Çocuklarda, gençlerde ve yetişkinlerde DEHB tedavisinde ilaç almanın yanı sıra farklı terapiler de yararlı olabilir. Terapi, DEHB ile ortaya çıkabilecek davranış veya kaygı bozuklukları gibi ek sorunların tedavisinde de etkilidir.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tedavisi 1-2 yıl da sürebilir, ergenlik sonuna kadar da devam edebilir. Erişkinlikte kullanım daha sınırlıdır. Bu grup ilaçlarda en sık rastlanılan yan etkiler iştahsızlık, uykusuzluk, başağrısı ve karın ağrısı olarak sıralanabilir.
Dehb(Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, attention deficit hyperactivty disorder) nörogelişimsel bir sorun olmasından kaynaklı olarak sadece davranış terapileriyle çözüme kavuşturulabilecek bir sorun değildir. Okul, aile, tıp bilimi, eğitim gibi kapsamlı çalışmalarla tedavi edilebilir.
İlaç alındıktan yaklaşık yarım saat veya bir saat sonra etkisi başlar ve üç-beş saat kadar etkinliği devam eder. İlacın vücuttan tamamen atılması sekiz-on beş saatlik kısa bir süre içerisinde gerçekleşir.
DEHB nörobiyolojik bir hastalıktır. Beynin çalışmasındaki ve kimyasal dengesindeki bozukluk kendiliğinden geçmez. Fakat semptomlar azalabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Bir zamanlar DEHB için çocukların gelişmesi, olgunlaşması ve büyümesi ile geçeceği düşünülse de DEHB belirtileri, ergenlik ve ötesine dek, tüm yaşam boyu devam edebiliyor.
Mutlaka almalısınız. Ayrıca; Yetkili ya da yetkisiz kim ne bilgi veriyorsa Kılavuzdaki madde numarasını isteyerek söylenilenin doğruluğunu kontrol etmelisiniz. DEHB ve ÖÖG'nin engel oranları nedir? – DEHB'nin %16, ÖÖG'nin %20 DEHB ve ÖÖG'nin %36 dır.
Bir uzman eşliğinde hastada görülen belirtilere göre izlenecek tedavi yoluyla olumlu bir sonuç alınması beklenir. Bu sonucun alınma süresi kişiden kişiye göre değişmektedir. Kimi hastalarda tedavi 1 yılda da sonuç verebilirken bazı hastalarda bu süre daha da uzayabilmektedir.
Aileler böyle bir ihtimal olduğunu düşünerek, çocuklarını doktora götürmek istemedikleri gibi verilen ilaçları da kullanmaktan kaçınıyorlar. Dikkat eksikliği 12-13 yaşlarında büyük oranda ortadan kalkan bir durumdur. Yani bir süre sonra dikkat normale dönüyor ve çocukların başarıları artıyor.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu | DEHB Tedavi Edilmezse; – Çocuk mevcut kapasitesinin altında akademik başarı gösterir veya normalden daha fazla emek vererek başarıya ulaşır. Akademik anlamda yaşanılan hayal kırıklıkları özgüven eksikliğine yol açabilir.
DEHB' de %80 civarında ergenlikte %60 dolaylarında erişkinlikte devam eder. Ayrıca DEHB olan çocuğun dikkati ya da hiperaktivitesi aniden düzelmez. Dikkat eksikliği ya da hiperaktivite belli ölçülerde azalıp hastalık tanısı almayacak duruma gelir.
DEHB kalıcı ve sürekli olan psikiyatrik bozukluktur. Ergenlik ve yetişkinlik döneminde aşırı hareketlilik belirtilerinde azalma görülebilmektedir; ancak dikkat kusurları ve akademik başarısızlık devam etmektedir.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), nörolojik tabanlı bir mental bozukluktur. Bu bozukluk tipik olarak kendini çocukluk çağında dikkatsizlik ve/veya aşırı hareketlilik (hiperaktivite), unutkanlık, tepkilerin kontrolsüzlüğü yahut ani ve dürtüsel tepkiler ve kolayca başka şeylere sapma olarak gösterir.
DEHB için kullanılan uyarıcı ilaçların kullanımı 6 yaş ve üzerinde onaylıdır ama bu 6 yaşın altındaki çocuklar için kullanılamayacağı anlamına gelmez. Ancak, 6 yaş altı çocuklarda ilacın etkileri daha az ve yan etkileri daha fazla görülebildiği için daha dikkatli kullanmak ve aileleri bilgilendirmek gerekir.
DEHB tedavisi hastanın kriterlerine göre ilaç kullanımı ve terapi yöntemiyle yapılır. İlaç tedavisinde ilacın dozu uzman tarafından ayarlanmalıdır. Terapiler ise psikoterapi ve psikososyal terapidir. DEHB ilaç tedavisi ve psikoterapinin birlikte kullanımıyla da tedavi edilebilir.
RİTALİN, dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tedavisi için kullanılır. 6 ile 18 yaş arasındaki çocuklarda ve ergenlerde kullanılır. Ancak sadece; danışmanlık, davranış terapisi gibi, ilaç içermeyen tedaviler denendikten sonra kullanılır.
Hayır. DEHB olan bireylerin normal toplumla karşılaştırıldığında daha düşük zekaya sahip olduklarını gösteren herhangi bir bulgu yoktur.
Demir ve B vitamini açısından oldukça zengin bir besin kaynağı olan kırmızı et ise bu nedenlerden kaynaklanan dikkat eksikliğinin önüne geçebilir. Düzenli olarak ve yeteri kadar tüketildiği takdirde beyin hücrelerini koruyan ve yenileyen kırmızı et, dikkat dağınıklığını da ortadan kaldırır.
Olguları üçte birine yakın bir kısmında ise DEHB belirtileri ergenlik ve erişkinlik döneminde kaybolmaktadır. Ancak çocukluk ve ergenlik döneminde dikkatsizlik, aşırı hareketlilik ve dürtüsellik gibi sorunlar yaşamak erişkinliğe hazırlanırken bazı eksiklik ve gecikmelere yol açabilmektedir.
Çocukluk döneminin önemli bir ruhsal hastalığı olan DEHB, yetişkinlikte de belirtiler azalarak devam eder.
Açık iletişim kurun: DEHB'li insanlar, genellikle sosyal durumlarda zorluk yaşarlar ve duygularını ifade etmekte zorlanırlar. Açık ve net bir şekilde konuşun ve onların da duygularını ifade etmelerine izin verin. Odaklanmalarına yardımcı olun: DEHB'li insanların dikkat dağıtıcı faktörlerle başa çıkmaları zor olabilir.
Örneğin DEHB tanısı tedavi edilebilir olarak belirtilen bir hasta %0 özür almakta iken, tedavi edilemez olarak belirtildiği durumlarda ise özür oranı %20 olmaktadır (Özürlülük Öl- çütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik 2010).
Bu kaynaklar ışığında DEHB'li olmak "araç sürme kabiliyetini etkileyecek düzeyde" olması halinde sürücü ehliyeti sahibi olmaya bir engel teşkil etmektedir.
Türk hukukunda DEHB'ye sahip olmak, asker ve polis olma engeli olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye'de Emniyet Teşkilatı'na alınacak personelin sağ- lik kontrolleri, bir idari tasarruf olan 2003 tarihli Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmelik'i hükümleri doğrultusunda yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri