Metinde yer alan “balak ur- (ışık saçmak, aydınlatmak), dek dur- (uslu durmak, sakin olmak), ilersük şeş- (uçkur çözmek, zina yapmak), ür- (havlamak), viribi- (göndermek), biregi (birisi)” gibi arkaik kelimeler doğru yazılışları ve anlamları bakımından değerlendirilecektir.
Dek kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Deklare etmek tabirinin anlamı açıklamak, bildirmek ya da duyurmak anlamındadır. Bir duyuru olduğu zaman ya da bir açıklama yapılacağı zaman bunun için deklare edilecek söylemini kullanmak doğru olur. Ayrıca deklare kelimesi genelde deklere olarak yanlış yazıldığından doğrusunun bilinmesi de önemlidir.
Dek, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan dek kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan dek kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir.
Doğal Afetler Arama Kurtarma(DAK),Marmara depreminden sonra TSK tarafından deprem, yangın, sel, çığ, toprak kaymaları, kaybolmalar, KBRN ve büyük kazalar gibi doğal olan veya olmayan her türlü afette yurt içinde ve yurt dışında arama ve kurtarma görevleri için Doğal Afetler Arama Kurtarma Tabur Komutanlığı kurulmuştur.
İlgili 33 soru bulundu
Değin, dek, doğru, kadar, karşı, yan gibi yer veya yön bildiren edatlardır.
DEK, deniz etkisi kar veya deniz efekti kar kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır.
[l ince] sıf. (Fr. declaré) Kelime dilimizde “bildirmek, açıklamak, beyan etmek” anlamına gelen Deklare etmek söyleyişinde geçer: “Gümrük müdürlüğüne deklare edilecek mallar.”
Yazılı olarak beyan edilmeyip gümrük memurlarının kişi ve eşyaya yönelik detaylı aramasında tespit edilen para, beyan edilmemiş para olarak kabul edilir.
Deklanşör (Fransızca: déclencheur), fotoğraf makinesi, kamera gibi optik aygıtlarda, fotoğraf veya film çekmek için basılan düğmedir.
DEK, deniz etkisi kar veya deniz efekti kar kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır.
Dize kelimesi, dizmek fiilinin kökü olan "diz"den türemiştir. Türk Dil Kurumundaki "dize" kelimesinin anlamı şu şekildedir: Şiirin satırlarından her biri, mısra.
Arapça'da "şehir" anlamına gelen ve müdûn köküne dayanan medîne isminden Osmanlı Türkçesi'nde türetilen medeniyyet kelimesinin, kök itibariyle "yönetmek" (es-siyâse) ve "mâlik olmak" anlamları da bulunan deyn (dîn) masdarıyla ilişkili olduğu da ileri sürülmüştür.
ölçüt kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
belge - Nişanyan Sözlük. Moğolca belge “resmi alamet, damga” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Eski Türkçe belgü “işaret, alamet” sözcüğünden alıntıdır.
Buğra, Arapça kökenli bir kelimedir. Buğra isminin anlamı da erkek deve anlamına gelmektedir ve aynı zamanda tarihteki Harezm hükümdarının da adıdır.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman kısaca kıstas kelimesinin anlamı, 'Ölçüt' şeklinde öne çıkmaktadır. Özellikle birçok farklı konu üzerinden örnek anlamlı şekli şekilde değerlendirilir. Yani bir konu içerisinde farklı bir durum ele alınmış ise, başka bir konu üzerinden o durumun anlaşılabileceğini gösterir.
medine - Nişanyan Sözlük. Arapça mdn kökünden gelen madīna(t) مدينة “kent, özellikle Yesrib/Medine kenti” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Aramice/Süryanice dyn kökünden gelen mdīnā מדינא veya mdīnthā מדינתא “1. yargı çevresi, hüküm alanı, il, 2. il merkezi olan kent” sözcüğünden alıntıdır.
Medenî (medeniyye) ve medînî ise “şehre mensup olan, şehirli” mânasına gelmektedir (Lisânü'l-ʿArab, “mdn”, “dyn” md.leri). Medine'de nâzil olmuş sûreler de “Medenî” adını alır.
Örneğin: “Ma'rûf kelimesi Câhiliye döneminde “iyilik, ikram, gönül okşayıcı söz ve davranış” anlamında yaygın olarak kullanılmaktaydı.
Doğa sözcüğünün kökü eski Türkçe “tog – tug” yükselmek, çıkmak anlamına gelmektedir. Doğmak fiilinden gelir. Güneşin doğuşunu, yükselmesini anlatır. Ayrıca bir yavrunun doğmasını da anlatmaktadır.
Gülensoy (2011: 1193-1194), farklı bir görüş dile getirir ve “yürek” kelimesinin “*iç, öz, benlik” anlamındaki “*yür” ismine “+ek” ekinin getirilmesiyle türetildiğini ifade eder.
deri - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe teri “cilt” sözcüğünden evrilmiştir. Avestaca deretō- "yüzülmüş deri", Eski Yunanca dérō "deri yüzmek", dorós ve dérma "deri" biçimleri nihai olarak Hintavrupa Anadili *der- "deri yüzmek" köküne dayanır.
Köken. Osmanlı Türkçesi انسان, o da Arapça إِنْسَان (ʾinsān), o da Aramice אבשא, o da İbranice אבוש, o da Akadca nişu (“halk kavmi”) kelimesinden gelmektedir.
Etimoloji. İslam, Arapçada "س ل م (sin, lam, mim)" kökünden oluşup bu kökten türeyen "teslimiyet" anlamına gelmektedir. Sonuç olarak İslam, "teslimiyet" anlamına gelirken, Müslüman da "teslim olan" anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri