemenin dosya yoğunluğuna göre süreler değişebilse de ortalama olarak 9 ay ile 18 ay arasında değer kaybı davası sonuçlanacaktır.
Araç değer kaybı ile ilgili dava ve hukuki işlemlerde 2 yıllık dava açma süresi söz konusudur. Değer kaybına neden olan eylemin ve failin öğrenildiği tarihten itibaren 2 yıl içinde hukuki süreç işletilmelidir. Değer kaybı veya fail öğrenilmese bile her halükarda 10 yıl içerisinde bu hak düşer.
Değer kaybı hasar kaydına işlenir mi? Karşı tarafın trafik poliçesinden talep edebileceğiniz hasar ve değer kaybı tutarı, trafik sigortasının teminat tutarıyla sınırlıdır. Değer kaybı olarak alınan bedel tramere hasar kaydı olarak işlenmez.
Sigorta şirketlerine karşı açılan araç değer kaybı davalarına bakmakla görevli mahkemeler asliye ticaret mahkemeleridir. Yetkili mahkeme ise kazanın gerçekleştiği yerdeki mahkeme veya davalının bulunduğu yer mahkemesi veya mağdurun bulunduğu yer mahkemesidir.
Araç Değer Kaybı Davası Nasıl Açılır? Kaza sonrası araçta meydana gelen hasar nedeniyle araç değer kaybı Sigorta Tahkim Komisyonu'na başvuru yapılarak talep edilebileceği gibi doğrudan dava yoluyla da talep edilebilir. Ancak dava açmadan önce sigorta şirketine başvuru dava şartını yerine getirmek gerekmektedir.
Bu noktada elinizdeki “trafik kazası araç değer kaybı” ekspertiz raporu özel önem arz etmektedir. Zira işte bu sebeple BAŞVURU ÖNCESİ BU RAPORU EDİNMENİZ ŞARTTIR!
Değer kaybı davaları, ortalama olarak 9 ay ila 1.5 yıl arasında sonuçlanmaktadır. Değer kaybı davası söz konusu olduğu zaman bilinmesi gereken bir diğer husus, değer kaybı davasında görevli mahkeme hususudur. Araç değer kaybı davasına bakmakla yükümlü olan mahkeme, genel kurallara göre belirlenmektedir.
Araçta oluşan, plastik tampon, elektronik parçalar, mekanik parçalar, camlar ve vidalı parçalarındaki hasarlardan ötürü araç değer kaybı talep edilemez .
Araç Değer kaybı tespiti, Hazine Müsteşarlığı tarafından ruhsatlandırılan Bağımsız Sigorta Eksperleri tarafından tarafsızca yapılmaktadır. Kara araçları branşında sigorta eksperliği ruhsatnamesi bulunan bir sigorta eksperine başvurarak aracınız ile ilgili araç değer kaybı raporu yazmasını talep edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri