Hiperaktivite, olağandışı hareketlilik veya anormal derecede aktif olma durumuna denilmektedir. Diğer bir deyişle ise çocukların kendini kontrol edemediği psikolojik bir hastalıktır.
İngilizce kısaltması ADHD olan, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), dopamin kimyasalının düşüklüğü ve beyin metabolizmasının beynin dikkati ve sosyal muhakemeyi kontrol eden bölgelerinde daha zayıf olması nedeniyle dikkatsizlik, hiperaktivite ve dürtüsellik ile karakterize nörogelişimsel ...
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), son derece önemli akademik, sosyal ve psikiyatrik sorunlara yol açabilen ve olumsuz etkileri yaşam boyu sürebilen bir hastalıktır.
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) çocukluk döneminde bașlayan, yașam boyu süren, etkileri kişiler arası ilişkilere, okul ve iş dünyasına yansıyan, günlük hayatı ciddi șekilde bozan nöropsikiyatrik bir rahatsızlıktır.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), nörolojik tabanlı bir mental bozukluktur. Bu bozukluk tipik olarak kendini çocukluk çağında dikkatsizlik ve/veya aşırı hareketlilik (hiperaktivite), unutkanlık, tepkilerin kontrolsüzlüğü yahut ani ve dürtüsel tepkiler ve kolayca başka şeylere sapma olarak gösterir.
İlgili 20 soru bulundu
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu | DEHB Tedavi Edilmezse; – Çocuk mevcut kapasitesinin altında akademik başarı gösterir veya normalden daha fazla emek vererek başarıya ulaşır. Akademik anlamda yaşanılan hayal kırıklıkları özgüven eksikliğine yol açabilir.
DEHB ve ÖÖG'nin engel oranları nedir? – DEHB'nin %16, ÖÖG'nin %20 DEHB ve ÖÖG'nin %36 dır. Bende sadece DEHB var ve %20'nin altına Özürlü Sağlık Kurulu Raporu verilmez deniliyor.
Bir uzman eşliğinde hastada görülen belirtilere göre izlenecek tedavi yoluyla olumlu bir sonuç alınması beklenir. Bu sonucun alınma süresi kişiden kişiye göre değişmektedir. Kimi hastalarda tedavi 1 yılda da sonuç verebilirken bazı hastalarda bu süre daha da uzayabilmektedir.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tedavisi 1-2 yıl da sürebilir, ergenlik sonuna kadar da devam edebilir. Erişkinlikte kullanım daha sınırlıdır.
Türk hukukunda DEHB'ye sahip olmak, asker ve polis olma engeli olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye'de Emniyet Teşkilatı'na alınacak personelin sağ- lik kontrolleri, bir idari tasarruf olan 2003 tarihli Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmelik'i hükümleri doğrultusunda yapılmaktadır.
Bir zamanlar DEHB için çocukların gelişmesi, olgunlaşması ve büyümesi ile geçeceği düşünülse de DEHB belirtileri, ergenlik ve ötesine dek, tüm yaşam boyu devam edebiliyor.
DEHB' de %80 civarında ergenlikte %60 dolaylarında erişkinlikte devam eder. Ayrıca DEHB olan çocuğun dikkati ya da hiperaktivitesi aniden düzelmez. Dikkat eksikliği ya da hiperaktivite belli ölçülerde azalıp hastalık tanısı almayacak duruma gelir.
Kaygı bozukluklarında ise devamlı, aşırı düzeyde veya mantıksız şeylerden kaygı duyulan durumlar oluşur. Kaygı bozuklukları DEHB olan çocukların yaklaşık olarak dörtte birinde görülebilmektedir. Çocukluk çağında sık görülen kaygı bozuklukları, ayrılma anksiyetesi bozukluğu, tepkisel bağlanma bozukluğu ve fobilerdir.
DSM-IV'e göre DEHB'nun üç alt tipi vardır: 1. Dikkat eksikliğinin ön planda olduğu tip, 2. Hiperaktivite-impulsivitenin ön planda olduğu tip, 3. Kombine tip. Hiperaktivite-impulsivitenin ön planda olduğu tipte erkek/kız oranı; 4/1 kadardır; ancak dikkat eksikliğinin ön planda olduğu alt tipte bu oran 2/1'e düşer.
DEHB kalıcı ve sürekli olan psikiyatrik bozukluktur. Ergenlik ve yetişkinlik döneminde aşırı hareketlilik belirtilerinde azalma görülebilmektedir; ancak dikkat kusurları ve akademik başarısızlık devam etmektedir.
DEHB genetik olarak kalıtılan genetik özelliklerle çevresel biyolojik faktörlerin (kurşun-sigara-alkol gibi zehirli maddelere maruz kalma) etkileşimi sonucunda beyinde nörobiyolojik bozukluklara yol açan bir hastalıktır. DEHB oluşumunda genetiğin rolü % 80-90 dolaylarındadır.
Düzenli dikkat egzersizleri veya daha genel adıyla beyin egzersizleri yaparak hem dikkat eksikliğine karşı önlem almış, hem de dikkat bozukluğu tedavisi için ilaçsız yöntem kullanmış oluruz.
DEHB kronik bir bozukluktur!
Çocukluk döneminin önemli bir ruhsal hastalığı olan DEHB, yetişkinlikte de belirtiler azalarak devam eder.
İki klinik tipi vardır; 1. Dikkat eksikliği baskın tip 2. Hiperaktif/dürtüsellik baskın tip.
Açık iletişim kurun: DEHB'li insanlar, genellikle sosyal durumlarda zorluk yaşarlar ve duygularını ifade etmekte zorlanırlar. Açık ve net bir şekilde konuşun ve onların da duygularını ifade etmelerine izin verin. Odaklanmalarına yardımcı olun: DEHB'li insanların dikkat dağıtıcı faktörlerle başa çıkmaları zor olabilir.
Aileler böyle bir ihtimal olduğunu düşünerek, çocuklarını doktora götürmek istemedikleri gibi verilen ilaçları da kullanmaktan kaçınıyorlar. Dikkat eksikliği 12-13 yaşlarında büyük oranda ortadan kalkan bir durumdur. Yani bir süre sonra dikkat normale dönüyor ve çocukların başarıları artıyor.
Bu kaynaklar ışığında DEHB'li olmak "araç sürme kabiliyetini etkileyecek düzeyde" olması halinde sürücü ehliyeti sahibi olmaya bir engel teşkil etmektedir.
Türk hukukunda DEHB'ye sahip kişilere hastalıkları nedeniyle diğer kişilerden farklılık tanınmamaktadır. Türk hukukunda DEHB'ye sahip olmak, asker ve polis olma engeli olarak karşımıza çıkmaktadır.
DEHB'si olan bir bireyin beyin aktivitelerinde beyin gelişimini, dikkati, hareketsiz oturma yeteneğini ve kendini kontrol edebilmeyi etkileyen farklılıklar bulunur ve dikkatini toplamada, dürtüsel davranışlarını kontrol etmede zorluklar yaşayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri