Deistlerde kesin bir kural yok dolayısıyla kesin bir ayrım da yok. Bir deist cinlerin varlığına hiçbir sorun olmadan inanabilir aynı şekilde perilere de inanabilir.
Deizm felsefesi doğal dünyaya dair gözlemlerin ve mantığın kaynağını oluşturduğu; dinsel bilgiye dolaysız biçimde, sadece akıl yoluyla ulaşılabileceği ilkesini esas alır, bu sebeple vahiy ve esine dayalı tüm dinleri reddeder.
Deizmin temel ilkesi “akıl dini” olmasıdır. Bunun anlamı ise dinin akıl yolu ile bulunmuş olması, akıl tarafından kabul edilip benimsenmesidir. Buna karşın “tarihi din” ya da “geleneksel din”, çoğunlukla üretilmiş, bozulmuş ve akla aykırı bir yapıya sahip olan dindir.
Yol göstericileri, ruhban sınıfını ve dinsel metinleri-amblemleri kabul etmeyen deistler, tapınaklara da karşıdır. Meleklere, "cinler"e ve "şeytan"a inanırlar mı? İnanmazlar. Çünkü bu tür inançlar, onlara göre bâtıldır ve akla aykırıdır.
Cinlerin atası Ebu Cân'dır, şeytanların atası ise İblis'tir. Cinler arasında da insanlar gibi evlenme vardır. Onlar da Allah'a iman ve ibadetle mükelleftirler.
İlgili 17 soru bulundu
İslam dininin kutsal kitabı Kur'an'da cinlerin insanlardan önce yaratıldığı geçer. Bazı açılardan insanlara benzer iradeleri mevcuttur, iyi veya kötü eylemlerde bulunabilirler, insanlar gibi yiyip içer, evlenip, çoğalabilirler. Cinsiyetlerin olduğuna inanılır; yani doğar, büyür ve ölürler.
Ateizm tanrıtanımazlıktır. Yani tanrı -ya da başka inançlara göre tanrıları- reddeder. Deizm ise herhangi bir aracıya inanılmayan fakat tanrının -ya da tanrıların- varlığını kabul eden din felsefesidir. Ateizm: Herhangi bir tanrı olmadığı inancıdır.
Deizm, her ne kadar Tanrı'yı inkâr etmemişse de vahyi, mucizeyi ve âleme müdahale eden bir Tanrı anlayışını reddederek, Ortaçağın hâkim dini anlayışına büyük darbe vurmuştur.
Deizm, Tanrı'yı kabul ederek dinleri reddeden bir görüştür. Kendisini Deist olarak addeden bir çok kişi aslında sizin gibi bazı dinlere yakın olsalar da onu komple reddetmeseler de uzak duran kişilerdir.
Belirli bir öncüsü, merkezi bulunmaması sebebiyle deizmde ihtiyaç duyulan tek şey sağduyulu olmak ve her şeyi akıl süzgecinden geçirmektir. Deizmin temel inançları dışında bazı deistler ölümden sonra yaşama veya reenkarnasyona inanabilir. Bununla birlikte deistlerin ruhun ölümsüzlüğüne dair inançları hayli çeşitlidir.
Deizme göre yaratıcı evreni yaratmakla sorumludur. Fakat dünyada olup bitene karışmaz. Ayrıca Deizm inancı Tanrı'nın kusursuz olduğunu ve yaratılan bütün her şey onun kusursuzluğundan geldiğine inanır. Mucizeler, vahiyler ve peygamberlik kavramı Deizm inancına göre yanlıştır.
Diğer bir deyişle, tanrının var olduğuna inanan deizm, teizm ve panteizm gibi görüşler dinsizlik sınıfına girebileceği gibi, tanrının varlığının kesin olarak bilinemeyeceğini savunan agnostisizm ve tanrı olgusunun var olmadığını belirten ateizm, antiteizm ve nonteizm de dinsizlik tanımına dâhildir.
Deizmin temel esası, dinin tabiatüstü yönünü yok sayarak otorite üzerine (vahiy) dayanmayan ve akılla temellendirilen bir din anlayışı benimsemesidir. Tanrıyı sadece ilk neden olarak kabul eden, O'na hiçbir nitelik ve güç tanımayan “akılcı din öğretisi”dir.
Bununla beraber okullarda dini, tabi ve beşeri ilimlerin beraber okutulmaması, dindar olanların dini yorumlarını din gibi algılamaları, dindar olmayanların ise gerçek din ile sahtesini aynı kefeye koyarak bütün dinleri reddetmeleri ve aklın kendileri için yeterli olduğunu iddia etmeleri deizme götüren sebeplerin ...
Deizm, inanç alanında öne sürdüğü iddialarını akıl ve bilimle temellendirmeye çalışan felsefi-dini bir akımdır. Bu akımda içindekilerle birlikte tüm âlemi mükemmel bir şekilde yaratan ama işleyişine müdahale etmeyen bir tanrı inancı vardır.
İslami deizm, deizmin müdahalede bulunmayan tanrı inancı ile birlikte; aracı olmaksızın akıl ve mantık yoluyla tanrıyı kavrama düşüncesinin İslami temeller üzerinden ortaya çıkan halidir. Yaşar Nuri Öztürk, deizm ile İslam'ı belli özellikleriyle birleştiren isimlerden biridir.
Apateizm (apati ve teizm kelimelerinin birleşimi), tanrıumursamazlık; herhangi bir ilaha olan inanca veya inançsızlığa karşı ilgisizliktir.Bir inancın, iddia veya inanç sisteminin varlığından ziyade bir tavır olarak nitelendirilir.
Ateizm ya da tanrıtanımazlık, tanrının ya da tanrıların varlığına olan inancın yokluğudur. Bu fikirde olanlara ateist ya da tanrıtanımaz denir. Ateizm inanç koşullanmalarını, hayalî yaratıkları ve olayları yok sayar. Ateist bakış açısıyla tanrının yanı sıra tüm metafizik inançlar ve tüm ruhanî varlıklar da yok sayılır.
Evet sonsuz bir uyku hali olacağına inanılıyor. Yani bayılınca veya komadayken ne hissediyorsak ölünce de aynısını hissedeceğiz ama sonsuza kadar devam eden şekli ile. Yani hiçbir şey hissetmeyeceğiz. Evet, öldüğümüz zaman her şeyin sonsuza kadar biteceği, ebediyen yok olacağımıza inanılıyor.
İfrit, yeraltı dünyasının/cehennem bir kötü cin veya şeytanıdır. Cennete ve meleklere karşıdırlar. İblis dahil dinlerde onun en güçlü kullarıdır. Bazen İblis'in yardımcıları olarak cehennemde yaşadıkları ve günahkârları cezalandırdıkları düşünülür.
İslam kaynaklarına göre Süleyman'ın kuş dilini bildiği, rüzgara, hayvanlara ve cinlere hakim olduğu ifade edilir. Kur'an'da Neml ve Sebe surelerinde kıssası anlatılır.
Bu hadisten açıkça anlaşılıyor ki, Peygamberimiz (s.a.s)'in son cümle olarak kullandığı “bunlar kardeşlerinizin(cinlerin) yiyeceğidir” mealindeki ifadesinde yer alan “yiyecek” sözcüğü genel olarak kullanılmış ve cinler için kemik, onların hayvanları için de tezek olduğu kastedilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri