Bu lekeler genellikle alkol içerir ve cildinizde biriken melanin seviyelerine bağlı olarak oluşur. Lekeler genellikle gözle görülür şekilde cildin üst katmanında ortaya çıkar. Lekelerin boyutu ve şekli kişiden kişiye değişebilir. Lekeler genellikle yanaklar, burun veya dudaklar gibi yüz bölgelerinde ortaya çıkar.
Derisinde çoklu hemanjiyomu olan çocuklar iç hemanjiyomlar açısından da kontrol edilmelidir. Şarap lekesi (nevus flammeus): Şarap lekeleri, derinin altındaki küçük kan damarlarının anormal gelişiminden kaynaklanır. Vücudun herhangi bir yerinde oluşabilirler ancak genellikle yüzde ve boyunda bulunurlar.
Port Wine stain (doğumsal şarap lekesi) fotodinamik tedavi nedir? Port Wine stain (doğumsal şarap lekesi) lazer tedavisi öncesinde ışığa duyarlılığı arttıran ilaçların sistemik kullanılması yoluyla yapılan tedavidir. Böylece bu ilaç sonrası, ışık veya lazer kullanılan alanlar maksimum hasara uğrar.
Şarap lekeleri kendiliğinden gerilemez ve yaşam boyu kalıcı özellik gösterirler, bu nedenle geniş ve görünen bölgelerde bulunmaları durumunda tedavileri gerekir.
Bu lekeler genelde bebeğin sırtında, kalçalarında, geniş alanlara yayılmış şekilde, deriden kabarık olmayan bir morartı olarak görülür. Bebeklik döneminden 4-6 yaşa kadar kalıcı olabilir. Sağlığı tehdit eden bir leke değildir ve zamanla tamamen kaybolur.
İlgili 37 soru bulundu
Leylek ısırığı veya melek öpücüğü olarak isimlendirilen doğum lekeleri, hemanjiomlar gibi kırmızı veya pembe renkli olsalar da ciltte düz bir lezyon şeklinde ortaya çıkar. Genellikle yüz ve ense bölgesinde oluşan bu doğum lekesi türü, bebek kendini sıktığında veya ağlarken daha belirgin hale gelebilir.
"Porto şarabı lekesi" olarak da bilinen Nevus Flammeus, ciltte anormal kan damarlarının birikmesinden kaynaklanan bir tür doğum lekesidir.
Güneş lekesi kendiliğinden geçmez. Güneş lekesi tedavisi için geceleri düzenli olarak leke açıcı serum ve kremler kullanılmalıdır. Özellikle geçmeyen cilt lekeleri için krem kullanmak gerekir.
Melek öpücüğü lekesi geçer mi? Melek öpücüğü lekeleri adı verilen cilt oluşumları genellikle birkaç yıl içinde kendiliğinden kaybolmaktadır.
Vasküler doğum lekeleri, doğumdan önce veya doğumdan kısa bir süre sonra cilt yakınında bulunan damarların bilinmeyen bir nedenden dolayı olması gerektiğinden farklı gelişmesi ve aşırı büyümesinden kaynaklanan, genellikle kırmızı renkli olarak görülen cilt lekeleridir.
Kırmızı şarap lekesi çıkarmak için, lekenin hala taze olduğu sürece hemen müdahale etmek önemlidir. Lekenin üzerine birkaç damla beyaz şarap dökün ve lekenin etrafına birkaç dakika boyunca bekletin. Lekenin üzerine birkaç damla sabunlu su dökün ve lekenin etrafına nazikçe sünger ile ovun.
Cilt lekeleri şikayeti olanların Dermatoloji (Deri Hastalıkları – Cildiye) bölümüne başvurmaları gerekir. Uzman hekim öncelikle lekenin rengini, oluşumunu inceleyerek lekeye teşhis koyabilmek adına gerekli görüntüleme ve gerekirse patolojik incelemeleri sağlayarak buna uygun tedavileri sunacaktır.
Günümüzde doğum lekesi için lazer tedavisi ile leke görünümü veren damarlardaki kan hücrelerine ısı gönderilir ve bu ısı damarları zamanla belirsizleştirerek yok olmasını amaçlar. Her seansta biraz daha belirsizleşen lekeler, lekenin koyuluğuna ve büyüklüğüne göre 5 seans ile 15 seans sonrasında yok edilebilmektedir.
Bazı vakalarda doğum lekeleri cerrahi operasyon ile alındıktan sonra kalıcı izlerin oluşmaması amacıyla doku genişletme olarak isimlendirilen bir yöntem uygulanabilir. Bu yöntemde, doğum lekesinin yakınında bulunan sağlıklı derinin altına bir tip balon koyulur. Böylelikle, yeni ve sağlıklı bir cildin gelişimi sağlanır.
Doğu Asya halklarının çocuklarının neredeyse hepsi moğol lekesiyle doğar. Bu oran %95 ila %100 arasındadır. Anne veya babadan sadece birinin Asyalı olduğu bebeklerde de genellikle moğol lekesi oluşur.
Uzmanlara göre bebeklerde sık rastlanan doğum lekeleri zararsız görünse de bir hastalığı işaret edebilir. Bebeklerde görülen doğum lekelerine 'doğum gülü' olarak da nitelendirildiğini belirten Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr.
Kurumuş olan şarap lekesinin temizlenmesi için sıkça kullanılmakta olan ürünün soda olduğu bilinmektedir. Kurumuş olan lekenin üzerine bir miktar soda dökülmektedir. Soda işe birlikte bölge köpürmekte ve şarap lekesi çıkmaktadır. Daha sonra bölgenin bir bez yardımı ile silinmesi gerekmektedir.
Göğüslerde kahverengi lekeler olması durumunda, cilt yaşlanması ile birlikte güneşe maruz kalma, pigmentasyon lekelerinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Rüzgar, soğuk hava, tütün ve hava kirliliği gibi diğer çevresel faktörler de dekoltenin erken yaşlanmasına katkıda bulunur.
Güneş lekesi daha çok kimlerde olur? Güneş lekesinin en yaygın görüldüğü kişiler açık tene sahip olanlardır. Melanin açık tenli kişilerde koyu tenlilere nazaran daha az üretildiği için güneş ışınlarına maruz kalındığında cildin bronzlaşması yerine güneş lekesi oluşumu daha muhtemeldir.
Güneş lekeleri genellikle bir santimetre çapında yuvarlak kahverengi lekeler olarak hem yüz hem de sırtta görülür. Tek ortaya çıkma nedeni güneştir. Genellikle 50 yaş ve üzerinde de belirebilir ama yaşlılık lekelerinden farklıdır çünkü güneşten korunmuş bir ciltte hiç bir zaman ortaya çıkmazlar.
Dondurma tedavisi olarak bilinen krioterapi de birkaç seans sonra fayda gösteren, etkili bir yöntemdir. Lekelerin çok derin olduğu ciddi durumlarda ise lazer uygulamaları ile tedavi yapılır. Melanin pigmenti içeren hücreler lazer ile kırılır ve yeni hücreler oluştuğunda lekeler kaybolur.
SWS unda sinir sistemi ve göz tutulumunda % 91 oranında üst ve alt göz kapaklarında port-wine stain gözlenmekte % 9 oranında ise sadece alt göz kapağı tutulumu olmaktadır. SWS kendiliğinden ve doğumla gözlenmektedir. Genetik geçiş bulunmamaktadır.
Leke tedavisinde farklı lazerler kullanılabilir. Bu lazer sistemleri içinde sıklıkla kullanılan Co2 Fraksiyonel Lazer, Thulium Akıllı Lazer, Fotona Starwalker Q-SW lazer gibi. Fraksiyonel sistemli lazerler (Co2 Fraksiyonel Lazer, Thulium Akıllı Lazer vb) ile ciltte soyma işlemi yapılarak leke tedavi edilir.
Venöz malformasyonlar. Venöz malformasyonlar, baş boyun bölgesinde en sık görülen doğum lekesi tipidir. Venöz malformasyonlar, normalden daha geniş ve anormal yapıda toplardamarların bir arada bulunması sonucu ortaya çıkmış doğum lekesi tipidir. Ciltten kabarık, mavi-mor renkli leke veya kitle şeklinde görülürler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri