Değer Kaybı Dosyası Ne Kadar Sürede Sonuçlanır? Araç değer kaybı için sigorta şirketine yazılı başvurunun yapıldığı tarihten itibaren Sigorta şirketi 15 gün içinde cevap vermek zorunluluğu bulunmaktadır. 15 gün içinde ödeme yapılmaz ya da olumsuz cevap verilirse Sigorta Tahkim komisyonuna başvuru yapılır.
Değer kaybı davaları, ortalama olarak 9 ay ila 1.5 yıl arasında sonuçlanmaktadır. Değer kaybı davası söz konusu olduğu zaman bilinmesi gereken bir diğer husus, değer kaybı davasında görevli mahkeme hususudur. Araç değer kaybı davasına bakmakla yükümlü olan mahkeme, genel kurallara göre belirlenmektedir.
Aracı kazaya karışmış olup değer kaybı tazminatı almak isteyen vatandaşlarımızın tarafından en çok merak edilenlerden birisi de araç değer kaybı ne zaman istenir konusudur. Araç değer kaybı tazminatı kaza tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde talep edilir.
Araç değer kaybı yazılı başvuru yapılan tarihten itibaren Sigorta şirketi 15 gün içinde ödemeyi yapmak ve cevap vermek zorunluluğu bulunmaktadır. ! 5 gün içinde ödeme yapılmaz ise Tahkim komisyonuna başvur yapılır. Tahkim komisyonu ise 4 aylık sürede başvuruyu karara bağlamak zorundadır.
Dava yoluna başvurmak istemeleri halinde de yukarıda da belirtmiş olduğumuz üzere söz konusu dava 1 ila 1 buçuk yıllık bir sürede sonuçlandırılır. Buna göre belirtmiş olduğumuz yollarla başvuruları olumlu sonuçlandırılmış kişiler değer kaybı tazminatına hak kazanacaklardır.
İlgili 21 soru bulundu
Araç değer kaybı, Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru, icra takibi veya Asliye Ticaret Mahkemelerinde dava yolu ile talep edilebilir. Uygulamada en pratik ve en çok tercih edilen yol, tahkim komisyonuna başvurudur. Sigorta tahkim komisyonu, uyuşmazlığı en fazla 4 ay içerisinde sonuçlandırır.
Kazaya sebep olan kişiye açılan değer kaybı davasında, Borçlar Kanununa göre kusursuz ya da daha az kusurlu tarafın haklılığının kanıtlanması beklenir. Ardından haklı tarafın araç değer kaybı, kazada kusurlu olan kişi tarafından ödenir.
Araç değer kaybı için hasar sorgulaması yapmanın üç farklı yolu bulunmaktadır. Bunlardan birincisi e-devlet Kapısı üzerinden yapılan sorgulama, diğeri SMS yolu ile yapılan sorgulama diğeri ise SBM Sigortam360 uygulaması üzerinden yapılan sorgulama.
Bu durumda öncelikle avukata ödemesi gereken danışmanlık ücreti ilk 1 saate kadar 1200 TL ve takip eden her saat için 700 TL'dir. Bunun haricinde kişi dava açmak niyetine ise araç değer kaybı davası asliye ticaret mahkemesinde görüleceğinden, 9200 TL olarak belirlenmiş bir dava vekalet ücretini ödemesi gerekecektir.
Trafik Sigortası Hasar Ödeme Süresi
Trafik sigortası hasar bedeli ödeme süresi 8 iş günüdür. Sigorta şirketleri, belgelerin tesliminde herhangi bir eksik olmaması durumunda tazminat ödemesini bu süre içinde gerçekleştirir.
Yani kazadan önce eğer araç 50.000 TL'de alıcı bulabiliyor fakat kaza sonrası yapılan tamire rağmen hasar kaydı nedeniyle oluşan kayıptan ötürü artık aracın fiyatı 45.000 TL'ye düşüyor ise aradaki 5.000 TL fark araçtaki değer kaybının miktarı oluyor.
Araba değer kaybının ödemesini yapması gereken kişi kazada kusurlu bulunan kişidir. Kusurlu olan bu kişiler ödemeyi trafik sigortası ile mağdur tarafa öder. Eğer kullanmış olduğunuz araca kasko yaptırdıysanız bu ödemeyi siz değil kasko şirketi yapacaktır.
Sigorta Şirketinden Tahsil Ediliyor
Bu teminat kaza yapıp başka bir araca zarar verdiğimizde devreye girmekte ve kazada meydana gelen değer kaybını karşılamaktadır. Araç değer kayıpları kusurlu olan araç sahibi veya sürücüsünden değil, sigorta şirketlerinden tahsil edilir.
Değer kaybı hasar kaydına işlenir mi? Karşı tarafın trafik poliçesinden talep edebileceğiniz hasar ve değer kaybı tutarı, trafik sigortasının teminat tutarıyla sınırlıdır. Değer kaybı olarak alınan bedel tramere hasar kaydı olarak işlenmez.
Araç değer kaybı trafik kazasında kusurlu tarafın sigorta şirketi tarafından ödenmektedir. Değer kaybı tazminatı başvurusu yapılmasının ardından sigorta şirketi 15 gün içerisinde ödeme yapması gerekmektedir. Trafik sigorta şirketi tarafından ödeme yapılmaması durumunda Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yapılmaktadır.
Değer Kaybını Kim Hesaplar
Karayolları Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları'na göre değer kaybı sadece alanında ruhsatlı sigorta eksperi tarafından hesaplanabilir.
TBK md. 72 gereği araç değer kaybı davasında zamanaşımı süresi, zarar görenin zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak iki yıl ve her hâlde fiilin işlendiği tarihten başlayarak on yıldır.
Müsteşarlığın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği/Sigortacılık Müdürlüğü'ne hitaben gönderdiği 5.10.2012 tarih ve 16199 sayılı yazıda, “5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 22. Maddesinin on dokuzuncu fıkrasına göre, sözleşmede aksine hüküm yoksa ekspertiz ücretleri sigortacıya aittir.
Herhangi bir trafik kazasının ardından hasar görmüş araç, onarılmış olsa dahi TRAMER (Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi) kayıtlarında hasarlı araç olarak yer almaktadır. Bu durum da aracın değerinin azalmasına neden olmaktadır. Aracın değer kaybına uğraması, orijinalliğini yitirmesi olarak da tanımlanmaktadır.
Sorumuzun asıl cevabını vermek gerekirse; e-Devlet üzerinden ilgili sigorta şirketine araç değer kaybı başvurusu yapmak mümkün değildir. Sigorta şirketine başvuru mail yahut posta yoluyla yapılmaktadır.
Araç değer kaybının kimden talep edilebilir olduğu konusuna baktığımızda ise; meydana gelen kazada kusursuz olan tarafın araç değer kaybı, kazaya sebep olan taraf yada o tarafın zorunlu trafik sigortasından karşılanır.
Avukatlar noterden çıkartılan vekaletnameler ile araç değer kaybı davasının tüm süreçlerini takip edebilir. Avukatlara vekaletname vererek araç değer kaybı dava sürecindeki tüm hukuki konular ile ilgili sorumluluğu avukatlara devredebilirsiniz.
Değer kaybı başvurusu kusurlu aracın sigorta şirketine yapılır. E-devlet üzerinden değer kaybı başvurusu yapılmaz. E-devlet üzerinden değer kaybı eksper raporu başvurusu yapılabilir. Sigorta şirketleri kendilerine yapılan değer kaybı başvurularını 15 gün içerisinde sonuçlandırılması gerekmektedir.
Trafik Kazası Sonrası Sigortadan Para Alma
Trafik kazası sonrasında sigorta ödemesi alabilmek için gerekli tüm evrakları tamamlayarak sigorta şirketine iletmen gerekir. Eğer yaralanmalı bir kaza meydana geldiyse 1 yıllık iyileşme süresinden sonra sigortaya trafik kazasına ilişkin heyet raporu sunarak ödeme alabilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri