Karşı tarafın sigortasından ya da karşı tarafın kendisinden herhangi bir değer kaybı talep edebilmek için her şeyden önce kazanın oluşumunda yüzde yüz kusurlu olmamak gerekmektedir. Bu noktada kusurun oranıda önem arz etmektedir.
Kazada Kusurlu Olan Araç Sahipleri:
Ancak kusurlu olan araç sahiplerinin araçlarında meydana gelen değer kaybı, trafik sigortasının kapsamı dışındadır. Bu nedenle, bu kişiler trafik sigortası ile değer kaybı talebinde bulunamazlar.
– Trafik kazasının oluşmasında %100 kendi kusurunuz var ise yine karşı taraf kusursuz olduğu için değer kaybı talep edemezsiniz. Örneğin trafik kazasında kusur oranınız %50 ise ve aracınızda 10.000,00 TL değer kaybı tespit edildi ise sadece 5.000,00 TL değer kaybı bedeli talep edebilirsiniz.
Değer kaybı talebinde bulunacak aracın daha önceden aynı bölgeden başka bir hasarının bulunmaması gerekmektedir. Araçta oluşan, plastik tampon, elektronik parçalar, mekanik parçalar, camlar ve vidalı parçalarındaki hasarlardan ötürü araç değer kaybı talep edilemez .
Yaşı ve aracın yürüyen aksam denilen bölgesinin almış olduğu hasarlar tüm kapsamı birlikte değerlendirilerek aracın kaza öncesi hasarsız ikinci el piyasa değeri ile kaza meydana geldikten ve tamir edildikten sonraki ikinci el piyasa değeri arasındaki farka göre araç değer kaybı hesaplanır.
İlgili 33 soru bulundu
Hasar miktarı 12.001,00TL – 20.000,00TL arası ise araç değer kaybı 12.825,00TL olacaktır. Hasar miktarı 4.001,00TL – 12.000,00TL arası ise araç değer kaybı 8.550,00TL olacaktır. Hasar miktarı 2.001,00TL – 4.000,00TL arası ise araç değer kaybı 4.275,00 TL olacaktır.
Yani kazadan önce eğer araç 50.000 TL'de alıcı bulabiliyor fakat kaza sonrası yapılan tamire rağmen hasar kaydı nedeniyle oluşan kayıptan ötürü artık aracın fiyatı 45.000 TL'ye düşüyor ise aradaki 5.000 TL fark araçtaki değer kaybının miktarı oluyor.
Araç değer kaybı, Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru, icra takibi veya Asliye Ticaret Mahkemelerinde dava yolu ile talep edilebilir. Uygulamada en pratik ve en çok tercih edilen yol, tahkim komisyonuna başvurudur. Sigorta tahkim komisyonu, uyuşmazlığı en fazla 4 ay içerisinde sonuçlandırır.
Araç Değer Kaybı Noter Vekalet Ücreti; Vatandaşlarımız araçlarında yaşanan değer kayıplarını, Karayolları Trafik Kanunu'nun 97.maddesi uyarınca tazmin etmek istediklerinde bu süreç boyunca kendilerine yardımcı olacak, alanında uzman bir avukata vekaletname vermek isteyebilirler.
TRAMER; Trafik Sigortaları Merkezi'dir. Bu merkezde araçlar için sağlıklı sigorta fiyatları belirlenmesine ilişkin çalışmalar yürütülür ve kazaya karışan araçların kusur oranları belirlenir. Sigorta şirketi ve taraflar TRAMER incelemesine 5 iş günü içinde itiraz etmezse tespit edilen oranlar kabul edilmiş sayılır.
Daha önce değer kaybı ödemelerinde en fazla sigorta teminatının yüzde 15'i ödeniyordu. Bir diğer deyişle 36 bin TL olan sigorta teminatının yüzde 15'i 5 bin 400 TL yapıyor. Yani eski düzenlemeye göre aracınızda 20 bin TL'lik değer kaybı olsa bile en fazla 5 bin 400 TL ödeniyordu. Yeni düzenlemedeyse bu sınır kalktı.
Trafikte her kaza yapan araçta değer kaybı oluşmamaktadır. Değer kaybının oluşması için ilk koşul kaza yapan aracın meydana gelen kazada kusursuz olması veya tam kusurlu olmamasıdır.
Sigorta Tahkim Komisyonunda duruşma yapılmaz, dosya ve değer kaybı dilekçeleri üzerinden işlemler yapılır. Sigorta Tahkim Komisyonunda takip edilen değer kaybı alacakları 6-8 ay arasında sonuca ulaşmaktadır.
Sigorta şirketinin değer kaybını ödemeyi reddetmesi durumunda Sigorta Tahkim Komisyonuna veya ticaret mahkemesine dava açarak başvuruda bulunulur.
Kazaya sebep olan kişiye açılan değer kaybı davasında, Borçlar Kanununa göre kusursuz ya da daha az kusurlu tarafın haklılığının kanıtlanması beklenir. Ardından haklı tarafın araç değer kaybı, kazada kusurlu olan kişi tarafından ödenir.
Araç Değer Kaybı Avukat Ücretini Kim Öder? Genel hukuk sistematiğimizde olduğu gibi, araç değer kaybı davasında da avukatlık vekalet ücreti ve diğer yargılama giderleri, yapılan yargılama sonucunda haksız çıkan tarafça ödenir.
Araba değer kaybının ödemesini yapması gereken kişi kazada kusurlu bulunan kişidir. Kusurlu olan bu kişiler ödemeyi trafik sigortası ile mağdur tarafa öder.
Trafik Sigortası Genel Şartları kapsamında 2021 yılında yapılan değişiklikle araç değer kaybı tazminatı isteyebilmek için aracın 165.000 km'den düşük olması şartı, yani kilometre sınırı kaldırılmıştır. Artık her kilometredeki hasar gören araç için araç değer kaybı talep edilebilecektir.
Değer kaybı tazminatı alabilmek için aracın marka ya da modelinin bir önemi var mı? Hayır, bu konuda müfredatta herhangi bir sınırlama şartı bulunmuyor. Aracınızın marka ve modeli ne olursa olsun tazminat ödemesi alabilirsiniz.
Sigorta Hakem Heyetinin kararındaki değer kaybı miktarı, talep edilen miktardan düşük ise karara karşı komisyon nezdinde bir defalık itiraz yoluna gidilebilir. Ancak başvuruda talep edilen miktar 8.000 TL'nin altında ise hakem kararı kesindir ve itiraz yoluna gidilemez.
Araçtaki hasarın onarım tutarı; aracın, kazanın gerçekleştiği zamanki piyasa değeriyle aynı veya daha yukarıda ise araca ağır hasar kaydı verilir. Örneğin araçtaki hasar 100 bin TL tutarındaysa ve aracın o anki piyasa değeri de 100 bin TL ise, ağır hasar kaydı sisteme işlenir.
Ağır Hasar Kayıtlı Araç Alınır mı? Ağır hasar kayıtlı otomobiller hurdaya değil perte çıkarılıp onarıldıktan sonra muayeneden geçtiğine ve yeniden trafiğe çıkmasında bir sakınca olmadığına göre elbette alınır.
Örneğin %100 kusurlu olduğunuz bir kazaya karıştığınızda size ait trafik sigortası karşı tarafın ya da 3. şahısların hasarlarını karşılamaktadır. Sigortanız yoksa karşı tarafın hasarları sizin tarafınızdan finanse edilir. Dikkatli araç kullanmak ve kurallara dikkat etmek aslında en büyük sigortanız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri