Afyonkarahisar ilinde bulunan ilçeler şunlardır: Afyonkarahisar (İl merkezi) Başmakçı
2019 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine (ADNKS) göre Afyonkarahisar İlimizin en büyük ilçesi Sandıklı. ADNKS verilerine göre ilçe nüfusu 55.331, merkez nüfusu 33.018, Akharım beldesi 2.811 ve 19.502 köy nüfusu olarak açıklandı.
Kızılören nüfus bakımından en küçük ilçesidir. Afyonkarahisar'da toplamda 420 köy bulunmaktadır.
Anadolu beylerbeyliğine bağlı olan sancağın merkezi Kütahya idi. Tanzimattan sonra Hüdavendigar Valiliği kurulunca beş sancakla birlikte Afyonkarahisar'da bu merkeze bağlandı. 1917 yılında Bursa'ya bağlı mutasarrıflık olan Afyonkarahisar, bu tarihte, bağımsız mutasarrıflığa dönüştürüldü.
Afyonkarahisar ilinin Merkez, Başmakçı, Bayat, Bolvadin, Çay, Çobanlar, Dazkırı, Dinar, Emirdağ, Evciler, Hocalar, İhsaniye, İscehisar, Kızılören, Sandıklı, Sinanpaşa, Şuhut ve Sultandağı olmak üzere 18 ilçesi, 107 beldesi, 392 köyü vardır.
İlgili 45 soru bulundu
Tablo 1). Afyonluların Odunpazarı ilçesinde daha yoğun olmalarının nedeni Eskişehir'e geldikleri yol-yön faktöründen kaynak- lanmaktadır. Afyon şehrin güneyinde kalmaktadır dolayısıyla Afyon'dan gelenler Ankara-Eskişehir yolunu kullandıkları için ilk önce Eskişehir'in güneyindeki Odunpazarı ilçesine giriş yapmaktadır.
Afyonkarahisar, 1917 yılına kadar Bursa'ya bağlı kalmış, I. Dünya Savaşı sonuna doğru bağımsız mutasarrıflık olmuştur.
Vergi Rekortmenleri listesine göre Afyon'un en zenginleri kim diye bakıldığında Yayla Şekerleme sahibi Ahmet Erçin Öztaylan, İkbal A.Ş. sahibi Ahmedi Salim Pancar, mermerci Sami Korhan Gülhan hatıra gelen diğer isimler.
Afyonkarahisar, Türkiye'nin önde gelen gastronomi şehirlerinden biridir ve zengin tarihi, doğal güzellikleri ile birlikte lezzetli yemekleri ile de ünlüdür. Bu şehirde denemeniz gereken lezzetlerin başında ise şüphesiz sucuk, kaymak ve lokum gelir.
Osmanlı döneminde ilk önceleri "Karahisar-ı Devle", "Karahisar" ve "Karahisar-ı Sahib" adıyla sancak merkezi olarak anılan yerleşim, 1684 yılındaki belgelerde ise "Afyonkarahisar" adıyla da anılmaya başlamıştır.
Afyonkarahisar'ın pahalı olup olmadığı yaşam tarzına ve beklentilere göre değişkenlik gösterir. Ancak genel anlamda Afyonkarahisar'ın büyük şehirlere göre daha ucuz bir şehir olduğu gerçektir. Çünkü şehirde büyük şehirlere kıyasla yaşam maliyetleri daha düşüktür.
Çevresinde Eskişehir, Konya, Isparta, Denizli, Uşak ve Kütahya illeri bulunur. Kuzey doğudan güney batıya uzandıkça alçalan ovaları ile hem Orta Anadolu'dan ve hem de Ege Bölgesinden sayılır. En kuzeyde Eskişehir sınırından, en güneyde Denizli sınırına kadar kuzey doğudan güney batıya uzunluğu 210 kilometredir.
Afyonkarahisar 14.016 km2 yüzölçümü ile ülkemizin 13. büyük ili olurken, 2020 yılı itibariyle sahip olduğu 736.912 kişilik nüfusu ile büyükşehir statüsü elde etme sınırında yer almaktadır.
Afyon'un neyi meşhur dediğimizde bu sorunun alanını iyi belirlemek gerekir. Afyon'un Kalesi, mermeri, kaplıcaları, termal suyu, maden suyu, yemekleri, sucuğu, lokumu, kaymağı, patatesi, camileri, kirazı, yolları, dinlenme tesisleri, tarihi konakları, tarihi çarşıları, Mevlevihanesi meşhurdur.
736 bin nüfusun 645 bini Afyonlu. * Kastamonu: Kütüğe kayıtlı nüfus 1 milyon 72 bin, 562 bini İstanbul'da. 376 bin nüfusun 315 bini Kastamonulu.
Afyon, Ispartaya göre daha büyük ama malesef o büyüklük büyük köy olması gibi. Üni olarak da Isparta büyüktür bak.
Afyonkarahisar Mutfağına özgü et yemekleri arasında bütüm et, Afyon kebabı, dana tandır, dana kavurma, paça, duvaklı (hindi veya kaz) ilk sırada gelen yemeklerdir. İlin önemli gelir kaynaklarından olan sucuk, kış aylarında en çok tüketilen et ürünlerinin başında gelir.
İlçemizin kuruluşundan bu yana önemli geçim kaynağı olarak bilinen vişne bitkisidir. Meyve suyu, tatlı türleri, komposto gibi birden çok tariflere lezzet vermektedir. Her yıl İlçemizde Geleneksel olarak Vişne Festivali kutlanmaktadır.
Tarım: Afyon'un başlıca gelir kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Ziraat esas itibariyle hububat ekimine dayanır. Buğday, arpa ve ayçiçeği başta gelir. Endüstri bitkileri arasında ise haşhaş ile şeker pancarı çok önemli yer tutmaktadır.
Selçuklular ve Osmanlılar
Selçuklu vezirlerinden Sahip Ata Fahrettin Ali döneminde kalenin ismi Karahisar-ı Sahip oldu. 1573'te burayı tamir ettiren II. Selim ise yörede yetiştirilen afyondan ötürü kaleye Afyonkarahisar adını vermiştir.
3'üncü sırada Ali Erdemoğlu yer alıyor. 4'üncü sırada Semahat Sevim Arsel yer alıyor.
Haşhaş kapsülleri uygun olgunlukta çizilir, çiziklerden sızan sıvı pıhtılaşır ve özel bıçaklarla alınır. Havanın etkisiyle sıvının rengi koyu kahverengi olur. Bu maddeye afyon veya afyon sakızı adı verilir. Eczacılıkta morfin, kodein, tebain, papaverin vb. alkoloitlerin yapımında kullanılır.
AFAD'ın yayımladığı Türkiye Deprem Risk Haritası'na göre Afyonkarahisar, 1., 2. ve 3. derece deprem riski taşıyan bölgeler arasında yer alıyor.
Hacılar İlçesinin Çepni köyü, Kızılören İlçesinin Derbent köyü Cerit Yörüğü, Sultondoğı ilçesinin Çukurcak, Karapınar ve Uçkuyu köyleri, Sincanlı İlçesinin Çatkuyu ve İğdeli köyleri Karatekeli Yörüklerinin yerleşmeleri dir.
İstanbul - Afyon arası mesafe kaç km? İstanbul - Afyon arası yaklaşık olarak 475 km'dir. Kamil Koç ile İstanbul - Afyon seyahatiniz tahmini olarak en az 6 saat saat sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri