Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tedavisi 1-2 yıl da sürebilir, ergenlik sonuna kadar da devam edebilir. Erişkinlikte kullanım daha sınırlıdır. Bu grup ilaçlarda en sık rastlanılan yan etkiler iştahsızlık, uykusuzluk, başağrısı ve karın ağrısı olarak sıralanabilir.
Bir uzman eşliğinde hastada görülen belirtilere göre izlenecek tedavi yoluyla olumlu bir sonuç alınması beklenir. Bu sonucun alınma süresi kişiden kişiye göre değişmektedir. Kimi hastalarda tedavi 1 yılda da sonuç verebilirken bazı hastalarda bu süre daha da uzayabilmektedir.
Tedavi sürecinde dikkat eksikliği ilacı ortalama 1 yıl kullanılarak sonuç alınabileceği gibi uzun yıllar ilaç kullanımı da gerekebilir. Dikkat eksikliğinde kullanılan ilaçlar sadece çocuklar için değil; yetişkinler için de reçete edilebiliyor.
İlaç alındıktan yaklaşık yarım saat veya bir saat sonra etkisi başlar ve üç-beş saat kadar etkinliği devam eder. İlacın vücuttan tamamen atılması sekiz-on beş saatlik kısa bir süre içerisinde gerçekleşir.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunun tedavisinde çok çeşitli tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Ancak bugüne kadar yapılmış olan bilimsel çalışmaların sonuçları, bu tedavi biçimleri tek tek göz önüne alındığında ilaç tedavisinin en etkin tedavi biçimi olduğunu göstermektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Mutlaka almalısınız. Ayrıca; Yetkili ya da yetkisiz kim ne bilgi veriyorsa Kılavuzdaki madde numarasını isteyerek söylenilenin doğruluğunu kontrol etmelisiniz. DEHB ve ÖÖG'nin engel oranları nedir? – DEHB'nin %16, ÖÖG'nin %20 DEHB ve ÖÖG'nin %36 dır.
Uzun etkili dikkat dağınıklığı ilacı olan uyarıcılar günde sadece bir kez alınabilir ve yıpratıcı etkisi yoktur. Kısa etkili uyarıcılar gibi 1 saatin altında çalışmaya başlarlar. Ancak yan etkileri gün boyunca sürebilir.
Çocukluk çağında başlayan DEHB ömür boyunca kalıcıdır. DEHB kronik bir durumdur. Ancak bozukluğun belirtileri, hayatın farklı aşamalarında farklı şekillere bürünebilir. Örneğin kişi büyüdükçe hiperaktif davranışlar ve yerinde duramama gibi belirtiler azalabilmektedir.
Bir zamanlar DEHB için çocukların gelişmesi, olgunlaşması ve büyümesi ile geçeceği düşünülse de DEHB belirtileri, ergenlik ve ötesine dek, tüm yaşam boyu devam edebiliyor.
DEHB tedavisinde çok çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır. Bu güne kadar yapılmış olan çalışmalarda tedavide en etkin olan ilaç grubunun uyarıcı (stimulan) ilaçlar olduğu gösterilmiştir.
DEHB için kullanılan uyarıcı ilaçların kullanımı 6 yaş ve üzerinde onaylıdır ama bu 6 yaşın altındaki çocuklar için kullanılamayacağı anlamına gelmez. Ancak, 6 yaş altı çocuklarda ilacın etkileri daha az ve yan etkileri daha fazla görülebildiği için daha dikkatli kullanmak ve aileleri bilgilendirmek gerekir.
RİTALİN, dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tedavisi için kullanılır. 6 ile 18 yaş arasındaki çocuklarda ve ergenlerde kullanılır. Ancak sadece; danışmanlık, davranış terapisi gibi, ilaç içermeyen tedaviler denendikten sonra kullanılır.
Tedavi edilmeyen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun ilerleyen yıllarda akademik başarısızlık, ilişkilerde sorunlar, yasal sorunlar, sigara, alkol ya da madde bağımlılığı, para yönetememe, sağlıksız yaşama gibi sorunları beraberinde getireceğine de değinen Prof.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu | DEHB Tedavi Edilmezse; – Çocuk mevcut kapasitesinin altında akademik başarı gösterir veya normalden daha fazla emek vererek başarıya ulaşır. Akademik anlamda yaşanılan hayal kırıklıkları özgüven eksikliğine yol açabilir.
Olguları üçte birine yakın bir kısmında ise DEHB belirtileri ergenlik ve erişkinlik döneminde kaybolmaktadır. Ancak çocukluk ve ergenlik döneminde dikkatsizlik, aşırı hareketlilik ve dürtüsellik gibi sorunlar yaşamak erişkinliğe hazırlanırken bazı eksiklik ve gecikmelere yol açabilmektedir.
Soruna dikkat eksikliğine, algı bozukluğu ve genellikle aşırı hareketlilik eşlik edebilir.Okul öncesi dönemden başlayıp tedavi edilmediği takdirde erişkin dönemde de tüm yaşamı etkileyebilir. Buna karşın DEHB kolay tanınabilir olup, doğru yaklaşımla ele alındığında başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.
Örneğin DEHB tanısı tedavi edilebilir olarak belirtilen bir hasta %0 özür almakta iken, tedavi edilemez olarak belirtildiği durumlarda ise özür oranı %20 olmaktadır (Özürlülük Öl- çütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik 2010).
Daha sağlıklı alışkanlıklar, dikkatsizlik, hiperaktivite ve dikkat dağınıklığı gibi DEHB semptomlarını azaltabilirken, düzenli rutinler hayatınızın daha yönetilebilir hissetmenize yardımcı olabilir. Egzersiz yapmak, DEHB'den kaynaklanan hiperaktiviteyi ve dikkatsizliği azaltmanın belki de en olumlu ve etkili yoludur.
Hayır. DEHB olan bireylerin normal toplumla karşılaştırıldığında daha düşük zekaya sahip olduklarını gösteren herhangi bir bulgu yoktur.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), son derece önemli akademik, sosyal ve psikiyatrik sorunlara yol açabilen ve olumsuz etkileri yaşam boyu sürebilen bir hastalıktır.
Bazen ilaçların yan etkileri olmaktadır, bunlar daha çok iştahsızlık, uykusuzluk, karın ağrısı, baş ağrısı ve ritim bozukluğudur. Bu nedenle ilaç başlanmadan önce gerekli tahliller tabi ki yapılmalı, gerekli durumlarda ilgili branş hekimlerine yönlendirilmelidir.
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ilaç tedavisinde en çok korkulan yan etki bağımlılıktır.
Düzensiz ve yetersiz uyku beynin çok daha yavaş çalışmasına neden olur. B ve D vitamini eksikliği de dikkat eksikliğinin temel nedenleri arasında yer alır. Hormonlardaki dengesizlik de hiperaktivite bozukluğunu tetikler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri